Vēsma, Fanija

Debesu laternas - romantisks „salūts” bez trokšņa

Svētku uguņošanu var organizēt dažādi. Interesantu noskaņu svētku uguņošanas laikā radīs gaisā lidojošas degošas laternas. Laternu radītā noskaņa iederēsies ikvienos svētkos, kas tiek svinēti brīvā dabā. Jebkurā gadalaikā.

Āzijā jau gadu simtiem šīs laternas ir izplatītas, tur tās tiek dēvētas par debesu laternām, lidojošām laternām, gaismas laternām, gaismas baloniem, gaisa kuģīšiem, uguns laternām, vēlēšanu vai laimes laternām. Pēdējā laikā arī Eiropā arvien vairāk cilvēki novērtē šo interesanto produktu.

Debesu laternas ir izgatavotas no rīspapīra. To darbības princips ir vienkāršs, ar silto gaisu, kurš rodas aizdedzot degli, balons piepildās un laterna paceļas gaisā. Pateicoties dabīgajiem materiāliem, kuri tiek izmantoti brīnumlaternu ražošanā pēc senām tradīcijām, piemēram, rīspapīrs un bambuss, šis produkts ir dabai draudzīgs. Palaistās laternas ir redzamas vairāku kilometru attālumā. Tām ir 5-12 minūšu (atkarībā no laternas lieluma) ilga degtspēja un to pacelšanās augstums var sasniegt 400 metrus.

Debesu laternām ir vairāki plusi:
- tās ir klusas un netraucēs ne pašu ballītei, ne kaimiņiem, ne mājdzīvniekiem,
- tās ir drošākas par pirotehniku,
- palaišanā var piedalīties katrs, sajūtot īpašo noskaņu,
- laternu palaišanu var pārvērst rituālā- uz laternas var rakstīt savu vēlēšanos un palaist to gaisā, lai piepildās,
- brīnumlaternas ir rituāls, kas ir jāizbauda.

Laternām gan ir arī pāris trūkumi:
- tās nevar palaist stipra vēja vai lietus laikā,
- tās nav ieteicams laist blīvi apdzīvotās vietās.

Šo brīnumaino lidojošo laternu vēsture aizsākās pirms gadu simtiem austrumu zemēs. Debesu laternas sāka izmantot pirms 1800 gadiem senajā 3 ķēniņu valstībā slavenākais un pazīstamākais militārais vadonis Kong Ming. Kong Ming izmantoja lidojošās laternas militārās informācijas nodošanai un to redzamību pāri vairākiem kilometriem komunikācijas uzturēšanai. Vēlāk tā saucamās debesu laternas vai lidojošās laternas, vai arī uguns laternas sāka izmantot parastie Āzijas iedzīvotāji, kuri trūkstošās infrastruktūras un slikto komunikācijas iespēju dēļ, palaižot gaisā laternas ar noteiktu intervālu varēja novēlēt saviem draugiem un radiniekiem labu veselību un labsajūtu. Vēlāk dotās laternas sāka izmantot svētkos un dažādos cita rakstura pasākumos kā vēlēšanās laternas.

Joprojām kā senos laikos cilvēki pēc tradīcijas pirms brīnumlaternu palaišanas iečukst tajās vai uz tām uzraksta savas vēlēšanās vai laimes, bagātības, labsajūtas, panākumu un veselības lūgšanas, lai laterna to uznestu debesīs. Atbilstoši Ziemeļāzijas kultūrai, debesu laternu palaišana atbrīvo no nelaimes, nabadzības, slimības un ciešanām, tiek teikts, ka palaižot laternas, viss sliktais uzlido debesīs un sākas jauna un laimīga dzīve.

Debesu laternu palaišana nav sarežģīta, tomēr ir pāris drošības lietas, ko ieteicams ievērot. Laternu uzmanīgi jāatloka. Deglis jau ir iestiprināts tam paredzētajā vietā. Laternu palaišanu iesaka veikt vismaz divatā- viens pietur laternu, otrs- aizdedzina degli. Laterna jātur tik ilgi, kamēr tā piepildās ar silto gaisu un lēnām sāk celties augšā. Ir jāpaspēj tajā iečukstēt savas kvēlākās vēlēšanās!

Jaunākie raksti