Mirta, Ziedīte

Treneris: detokss – tas ir absurds

Ziemassvētku un Jaungada svētki ir pagājuši, tas nozīmē, ka daudzi sāks realizēt savas apņemšanās un solījumus - sākt veselīgu dzīvesveidu janvārī. Brīvdienās lielākā daļa, tradicionāli, vispirms grēkoja ar pārēšanos, un tagad - ar stingrām diētām un detoksu. "Dažādas "attīrīšanās no toksīniem" tagad ir ļoti populāras, - saka treneris un sporta zīmola 4F vēstnieks Kristaps Ence, - pseido-eksperti sociālajos tīklos piedāvā praktizēt "detoksa dienas", dzert "detoksa kokteiļus" un pat veikt "detoksa vingrojumus". Tomēr, kā likums, šādas detoksikācijas ir tikai naudas izšķiešana un izraisa veselības problēmas".

Pirmkārt, tas ko pēc trenera domām vajadzētu zināt, ir tas, ka «šlakvielas», no kurām ir paredzēts atbrīvoties - absolūti pseidozinātnisks jēdziens, un toksīni ir bioloģiskas izcelsmes indes, ko nevar izvadīt no ķermeņa, veicot nedēļas veselīgo kokteiļu jeb smūtiju diētu. «Ja arī jūsu organismā notiek intoksikācija, tas ir jārisina ar medicīniskiem līdzekļiem. Tomēr, esiet droši, ja arī ķermenī būs parādījušies toksīni, to nevarēsiet nepamanīt – jūsu pašsajūta pasliktināsies. Cilvēka kermenis pats kopumā lieliski tiek galā ar attīrīšanos no kaitīgām vielām».

Tomēr, tas nenozīmē, ka nepareizs uzturs nevar radīt nepatīkamas sekas. Ilgstoša nepareiza uztura lietošanas dēļ var rasties nopietnas veselības problēmas. Piemēram, pārslogojot ķermeņi ar taukainu pārtiku un, papildus tam, pārēdoties, cilvēkam var tikt diagnosticēta «aknu aptaukošanās». Dažiem cilvēkiem aktīvs saldumu patēriņš var izraisīt akni un pūtītes. «Tomēr, šīs problēmas nevar atrisināt ar nedēļas diētu, pēc kuras jūs varat atgriezties pie vecajiem ieradumiem - stāsta Kristaps Ence, - «Lai padarītu savu ķermeņi patiešām veselīgu, ir nepieciešams mainīt visu jūsu uztura sistēmu un uzturēt to pareizu regulāri. «Detoksa dienas» nenesīs jūsu ķermeņa neko, izņemot nevajadzīgu stresu. Turklāt, ja detokss tiek uzskatīta kā ļoti zemu kaloriju diēta, pēc tās, jūs riskējiet ātri atgūt lieko svaru».

«Protams, meitenes vēlas būt skaistas un viegli pakļaujās pašiem vilinošākajiem piedāvājumiem, lai iegūtu savu ideālo figūru, bez liekām pūlēm, tikai nedēļas laikā. Īpaši, ņemot vērā to, ka šādi priekšlikumi bieži nāk no brīnišķīgām sportiskām dīvām Instagramā, kurām katra diena - kā svētki», stāsta treneris, paskaidrojot, kā noteikt, ka jums mēģina pārdot bezjēdzīgu detoksikācijas programmu (šāda veida uzturs ir arī ļoti bīstams cilvēkiem ar gastrītu un īpaši ar čūlu):

▪ kaloriju patēriņš krietni zemā līmenī (mazāks par 1000 kcal)
▪ Olbaltumvielu produkti principā tiek izslēgti no uztura vai tiek samazināti līdz minimumam
▪ tiek piedāvāts attiekties no piena produktiem pilnībā
▪ pastāvīgi tiek izmantots mīts par dalīto uzturu, kas realitātē nepaātrina vielmaiņu

Fitnesa treneris ir pārliecināts, ka, ja vēlaties veselīgu un skaistu ķermeni, tad pareizi un veselīgi jāēd regulāri, nevis kampaņveidā. Kategoriski aizliegts pievērsties badošanas kūrēm, bez ārsta uzraudzības. «Nevajag cerēt uz burvju kokteili no selerijām ar spinātiem, kurš šķietami palīdzēs jums kļūt veselīgākiem. Vēl jo vairāk, nevajag pakļaut organismu stresam badošanās un «atslodzes dienu» dēļ.

Jaunākie raksti