Vēsma, Fanija

„Izcils ēdiens rodas tad, kas pavārs zina, no kurienes nāk produkti”

Izcilam šefpavāram ir jāpiedalās ēdiena pagatavošanas procesā no paša sākuma – un tas ir tālu aiz viņa virtuves robežām. Pavāram jāpazīst ne tikai savi delikatešu piegādātāji, bet jāzina arī, kādos apstākļos audzēti dzīvnieki, kuru gaļa nonāk viņa virtuvē, kā glabāti dārzeņi, no kuriem viņš gatavo saviem viesiem, no kurienes nāk eksotiskās zivis... Tā uzskata viens no slavenākajiem Skandināvijas šefpavāriem Bengts Sjostroms (Bengt Sjöström), kurš tikko viesojās Rīgā un piedalījās Reaton Profesionāļu dienās.

Reaton Pārtikas profesionāļu dienas ir pasākums, kuru pavāri un citi nozares profesionāļi gaida ar patiesu interesi – tas ir viens no nozīmīgākajiem un lielākajiem gada notikumiem.

Profesionāļu dienas ir restorānu speciālistu tikšanās vieta, iespēja uzzināt pasaules jaunumus pārtikas nozarē, noskatīties labāko Latvijas pavāru meistarklases un noklausīties pašmāju pavāru un pasaules izcilāko šefpavāru lekcijas.

Šīgada Reaton Profesionāļu dienas notika 8.un 9. februārī arēnā Rīga.  Divas dienas restorānu un lielveikalu profesionāļi iepazinās ar pārtikas ražotājiem un piegādātājiem gan no Latvijas, gan no visas pasaules. Plašajā izstādē nozares profesionāļi varēja degustēt delikateses, ko Baltijā piedāvā Reaton, vērot meistarklases, ko vadīja Latvijas spožākie pavāri, kā arī dzirdēt daudz ko jaunu Latvijas un ārzemju profesionāļu lekcijās. Profesionāļu dienas kopumā apmeklēja ap 900 pavāru no visas Latvijas.

Kas kopīgs Latvijas trusim un Patagonijas kobijai?


Latvijā izcili audzēto trusi un Patagonijas ūdeņos mītošo zivi kobiju vieno tas, ka izcili pavāri tos abus var padarīt par neaizmirstamu garšas piedzīvojumu.  To parādīja arī plaši apmeklētās Reaton Profesionāļu dienu meistarklases.

Meistarklasi “Veselīgais Latvijas trusis bagātīgos ēdienos” vadīja Raimonds Zommers, restorāna „Kaļķu vārti” šefpavārs, Latvijas pavāru kluba valdes loceklis, savukārt meistarklasi “Maz zināmā, bet garšīgā Patagonijas kobija” vadīja Māris Jansons, restorāna „Bibliotēka Nr1.” šefpavārs, Latvijas pavāru kluba valdes loceklis. Meistarklases vadīja arī Ina Poliščenko, Latvijas gada pavārs 2015 no „Restorāna 3” un Vineta Plone, restorāna „Portofino” šefpavāre.

Tomēr, kā uzsver Profesionāļu dienu īpašais viesis Bengts Sjostroms, pavāra izcilība nav nekas bez izcilas kvalitātes produktiem. Lielā mērā tieši uzņēmuma “Reaton” darbība Latvijā palīdzējusi izveidot tos augstos standartus, ko saucam par izcilu gastronomisko piedzīvojumu.

Jau kopš 1993. gada uzņēmums “Reaton” apgādā Latvijas restorānus un lielveikalus ar delikatesēm un izcilas kvalitātes pārtikas precēm no visas pasaules, ik gadu pārsteidzot ar kaut ko jaunu.

Reaton Pārtikas produktu tirdzniecības departamenta mārketinga daļas vadītāja Zane Lasmane saka: “Kā tirgus līderi restorānu biznesā katru gadu mēģinām uzstādīt kvalitātes latiņu arvien augstāk. Izjūtam atbildību sniegt nozares profesionāļiem vēl vairāk. Profesionāļu dienas ir pasākums, kurā savienojam vietējos resursus ar pasaules pieredzi. Mēs atvedam uz Latviju pasaules pieredzi – pasaules līmeņa piegādātājus un pasaules līmeņa šefpavārus.  Latvijas pavāri ir izcili un ir ļoti atvērti iemācīties un uzzināt kaut ko jaunu gan viens no otra, gan no pasaules jaunumiem. Uzskatām, ka mūsu uzdevums ir gan informēt par jaunumiem, gan iedvesmot Latvijas pavārus jaunajai sezonai!”

Gatavot labu ēdienu – tas ir kā braukt ar Formulu 1!


Viena “Reaton” Profesionāļu dienu lielākajām zvaigznēm bija slavenais Skandināvijas šefpavārs Bengts Sjostroms (Bengt Sjöström).  Zviedrijā dzimušais, Norvēğijā strādājošais šefpavārs uz Latviju tika aicināts ciešā sadarbībā ar Latvijas pavāru klubu un tās valdes priekšsēdētāju, Tallink Hotel Rīga restorāna „Elements” šefpavāri Svetlanu Riškovu.
“Reaton” Profesionāļu dienu laikā Latvijā Bengts Sjostroms pasniedza lekciju par jaunākajām ēdināšanas un restorānu nozares tendencēm Skandināvijā, daloties arī savā personīgajā pieredzē.

