Aldonis, Agija

Pludmales ballīte

Jūlijs ir kā viena liela pludmales ballīte - plašā draugu lokā vai tikai kopā ar pašiem tuvākajiem - ģimeni. Tā ir iespēja iegūt skaistu iedegumu, labi atpūsties, veldzēties ūdenī un labi pavadīt laiku. Ir arī nosacījumi - par to, lai pludmalē justos ērti, jāpadomā laikus.

Ja pludmalē paredzēts pavadīt ilgāku laiku, jāpadomā arī par dzērieniem un uzkodām. Zināms, ka laiskošanās pludmales smiltīs patērē gana daudz enerģijas arī tad, ja nepeldi un nespēlē volejbolu. Tas tāpēc, ka organismam čakli jāstrādā, lai pasargātu sevi no saules kaitīgās iedarbības. Šā iemesla dēļ, plānojot ilgāku uzturēšanos jūras krastā, der padomāt par vieglām uzkodām. Tā kā jūrmalā smiltis salien teju visur, jāizvēlas našķi, kuriem smiltis netraucē (torti šoreiz labāk ne!). Pludmalei ļoti noder aukstuma soma, kurā līdzi paņemtās uzkodas un dzērienus saglabāt iespējami vēsākus. Ja šādas somas nav, jāparūpējas vismaz par ēnu.


• augļu un ledus gabaliņi kokteiļu spirgtumam - arī pludmalē var pagatavot pāris vienkāršus kokteiļus (īpaši, ja iespējams aukstuma somā paņemt līdzi ledu) - pat gāzētu minerālūdeni papildinot ar ledu, sīrupu, ledus gabaliņiem un piparmētru lapiņām dzert būt īsta bauda. Tāpat arī jau iepriekš mājās paši var pagatavot ledus tēju - uzvāra iecienīto tēju, atdzesē to, papildina ar citrona šķēlītēm vai citiem augļiem un ledu, lej termosā un ņem līdzi uz pludmali,

• augļi un svaigi dārzeņi ir pludmales uzkodu karaļi
- karstā laikā, kad treknus ēdienus gribas daudz retāk, augļi ir piemērotākā un gardākā uzkoda. Tos var jau iepriekš saspraust uz iesmiņiem un salikt noslēgtā traukā vai sagatavot augļu un/vai dārzeņu salātus, bet visvienkāršāk ir mieloties tāpat,

• ja gribas ko sātīgāku - sviestmaizes.

• teju katrā pludmalē sezonas laikā nopērkams saldējums.

• ja gribas ko sātīgāku un pamatīgāku, var ņemt līdzi krekerus, cieti kūpinātu gaļu, ko ēst kopā ar svaigiem dārzeņiem, žāvētas zivis u.tml.

Aktivitātes pludmalei
Lielākā daļa atpūtnieku un pludmales ballētāju vasarā cer pie ūdens nosauļoties - tā arī ir galvenā „aktivitāte”, taču jāparūpējas, lai sauļošanās nepārvērstos apdegšanā. Tāpat arī pludmale ir īstā vieta, kur spēlēt smilšu volejbolu, vienkārši mētāt bumbu vai skriet gar krastu. Ne tikai bērnus iepriecinās pūķu laišana - te gan nepieciešamas kaut minimālas vēja pūsmas, lai interesantais veidojums turētos gaisā. Uzrīkojiet pludmales ballītes sacensības - kura laistais pūķis gaisā noturēsies visilgāk! Tāpat arī smilšu pilis būvēt patīk ne tikai bērniem - ir redzētas ballītes, kurās pieaugušie ieiet patiesi lielā azartā, sacenšoties par visaugstāko smilšu māju.

Savukārt dodoties uz pludmali divatā, jābauda romantiskā noskaņa, ko rada pati jūra par sevi, bet ko var papildināt ar vēsu šampanieti un skūpstiem.

Ja tiek plānota plaša ballīte pludmalē, var padomāt arī par dažādām komandu spēlēm un stafetēm un balvām to uzvarētājiem. Tāpat arī pludmales tēmu var paplašināt, rīkojot zivju ballīti pludmalē - celiet uz piknika galda dažādas zivju uzkodas, ģērbieties un peldiet kā zivis, dziediet par tām.

Sargies no saules
Ja pludmales ballīte plānota ilga, jāparūpējas, lai saulē neapdegtu, tāpēc līdzi jāņem sauļošanās un pēc sauļošanās krēmi, iespējams arī saulesbrilles, saulessargi un plānas drēbes, lakati, ar ko piesegt ķermeņa daļas, kurām saules jau ir pietiekami. Īpaši jāsarga bērni - ļaujiet rotaļāties zem saulessarga, iespējami bieži dodoties veldzēties ūdenī un tuvumā novietojot dzeramu ūdeni. 

Jaunākie raksti