Vēsma, Fanija

Garšvielas ēdienam piešķir jaunu garšu

Garšvielu maisījumus pēc savas pieredzes izveidojuši profesionāli pavāri, un viņi regulāri tos lieto arī ikdienas darbā – restorānos un kafejnīcās. Tieši tāpat katra saimniece, ēdienam nedaudz pievienojot garšvielu maisījumu, spēj tam piešķirt pilnīgi jaunu garšu, pārliecinājusies AS Santa Maria sabiedriskās ēdināšanas daļas vadītāja Sanda Stalbova.

“Garšvielas, kā dabīgi produkti, aug dažādās pasaules vietās un, nonākot prasmīgas saimnieces rokās, piešķir ēdienam specifisku garšu, smaržu un paildzina uzglabāšanas laiku. To garša un smarža tiek iegūta no oleorezīniem, ko satur augi. Līdz ar to aromāta stiprums atkarīgs no oleorezīnu daudzuma, kā arī to proporcijas. Garšvielas un garšaugus ēdienam var pievienot jebkurā to gatavošanas brīdī, bet uzgaidiet, līdz tie pilnībā sajaucas ar ēdienu. Jāņem gan vērā, ka ilgstoša garšvielu atrašanās karstumā var mainīt to garšu. Ja ēdiena gatavošanai nepieciešams neilgs laika periods, tās var pievienot jau pašā sākumā. Ja ēdiens jāgatavo ilgi, garšvielas pievienojiet beigās vai gatavošanas laikā,” iesaka AS Santa Maria sabiedriskās ēdināšanas daļas vadītāja Sanda Stalbova.

Sezonas  garšvielu maisījumi sastāv no vismaz divām un vairāk garšvielām, un tie  ir  īpaši  viegli  un  ērti  lietojami.  “Mēs esam izmēģinājuši garšvielas no visas pasaules un pārliecinājušies, ka vislabākās garšas rodas tad, kad tiek veidoti dažādi maisījumi. Garšvielu maisījumi ir radīti sadarbībā ar labākajiem Skandināvijas šefpavāriem, kuri ir ieguldījuši visu darba pieredzi un zināšanas produktu radīšanas procesā. Lietotājam nav jālauza galva par to, kādās attiecībās garšvielas sajaukt. Ne tikai saimnieces, bet arī aptaujātie pavāri atzīst, ka maisījumu sastāvdaļu proporcijas un garšu saderība sniedz pārliecinošus rezultātus. Viens no sezonas produktu galvenajiem uzdevumiem ir dažādot ēdienus. Pievienojot vien nelielu daudzumu ēdienam, tam tiek piešķirta pilnīgi jauna garša,” norāda AS Santa Maria sabiedriskās ēdināšanas daļas vadītāja Sanda Stalbova.

Franču virtuvē neaizstājamā persilāde un Provansas garšaugi


Persilāde ir klasisks franču garšvielu maisījums, ko lieto gan ēdienu pagatavošanas procesā, gan kā galda garšvielu. Vistas gaļas, maltās gaļas, zivju, jūras velšu, makaronu un veģetārajiem ēdieniem, zupām, salātiem un mērcēm. Tāpat no franču virtuves atceļojuši Provansas garšaugi, kas labi sader ar dārzeņu, gaļas, medījuma gaļas ēdieniem, salātu mērcēm un marinādēm. Tajā garšvielu bagāto buķeti veido baziliks, raudene, majorāns, rozmarīns, salvija, timiāns, lapu kārvele, pētersīļi un estragons.

Garšvielas spēka produktam – gaļai

Gaļas kopējā garšviela ir labi sabalansēts garšvielu maisījums, kuras sastāvā esošā paprika ēdienam piešķir patīkamu sarkanīgu nokrāsu, bet pipari – vajadzīgo asumu. Garšvielas sastāvā ir arī sāls, tāpēc papildus pievienot sāli nav nepieciešams, un tā ir piemērota gaļas, vistas gaļas, zivs gatavošanā, kā arī grilējot.

Zivju ēdieniem piederīgā citronu un diļļu garša


Zivju garšviela ar citronu Šis izskata ziņā raibais garšvielu maisījums ar bagātīgu garšas buķeti ir lieliska garšviela, ko lieto pie visiem ēdieniem no zivs un dārzeņiem, kā arī to dekorēšanai. Sastāvā ietilpst burkāni, sīpoli, pipari (melnie, zaļie un rozā) u.c. garšvielas. Daudzas saimnieces lašmaizītes un citus ēdienus no zivīm papildina ar citronpipariem. Ja tīkama diļļu garša, tad izmantojama zivju garšviela ar dillēm. Tā ir īpaši piemērota sarkanajām zivīm. Piedevu var pievienot krējuma mērcei, kas paredzēta zivīm, kā arī samaisītu ar augu eļļu, var apslacīt krāsnī ceptus kartupeļus. Garšvielu aromāts izpaudīsies labāk, ja tās, samaisītas ar eļļu, kādu brīdi nostāvēsies.

Salātiem īpaša garšaugu buķete

Salātu garšvielu veido koriandrs, ķiploki, tomāti, pētersīļi, sīpoli, timiāns, raudene, melnie pipari un selerijas sakne. Šāda piedeva ar garšaugiem atvieglo salātu, ēdienu no olām un pat zivīm gatavošanu. Tā labi iederas arī, gatavojot tradicionālos grieķu salātus.

Santa Maria ietilpst Paulig Grupas pasaules virtuves un garšvielu nodaļā, kurā ir 850 darbinieku, un tā ražošanas vienības atrodas Zviedrijā, Anglijā, Beļģijā un Igaunijā. Santa Maria ir kļuvis par vadošo uzņēmumu Ziemeļvalstīs, kas nodarbojas ar garšvielām un pārtikas koncepcijām. No 1911. gadā Gēteborgā, Zviedrijā nodibinātā mazā tēju un garšvielu veikala ir izaudzis vadošs Ziemeļvalstu uzņēmums – nozīmīgs savas nozares spēlētājs daudzviet Eiropā. Santa Maria produkciju iedala piecās galvenajās grupās: garšvielas, Tex Mex, Āzijas un Indijas ēdieni, kā arī grila ēdieni (BBQ).

Jaunākie raksti