Vēsma, Fanija

Netradicionāla dāvana - pašu audzēti stādi

Aizvien populārākā pilsētas dārza ievešana vai dažādu zaļumu, puķu audzēšana telpās un uz balkona, iekšpagalmos saistīta ar sabiedrības vēlmi kaut nedaudz būt tuvāk dabai. Tikai daži soļi, lai viegli un ātri izaudzētu iecerēto stādu. Turklāt tā iespējams arī sev tuvajiem pasniegt pašu gatavotu dāvanu – skaisti noformētu stādu podiņā vai pat stādu kastīti – saņēmēja prieks garantēts.

Atrast sev tīkamākās puķu un garšaugu šķirnes

Daudzi sējas darbus sāka jau decembrī, un pašreiz viņu siltumnīcās ir jau izauguši diezgan lieli, piemēram, petūniju stādi. Sēšana stādu audzēšanai mājas apstākļos ir diezgan vienkārša un sagādā prieku gan pieaugušajiem, gan bērniem. Pavasara saules siltums mūs tā vien vedina kaut ko sākt darīt, lai iespējami ātrāk rastu īstu pavasara sajūtu. Visvienkāršāk, lai izaudzētu puķu vai garšaugu stādus, ir iegādāties speciālu kūdras substrātu. Jāpievērš uzmanība, ka starp kūdras substrātiem ir atšķirības. Piemēram, universālais derēs visu augu sēšanai,  kas arī veikalos ir vispieprasītākais. Pieejams arī speciāls kūdras substrāts tieši puķu stādu audzēšanai.

Veikalu tīklā "K-rauta" nopērkamas piecu ražotāju sēklas. Izvēlēts kvalitatīvākais piedāvājums tirgū, jo ir ļoti būtiska sēklu laba dīgtspēja, auga spēcīgums, stāsta dārza nodaļas pārdošanas vadītāja Kristīne Fridrihsone.

Pieprasītas ir dažādu garšaugu sēklas – gan eksotiskas, gan Latvijā iecienītās. Tas saistīts ar to, ka cilvēki aizvien vairāk interesējas, piemēram, par svaigu garšaugu lietošanu klāt sezonāliem ēdieniem. Garšaugus ir ļoti vienkārši iedēstīt un par tiem rūpēties. Būtiskākais, kas tiem ir vajadzīgs – laba saules gaisma. Vispopulārākie garšaugi ir baziliks, oregano, citronmētra, rukola un itāļu pētersīlis.

Maijā var sēt, piemēram, vairāku šķirņu kreses, kurām atšķiras gan ziedu krāsa, gan to pildījums, kuplums. Interesanti košumaugu dārzā vai uz balkona var izaudzēt arī mazās pupiņas. Var sēt kastītēs pupiņas – vēlāk podā. Vasarā tajā iesprauž zarus vai kādu citu atbalstu, pa kuru pupiņas var vīties augšup.


Piķēšanā nedrīkst traumēt saknīti

Stādu audzēšanai bez kūdras substrāta vēl noderēs kūdras podiņi, kūdras tabletes, palodzes siltumnīcas, sēšanas šālītes, vītamīni sēklu apsakņošanai, dažādi mēslojumi. "K-rauta" veikalos Rīgā, Liepājā un Jelgavā šopavasar arī jaunums – speciāls biohumuss (slieku dabiskā veidā pārstrādāts komposts), puķēm. Visi šie produkti ir ekoloģiski tīri un tajos nav pievienotas nekādas ķimikālijas un minerālmēslojumi – draudzīgi dabai un veselībai.

Dažādas vasaras puķes tiešām ir vienkārši sēt, bet kad izveidojušās lapiņas, dīgstus piķē atsevišķos mazos podiņos. Būtiski, lai netraumētu dīgsta saknīti, kas vēl ir trausla. Tad arī šo mazo podiņu var ielikt dekoratīvā podiņā, skaisti noformēt un pasniegt kā dāvanu. Ja stāds ir jau paaudzies, to var pārstādīt lielākā podā, kastītē, kur tas varēs jauno saimnieku priecēt visu vasaru.

Irdarbs.lv vadītāja draudzenēm dāvina puķu stādus un baziliku

Latvijā straujāk augošā karjeras un darba portāla Irdarbs.lv vadītāja Evija Šalte jau vairākus gadus audzē puķu stādus ne tikai savas mājas, pagalma apzaļumošanai, bet ar tiem iepriecina arī tuviniekus un draudzenes.

“Sēju ik gadu sāku februārī, martā, dīgstu kastītes salieku uz palodzēm. Cenšos sēt retāk, lai tomēr nebūtu jāpiķē. Izaudzētos stādus pēc tam stādu dārzā, kā arī kopā ar kastītēm izvietoju pagalmā. Gluži nejauši sāku stādus noformēt un pasniegt kā dāvanu. Ja jādodas uz kādām svinībām, tad puķes dīgstu iestādu nelielā podiņā, ko ielieku dekoratīvā podiņā vai iesaiņoju ar izdomu. Noformējuma papildinājumam noder dažādas lentes, pašdarināti taureņi u.tml. Cik esmu pasniegusi, vienmēr visas saņēmējas bijušas sajūsmā. Tā mums ir tādā kā sarunu tēmas sasaiste visai vasarai, jo vienmēr vēlāk painteresējos, kā manām puķēm klājas. Kam pieredze mazāka, labprāt izlīdzu ar vasaras puķu kopšanas padomiem. Tā pamazām pilsētas dārzkopība iet plašumā,” stādu dāvināšanas pieredzē dalās  Evija Šalte. Sēšanai viņa izvēlas visdažādākās puķes un garšaugus. Piemēram, tāds Vidusjūras virtuvei raksturīgs garšaugs kā baziliks, Evijai labi padodas tik labi, ka ar tā podiņu dāvanā viņa varētu doties ciemos kaut 365 dienas gadā.

Šogad uz Evijas Šaltes palodzēm dīgst cinnijas, saulespuķes, samtenes u.c. Gadoties arī pa pārsteigumam, piemēram, pēc  apraksta iegādātas zemās samtenes, bet izaug milzenes līdz ceļiem. Līdz ar to Evija Šalte aizvien rūpīgāk izvēlas, kur un kādu ražotāju sēklas iegādāties.

Iespējami ātrāk viņa izaudzētos stādus cenšas norūdīt, stādot laukā. Irdarbs.lv vadītāja joko, ka stādiem ir līdzīgi kā cilvēka karjerā – katram pašam jācenšas iekļauties apkārtējā vidē, jāmācās cīnīties ar šķēršļiem un reizē smelt saules gaismu un vērtīgo savai izaugsmei.

Jaunākie raksti