Līksma, Bārbala

Sīkumi un smalkumi pasniedzot vīnu

Ikviens zina, ka vīna baudīšana neaprobežojas tikai ar vīna aromātu un garšu. Svarīga ir arī vīna pasniegšana - kā atvērt, kā un kur ieliet un vēl pietiekami daudz visādu sīkumu, kas vīna baudīšanu patiešām vērš rituālā.

Pudeles atvēršanas rituāls

Tāds vīna atvēršanas rituāla elements kā pudeles atvēršana viesu klātbūtnē ir saglabājies vēl no tiem laikiem, kad vīnu mēdza viltot pat pietiekami smalkās aprindās.

Svinībās pudeli parasti taisa vaļā jubilārs vai vienkārši saimnieks. Restorānā - viesmīlis.

Vīna pudele jāatver tā, lai būtu redzama pudeles etiķete.

Kad pudeles kakls atbrīvots no korķa, tas jāpaosta, jo korķis var būt bojāts, līdz ar to arī vīns. Korķi atstāj uz nelielas paplātītes turpat uz galda. Pudeles kaklu noslauka ar salveti, jo tur parasti paliek sīkas korķa drumstalas.

Glāzēs liešanas rituāls

Ir iespēja iegādāties glāzes, kas radītas atsevišķiem vīnu stiliem vai pat vīnogu šķirnēm. Taču tas nebūt nav obligāti. Galvenais, lai glāzei ir slaida un stingra kājiņa, lai glāzes kausam ir neatvērušās tulpes forma, lai tā ir pagatavota no kvalitatīva, plāna un caurspīdīga stikla. Šampanieša glāzei gan noteikti jābūt slaidai un šaurai, lai tajā  saglabātos ogļskābā gāze.

Lejot vīnu, pudele jāsatver tajā vietā, kur tai ir smaguma centrs. Ja pudele ir pilna, tad tas atrodas apmēram pudeles centrā. Jo mazāk vīna paliek, jo smaguma centrs pārvietojas uz lejas galu.

Zelta likums - baltvīna glāzes jāpiepilda līdz trešdaļai, bet sarkanvīna glāzes, kas ir lielākas, - līdz ceturtdaļai. Dzirkstošā vīna vai šampanieša glāzi lej relatīvi pilnu.

Citi smalkumi...

Arvien populārāks kļūst viedoklis, ka sarkanvīnam kādu stundu pirms tā baudīšanas vajag pastāvēt atvērtā pudelē, lai tas saskartos ar skābekli. Rituāls izpaliks, bet garša uzlabosies.

Vīna īstā pasniegšanas temperatūra ir tikpat svarīga kā glāzes izvēle. Parasti vīna ideālā temperatūra ir norādīta uz pudeles aizmugurējās etiķetes. Ja šādas norādes nav, tad jāatceras, ka sarkanvīnam atbilstoša temperatūra ir no +16 līdz +20 grādiem, bet baltvīnam - no +6 līdz +12 grādiem pēc Celsija. Dzirkstošā vīna un šampanieša temperatūra ir no +4 līdz +7 grādiem. Tādēļ baltvīnu, kas glabājas mājās, pirms pasniegšanas var ievietot spainītī ar ledu, kur pudele jāievieto ar kaklu uz leju. Savukārt, sarkanvīna pudele, kas turēta pagrabā, uz pāris stundām jāatstāj siltā telpā vai jāvanno lēzenā traukā ar situ ūdeni.

Praktiski sīkumi...

Sarkanvīna traipus neitralizē ar baltvīnu, bet baltvīna traipus ar sarkanvīnu!

Ja vīna pudele netiek izdzerta, ar vakumsūkni izsūknē no pudeles gaisu vai iepūš tajā speciālu aerosolu, kura sastāvā ir inertā gāze un pudeli aizkorķē ar speciāli šim nolūkam paredzētu korķi vai aizbāzni. Pēc tam pudeli ievieto ledusskapī.

Ja vīns saskābst...tas nebūt nenozīmē, ka vīns jāizlej. No šāda vīna var pagatavot vīna etiķi, ko liek klāt salātiem. Ieskābis sarkanvīns lieliski noder, gatavojot mērces. Gan sauss, gan salds vīns - grilējot gaļu.

Jaunākie raksti