Aldonis, Agija

10 imidža veidošanas kļūdas darba vidē

Puķainas bikses, atkailināti pleci, nodrupusi nagu laka! Kādas kļūdas tiek pieļautas, veidojot imidžu darba vidē? Stāsta modes un izklaides centra “Rīga Plaza” bezmaksas semināra “Stila 3dienas” lektores - imidža dizainere Sandija Sarkane un stiliste Evija Briede.

„Stila 3dienas” ir izglītojošs bezmaksas semināru cikls par savas garderobes veidošanu, stila knifiņiem un modes aktualitātēm. „Stila 3dienas” notiek katra mēneša pirmajā trešdienā no pulksten 17.00 līdz 19.00 modes un izklaides centrā „Rīga Plaza”, Mūkusalas ielā 71, 1. stāvā pie Informācijas centra. Aizvadītajā nedēļā, 3.septembrī, semināra dalībniecēm bija iespēja uzzināt dažādus stila knifiņus par tēmu “Imidža veidošana skolas un darba videi”. Seminārā piedalījās stiliste Evija Bērziņa, kura stāstīja par to, kā saglabāt robežu starp etiķeti un pārspīlētu sievišķību darba vidē, un imidža dizainere Sandija Sarkane, kura dalījās ar ieteikumiem un pieredzi par imidža veidošanas kļūdām darba vidē.

“Lai sieviete justos par sevi pārliecināta – viņai jābūt laimīgai un saskaņā ar sevi! Tikai pie šādiem nosacījumiem, arī apģērbs uz viņas izskatīsies lieliski,” iedvesmojot “Stila 3dienas” dalībnieces, stāsta stiliste Evija Briede.

Katram darba vide ir cita – viens var atļauties darbā ierasties ar saplēstiem džinsiem, citam der tikai balta blūze un žakete. Tomēr ir dažas lietas, kuras vajadzētu ievērot, lai radītais vizuālais tēls būtu pārliecinošs jebkurā darba vidē. Kādas ir biežāk pieļautās imidža veidošanas kļūdas darba vidē, stāsta imidža dizainere Sandija Sarkane.

1. kļūda. Puķainas bikses, rakstains vai ar printu apģērbs

Puķains vai citādi raibs apģērbs tavu tēlu padara nepārliecinošu. Darba vidē, lai radītu nosvērtas, pārliecinātas un ietekmīgas personas iespaidu, labāk izvēlēties vienkrāsainas drēbes vai arī apģērbu mierīgā toņu gammā. Vēl kāds knifiņš, kas tavu koptēlu var padarīt spēcīgāku, ir, piemēram, kaut kas no vīriešu apģērba – kā kaklasaite, tauriņš, vīriešu krekls. Protams, šādu avangardu var izvēlēties drosmīgās. Bet šīs ir detaļas, kas spēj dot sievietes imidžam papildu spēku un pārliecību.

2. kļūda. Spēcīgas smaržas


Bezmaksas semināra „Stila 3dienas” imidža dizainere Sandija stāsta: „Smaržas darba vidē ir ļoti nozīmīgs faktors, tomēr ar to intensitāti nevajadzētu pārspīlēt. Spēcīgas smaržas, komunicējot ar klientu vai kolēģi, var novērst uzmanību no sarunas temata, un kontaktpersona var pat saīsināt sarunas laiku, jo fiziski nespēs paciest spēcīgo aromātu. Labāk izvēlēties neitrālas, ne tik uzkrītošas smaržas, kas ir piemērotas lietišķai videi.”

3. kļūda. Caurspīdīgs apģērbs


Nepārcenties ar caurspīdīga apģērba izvēli. Tas, tieši tāpat kā intensīvas smaržas, var novērst uzmanību no sarunas temata, kontaktpersona nespēs koncentrēt savas domas un pievērsīsies konkrētajai tērpa daļai. Ja tomēr vēlies izmantot caurspīdīgu apģērbu, nekādā gadījumā darba vidē nevelc zem tā melnu, baltu vai košas krāsas apakšveļu – izvēlies ādas krāsas, jo tāda nepievērsīs tik daudz uzmanības.

