Līksma, Bārbala

Šokolādes fondi: deserts mājas svinībām

Šokolādes fondi, kas savu popularitāti piedzīvoja jau septiņdesmitajos gados, ir laba opcija desertam mājas svinībās, kur katrs no viesiem var izvēlēties sev tīkamo uzkodu iemērkšanu saldajā šokolādes masā. Turklāt šāda deserta pagatavošanai nebūt nav jāvelta daudz laika un pūles.

Šokolādes fondi pagatavošanai var izvēlēties tumšo, piena vai balto šokolādi. Galvenā īpatnība ir tā, ka deserts tiek pasniegts īpašā traukā, kur uz niecīgas uguns liesmas tiek uzturēta vajadzīgajā temperatūra, lai šokolāde nesabiezē.

Ja deserta baudītāju vidū nav bērni, interesantākas un daudzveidīgākas garšas iegūšanai šokolādes masai mēdz pievienot nedaudz alkohola: konjaku, brendiju.

Izkausētajā šokolādes masā ar speciālām, garām dakšiņām vai koka irbulīšiem mērcē gan augļus un ogas, gan dažādus konditorejas izstrādājumus. Piemēram, svaigas zemenes, ķiršus, banānu gabaliņus, kivi gabaliņus, ābolu, apelsīnu vai mandarīnu daiviņas, sulīgu persiku un nektarīnu gabaliņus, svaigus ananāsa gabaliņus, vīnogas, žāvētus augļus, cepumus, krekerus, zefīrus, biskvīta bulciņas.

Praktiski knifiņi:

Šokolādi vajag uzkarsēt līdz masa kļūst viendabīga, nevis ļaut tai vārīties. Ja šokolāde degs, tā kļūs graudaina.

Šokolādi vajadzētu izkausēt vienā traukā un tad pārliet citā - pasniegšanai.


Ja saldajā fondi esat nolēmuši mērkt biskvītus vai kēksus, tad ieteicams izvēlēties tādu, kas nedrūp. Lai, pēc pāris iemērkšanām, šokolādes masa nav pilna ar drupačām.

Augļus izvēlies stingrus, kuri uz dakšiņas vai speciālā iesmiņa viegli uzdurami.

Lai Tu pārliecinātos, ka šis patiesi ir vienkārši un ātri pagatavojams deserts, lūk, recepte deserta  pagatavošanai.

Nepieciešams: 300 g šokolāde, 200 ml saldā krējuma, 50 ml konjaka (pēc izvēles).

Pagatavošana:
Uz lēnas liesmas karsē saldo krējumu, to neuzvārot. Lēni maisot, pievieno šokolādi, kas izkausēta ūdens peldē, pievieno konjaku (pēc izvēles). Šo mērci lej fondi traukā un pasniedz ar gabaliņos sagrieztiem augļiem, ogām, kēksiņiem, zefīriem, cepumiņiem.

Jaunākie raksti