Bengts Sjostroms guvis plašu atzinību Norvēğijā un Zviedrijā, saņemot dažādus apbalvojumus, piedaloties televīzijas šovos, kā arī esot vairāku starptautisku pavāru konkursu žūrijās. Šobrīd viņš vada vienu no lielākajiem Norvēğijas kongresu centriem – Oslo Kongressenter, ir tā virtuves šefpavārs un gastronomiskais vadītājs.

Jautāts par to, kas ir svarīgāks – ēdiens vai tomēr pavāra izcilība, Bengts Sjostroms saka: “Profesionālisms ir ļoti svarīgs, bet tam nav nozīmes, ja tev nav izcilas kvalitātes produktu un izejvielu. Izcili, profesionāli pavāri vienmēr atradīs veidu, kā sagādāt augstākās kvalitātes pārtiku savā virtuvē. Tas ir kā braukt ar Formulu 1 tā vietā, lai brauktu ar parastu mašīnu. Formula 1 brauc ātrāk un tālāk - un mums to nekad neapnīk skatīties, vai ne?”

Viss labais nav tikai pasaules otrā pusē!

Bengts Sjostroms uzsver, cik svarīga ir spēja apvienot vietējos produktus ar pasaules tendencēm un zināšanām: “Viss labais nav tikai pasaules otrā pusē – ir jāapzinās, ka tur, kur katrs esam, ir tik daudz laba! Mums jādara viss, lai to saglabātu ilgāk. Ja vēlamies ieskatīties nākotnē, mums jāzina pagātne. Tikai zinot savas saknes, varam radīt jaunas vīzijas, ko īstenot ar jaunām tehnoloģijām. Ja tu izturēsies pret pasauli, tās resursiem un ēdienu labi – saņemsi visu labo atpakaļ. To es saucu par ekodomāšanu – un tā sniedzas daudz tālāk par tavas virtuves robežām!

Ir tiešām svarīgi, ka pavāri iepazīstas ne tikai ar piegādātājiem, bet arī apmeklē zemnieku saimniecības, lai redzētu, no kurienes nāk pārtika. Ir jāzina, vai pret dzīvniekiem izturas labi, vai dārzeņus audzē labi un godīgi. Ar sliktu attieksmi pret dzīvniekiem un augiem ēdiens vienkārši nevar garšot labi!

Mūsdienās labam pavāram ir jākļūst par visa procesa daļu – ne tikai virtuvē, viņam jāpiedalās no paša sākuma. Esi daļa no visas pārtikas ķēdes, mīli to, ko tu dari, mīli savu komandu – un būs izcils rezultāts. Ir grūti pagatavot labu ēdienu, ja tu nemīli cilvēkus, produktus – visu pasauli.”

Kur vien skaties – apkārt pavāri!

Kā atzīst restorāna „Bibliotēka Nr1.” šefpavārs Māris Jansons, “Reaton” Profesionāļu dienas ir arī lieliska iespēja satikt kolēģus vienuviet – kur vien skaties, apkārt pavāri! Māris Jansons vadīja plaši apmeklētu meistarklasi par maz zināmās, bet garšīgās zivs Patagonijas kobijas pagatavošanas iespējām.

Šefpavārs atzīst, ka, jau 15 gadus strādājot restorānu biznesā, reizēm liekas - visu jau zini. Tomēr ik pa laikam parādās kaut kas jauns, un “Reaton” Profesionāļu dienas ir labs veids, kā uzzināt pasaules jaunumus, iepazīties ar to, ko dara kolēģi tepat Latvijā.

Jautāts par jaunākajām tendencēm kulinārijā, Māris Jansons atbild: “Es pārstāvu to šefpavāru virzienu, kas, pirmkārt, cenšas pasniegt vietējos produktus. Šajā ziņā vērojams liels progress: pirms gadiem astoņiem nevienam neinteresēja, ka tu tirgo bieti no vietējā ražotāja. Tagad cilvēki grib zināt, no kurienes nāk viņu ēdiens.

Globālā tendence šobrīd ir tāda, ka pasaulē daudz ēd veģetāru ēdienu, dārzeņus, pākšaugus. Ja ēd zivi vai gaļu – tad labu.  Labāk ēd zivi un gaļu vienreiz nedēļā – bet tad izcili labu, kvalitatīvu, no uzticama piegādātāja, tādu, kurai zināma izcelsme.”

“Reaton” piegādā arī visdažādākās ārzemju delikateses, Latvijā maz pazīstamus produktus. Latvijas pavāri šos jaunumus pieņem, bet vai cilvēki Latvijā pierod pie jaunumiem uz šķīvja?

Māris Jansons: “Kamēr klients diktē noteikumus pavāram, mēs nevaram attīstīties. Pavāri vienmēr ir gatavi kaut kam jaunam. Jāteic, ka arī mūsu klienti kļūst arvien atvērtāki. Daudzi sāk saprast, ka, nākot uz restorānu, jāļaujas tai mākslai, tai burvībai, tam vakaram, tam, ko pavārs ir izdomājis... Tāpat kā mēs uzticamies piegādātājiem, tā cilvēki arvien vairāk uzticas viesmīļiem un pavāriem – un tādu klientu dēļ mēs arī strādājam.”

Uzņēmums SIA „Reaton, LTD”  ir daudznozaru kompānija, kuras viens no virzieniem ir kvalitatīvu pārtikas produktu tirdzniecība un ražošana kopš 1993.gada. Reaton Pārtika un delikateses ir vecākais un stabilākais Horeca piegādātājs Latvijā un jau daudzus gadus arī Lietuvā un Igaunijā.

Jaunākie raksti