4. kļūda. Trikotāžas piegulošs džemperis ar stāvu apkakli (tā sauktā „bītlene”) jeb nekvalitatīvs audums

Jā, piegulošs džemperis ar stāvu apkakli var izskatīties satriecoši, ja tas ir jauns, tikko no veikala plaukta, uzvilkts zem žaketes un papildināts ar kādu aksesuāru. Tomēr atceries, ka trikotāžas „bītlene” jau pēc pirmās mazgāšanas reizes var savelties un zaudēt šarmu. Ja vilksi nekvalitatīvu apģērbu, pati jutīsies nedroša par sevi.

5. kļūda. Nonēsātas un lielas somas


Bieži vien sievietes, nākot uz darbu, ir sapucējušās un izveidojušas lielisku vizuālo tēlu. Taču nav piedomājušas par somas izvēli, kas var atstāt negatīvu iespaidu uz kolēģiem vai klientiem. Ja izraugies noplukušu, nonēsātu somu, tas liecina par tavu neorganizētību, nolaidību, paviršu attieksmi pret sevi, darbu un apkārt esošo.

„Darba vidē arī nav ieteicams izvēlēties pārmērīgi lielas somas. Vislabākais formāts ir A4. Protams, tas atkarīgs no darba specifikas,” komentē bezmaksas semināra „Stila 3dienas” imidža dizainere Sandija Sarkane.

6. kļūda. Apģērbs spilgtās krāsās

Darba vidē labāk izvēlēties tērpu mierīgos krāsu toņos – tas tēlam piedos nosvērtību, pārliecinātību un svarīgumu. Ja izvēlies izcelt kādu no ķermeņa daļām, labāk izraugies spilgtāku krāsu aksesuārus, nevis spilgtu apģērbu.

7. kļūda. Nonēsāti, netīri un nekvalitatīvi apavi


„Vienmēr pārliecinies, vai tavi apavi ir sakopti un tīri. Iegādājoties jaunus apavus, netaupi finanses. Investē kvalitātē! Pārliecinies, lai tie ir ērti un tavam ikdienas ritmam piemēroti. Koptēlā vienmēr svarīgi ir kvalitatīvi apavi, jo pēc tā tevi vērtē citi,” padomā dalās bezmaksas semināra „Stila 3dienas” lektore Sandija.

8. kļūda. Netīri mati, nekrāsotas matu saknes

Matiem vienmēr ir jābūt tīriem, kā arī nav pieļaujamas „taciņas” – ataugušu matu sakņu efekts, ja tie ir krāsoti. Matu sakārtojumam vienmēr jābūt nevainojamam. Tā ir attieksme pret sevi un cieņa pret apkārtējiem. Ja būsi korekta pret sevi, paudīsi uzticību, pārliecību un radīsi iespaidu, ka uz tevi var paļauties. Lokas, izlaisti gari mati ir piemēroti neformāliem pasākumiem. Ikdienā svarīgākais ir matu griezuma ērtums – lai tas ir atbilstīgs tavam ikdienas ritmam, ērti kopjams un veidojams. Ikdienas steigā bieži par to neaizdomājamies.

9. kļūda. Nekopti nagi

Imidža dizainere Sandija Sarkane liek aizdomāties: „Mūs novērtē ne tikai pēc apģērba, bet arī pēc manikīra, roku sakoptības. Lai kāds būtu tavs darbs, centies vienmēr padomāt par savu roku izskatu. Nenokļūdīsies, ja izraudzīsies klasiku – franču manikīru vai nagu laku maigos pasteļtoņos, kas vienmēr ir sievišķīgi un biznesa videi atbilstoši. Ja izvēlies spilgtu nagu laku, apdomā, vai tavā darba vidē tas ir pieļaujams.”

10. Spilgts meikaps


Ikdienā meikaps nedrīkst būs spilgts. Tam jābūt akurātam un bez steigas uzklātam jeb – neuzkrītošam un korektam.

Tuvākais bezmaksas seminārs  “Stila 3diena” modes un izklaides centrā “Rīga Plaza” gaidāms 1. oktobrī, un tā temats – „Laiks rudens garderobes veidošanai! ”. Apskatīsim, kas šosezon ir aktuāli, kādus mētelīšus un aksesuārus izvēlēties, kā arī uzzināsim, kādas krāsas rudens sezonā jāizmanto savā garderobē no astroloģijas viedokļa. Lai pieteiktos semināram, apmeklē www.gudrosievuskola.lv.

Jaunākie raksti