Mirta, Ziedīte

Etiķetes pamatprincipi ballītēs

Vārds etiķete apzīmē sabiedrībā pieņemtas pieklājības normas, kuru pamatā ir uzvedības noteikumi, kas attiecas un kurus ievēro visi. Bet kā būtu jāuzvedas un kādas pieklājības normas jāievēro, dodoties pie kāda ciemos vai atrodoties kādā ballītē?

Etiķetes noteikumi atšķirībā no morāles normām ir noteikumi, kurus raksturo nerakstīta vienošanās par to, kas cilvēku uzvedībā ir vispārpieņemts, bet kas nav. Katram kulturālam cilvēkam ir ne tikai jāzina un jāievēro pamata etiķetes normas, bet arī jāsaprot nepieciešamība pēc noteiktām normām un savstarpējām attiecībām. Mācēšana pareizi uzvesties sabiedrībā atvieglo kontaktu nodibināšanu, veicina sasvstarpējo sapratni, rada noturīgas savstarpējas attiecības.
Patiesas pieklājības pamatā ir labvēlība, kuru pavada mēra un takta izjūta. Tās palīdz noteikt, ko kādos noteiktos apstākļos var un ko nevar atļauties darīt.

Pieklājīga ierašanās
Formālos pasākumos viesiem būtu pieklājīgi ierasties 15 minūtes pēc ielūgumā noteiktā laika, bet neformālos atļauts ierasties 30 minūtes pēc oficiālas pasākuma atklāšanas. Ballītes etiķete nosaka, ka nekad nevajadzētu ierasties ātrāk par noteikto laiku, izņemot gadījumus, kad ballītes organizētājs ir lūdzis tā darīt. Pretējā gadījumā par agru atbraukušais viesis var kļūt par apgrūtinājumu, nevis palīgu.

Jāsasveicinās un jāatvadās
Ierodoties ballītē jau pirmo desmit minūšu laikā jāatrod un jāsasveicinās ar namatēvu. Tāpat, pirms došanās prom – jāpateicas un jāatvadās no viņa. Jāpārliecinās, ka atvadu vārdi ir pateikti arī pārējiem ballītes viesiem, kuri ir labi pazīstami vai ar kuriem vakars tika pavadīts.

Ballītē ir pieklājīgi ierasties ar dāvanu
Ja patīk ņemt līdzi ēdienu un dzērienu, tad ir ieteicams pirms tam sazināties ar ballītes „vaininieku”, lai precizētu, kas konkrētajā pasākumā tiek servēts uz galda un tad atnest kaut ko nelielu, lai to papildinātu. Jo lielāka ir ballīte un tās „vaininieks” pie tās organizēšanas ir pūlējies, jo mīļākai un izmeklētākai būtu jābūt dāvanai. Dāvanai būtu ieteicams pielikt klāt kartīti, kurā tiktu norādīts, no kā dāvana ir.

Tosts – īss un mīļš
Katram gadījumam iepriekš jāsagatavo tosts, ņemot vērā auditoriju, kura būs ballītē – kāzas ar dažāda vecuma indivīdiem, ģimenes loka svētki, vecpuišu ballīte vai vienaudžu pasākums – katrā no tiem būtu jābūt īpaši izraudzītam tostam, lai neradītu nepieklājīga cilvēka iespaidu. Jāņem vērā, ka vislabākais tosts ir īss un mīļš. Tostam nevajadzētu būt ilgākam par trim minūtēm un tam jāiekļauj sākumu, vidu un noslēgumu. Sākumā jāstādās priekšā tiem cilvēkiem, kuri nav pazīstami, pasakot, kas esi un kā pazīsti ballītes „vaininieku”. Vidējā tosta daļā var iekļaut vienu vai divus apsveicamā cilvēka raksturojumus (stāstus par viņu), noslēgumā jāaicina pārējie viesi pievienoties tostam un apsveikt vai pateikties apsveicamajam.

Kad būtu jāiet prom no ballītes?
Dažkārt ballītes beigu laiks ir norādīts ielūgumā, taču ja nav, tad būtu pieklājīgi doties prom brīdī, kad ir palicis mazāk kā puse viesu.

Ļoti jauki no viesa puses ir nedēļas laikā pēc ballītes nosūtīt kartīti, kurā pateikties par jauko ballīti un tajā pavadīto laiku, atzīmējot vairākas nianses, kas ballītē šķita vislabākās. Ja tuvākā nākotnē ballīte tiek plānota pašam, tad būtu ļoti pieklājīgi uz to ielūgt arī šīs ballītes organizētāju.

Jaunākie raksti