Līksma, Bārbala

Ar ziediem pasniedz arī savu attieksmi!

Uz citu tautu fona latviešiem jau izsenis bijusi liela mīlestība pret ziediem, tādēļ tie vienmēr tikuši dāsni dāvāti dažādos dzīves gadījumos. Nav noslēpums, ka ziedu gaume katram var būt ļoti atšķirīga (ir jau arī liela un krāšņa izvēle starp tiem!), bet zinot konkrētu ziedu simbolisko nozīmi, ir iespējams panākt lielāku efektu un caur tiem nodot otram arī savu vēstījumu un attieksmi…

Ziedi ir laba dāvana praktiski jebkurā situācijā, taču labāk zināt dažus pamatprincipus to izvēlē un pasniegšanā.

Lūk, iecienītāko ziedu un to krāsu nozīmes.

Rozes: Tās ir tik spēcīgi emocionāli ziedi, ka to nozīme tiek izdalīta arī pa krāsām. Rozes ir vieni no iecienītākajiem ziediem – ne par velti tā tiek saukta par karalieni puķu vidū…

Sarkanas rozes vienmēr ir lieliska dāvana mīlniekiem, kuru pasniegt jebkurā pāra svinamajā dienā, bet skaidrs, ka bieži mīlniekiem nav vajadzīgs īpašs iemesls, lai apbērtu otru ar sarkanām rozēm – tām ir ļoti spēcīgs jūtu vēstījums un gadījumos, kad tās tiek pasniegtas it kā bez iemesla, īpaši daudz nozīmē.

Dzeltenas rozes simbolizē draudzību, cieņu un lojalitāti. Tās var pasniegt draudzenei vai māsai dzimšanas dienā, bet, lai provocētu pretējā dzimumā interesi par sevi, ir pārāk piezemētas un neitrālas. Tās neizstaro to romantisko vēstījumu kā sarkanās rozes.

Rozā rozes simbolizē slepenas simpātijas. Perfekts vidusceļš starp dzeltenajām draudzības rozēm un sarkanajām mīlas rozēm.

Baltas rozes apzīmē nevainīgu un cēlu mīlestību. Ideālas pasniegšanai ģimenes dažādos svētkos un pasākumos, būs ļoti piemēroti ziedi kāzu pušķim.

Kallas: Līdzīga nozīme kā baltām rozēm. Aristokrātiski un cēli ziedi. Tos var  ieraudzīt gan kāzu pušķos, gan starp bēru ziediem…

Neļķes: Šīs interesantās puķes ar citām nesajauksi – tām ir laika gaitā savs iesakņojies vēstījums. Neļķes bieži pasniedz dažādos pasākumos vai ar tām godina piemiņas dienas un vietas.

Orhidejas: Mīlestības un skaistuma ziedi. Tās var dāvināt ar praktiski jebkuru iemeslu un praktiski jebkuram cilvēkam. Tās ir universālas, jo tām nav specifiskas nozīmes, bet tajā pašā laikā – ļoti ievērojami ziedi.

Margrietiņas: Šīs puķes apzīmē mīļumu. Grūti iedomāties sirsnīgākus ziedus, ko pasniegt mammai – pašu plūktas no pļavas. Arī bērniem tā būs laba dāvana.

Lilijas: Tīrības un labestības vēstījuma nesējas. Tās var pasniegt, piemēram, meitai uz izlaidumu vai vecmāmiņai uz jubileju.

Krizantēmas, asteres, gladiolas: Ar šiem ziediem Tu demonstrēsi uzticamas draudzības zīmi, bet tautā tie ir arī iecienīti “1. septembra ziedi” un raksturo rudens puķu sezonu.

Jāņem gan vērā, ka mūsdienās ziedu tradicionālā nozīme bieži vien piekāpjas floristikas paraugdemonstrējumiem un katra paša gaumei – cieņā ir gan skaisti kombinēti pušķi, kurus dāvināt jebkurā dzīves situācijā, gan atsevišķi ziedi pēc katra izvēles (kaut  dzeltenu “draudzības” rožu pasniegšana mīļotajai, ja vien viņai tādas krāsas rozes tīk). Bet ziedu nozīme jau arī nekur nav iekalta –  vislabāk būs dāvināt otram jebkurus ziedus, kas viņam vislabāk tīk!

Ja vien tas ir zināms. Starp citu, skatoties pēc katra cilvēka vizuālā tēla un personības jau var mēģināt iztēloties, kāda tipa ziedi viņam varētu labāk patikt.

Vēl der atkārtot vienīgo pie mums stingrāk iesakņojušos nosacījumu – dāvinot ziedus citam cilvēkam, pušķī jābūt nepāra skaitam ziedu: vislabāk trijiem, pieciem, septiņiem vai deviņiem, uz kapiem nes puķes tikai pāra skaitlī.

Lai gan ziedus pie mums un arī citviet pasaulē “bez iemesla” parasti dāvina sievietēm, arī vīrieši var atzinīgi novērtēt šādu attieksmes izpaušanu. Bet labāk gan dāvināt tādus ziedus, kas ir lepni paši par sevi un karaliskā vientulībā, bet tas jau atkal var būt gaumes jautājums. Dažādi skaisti un romantiski pušķīši ir vairāk piemēroti sievietēm, bet pareizi būs tie vārdi, ka sievieti krāšņos jebkuri ziedi! Galvenais tos viņai neaizmirst pasniegt…

Jaunākie raksti