Aldonis, Agija

Mīti par kredītiem, kas iedzen cilvēkus parādu jūgā

Ātrie kredīti var būt lielisks palīgs brīžos, kad steidzami nepieciešams papildus finansējums

(vairāk par ātro kredītu priekšrocībām lasiet finanšu portālā www.penge247.dk), tomēr par tiem laika gaitā ir izveidojušies dažnedažādi maldīgi priekšstati un mīti. Cilvēki īsti līdz galam neizprot, kādu atbildību un saistības šis pakalpojums uzliek un tieši tāpēc ātrie kredīti daudziem sagādā reizes. Lai ātrie kredīti būtu palīgs, nevis šķērslis savu finansiālo mērķu sasniegšanai, neuzķerieties uz kādu no turpmāk minētajiem mītiem.

Uzkrājumu fonds mūsdienās nav nepieciešams, jo ir pieejami kredīti


Daudzi uzskata, ka ātrie kredīti ir ļoti laba alternatīva uzkrājumu fondam. Proti, cilvēki neveido uzkrājumus neparedzētām situācijām, jo papildus finansējumu dažādu problēmu risināšanai var ātri un ērti saņemt pie nebanku sektora kreditoriem. Pirmkārt jau jāsaprot to, ka kredīti netiek piešķirti pilnīgi visiem un tāpēc tas nav pilnīgi drošs risinājums. Otrkārt, ātrie kredīti ir dārgi, līdz ar to, ņemot kredītus jūs pārmaksāsiet un treškārt, aizdevumi uzliek ļoti lielu atbildību. Kredītu ir jāatdod un, ja kādu iemeslu dēļ, tas nav iespējams, kredītņēmējs var nonākt ļoti lielās finanšu grūtībās. Uzkrājumu veidošana ir nepieciešama un ātrie kredīti var kalpot tikai kā otrais drošības izpletnis.

Visi nebanku kreditoru piedāvājumi ir gandrīz vienādi


Ļoti populārs ir uzskats, ka pirms ātrā kredīta ņemšanas nav nepieciešams veikt kreditoru piedāvājuma izvērtēšanu, jo visi aizdevumi tāpat ir vienādi. Arī tā nav patiesība. Jā, piedāvājumi pārsvarā ir visai līdzīgi, jo daudzus aspektus nosaka likums, tomēr nianses atšķiras un tās var būtiski ietekmēt to, vai jums izdosies veiksmīgi atmaksāt aizdevumu. Būtiskākās atšķirības pastāv starp pieejamajām aizdevuma summām, procentu likmēm un papildus pakalpojumu pieejamību, piemēram, iespēju veikt kredīta atmaksas termiņa pagarinājumu.

Ātros kredītus piešķir tikai tiem, kas tiešām ir spējīgi tos atdot

Vēl ļoti daudzi cilvēki domā, ka viņiem pašiem nav jāveic savas maksātspējas izvērtēšana, jo to viņu vietā dara kreditori. Tiesa, kreditori nepiešķir kredītus visiem pēc kārtas, taču kreditori izvērtē tikai to, vai kredītņēmējam tīri teorētiski būs iespējams atdot kredītu. Kreditori nezina to, kāda ir jūsu patiesā ienākumu un izdevumu starpība, atbildības sajūta, nepieciešamība pēc kredīta  un vēlme to atmaksāt. Šādus aspektus varat izvērtēt tikai un vienīgi jūs pats. Tas vien, ka kreditors jums piešķir aizdevumu, nenozīmē, ka jums to obligāti vajadzētu ņemt.

Atmaksāt aizdevumu ir vieglāk nekā sakrāt naudu

Tāpat izplatīts, bet maldīgs, ir viedoklis, ka kredīts var kalpot kā motivācija taupīt. Proti, ja cilvēks regulāri pārtērējas un nespēj iekrāt dažādu preču iegādei, viņš cer uz to, ka varēs paņemt kredītu un to atmaksāt. No vienas puses, risks un atbildība, ko uzliek oficiāli aizdevumi, tiešām atsevišķos gadījumos var būt ļoti laba motivācija, taču vairumā gadījumu, cilvēki, kas neprot iekrāt naudu, neprot sevi ierobežot arī tad, kad jāatmaksā aizdevums. Ja nezināt to, cik stiprs ir jūsu gribasspēks, labāk neriskējiet un nepārbaudiet to šādā veidā.

Bezprocentu kredīti uzliek mazāku atbildību

Arī ar bezprocentu kredītiem saistās ļoti daudz mītu. Viens no populārākajiem ir tāds, ka tie uzliek daudz mazāku atbildību un līdz ar to, bezprocentu kredītus var ņemt arī tad, ja tā nav gluži ārkārtas nepieciešamība. Patiesībā vienīgā atšķirība starp parastu ātro aizdevumu un bezprocentu aizdevumu ir tāda, ka otrais ir bezmaksas kredīts jeb gratis penge. Tātad, par to nav jāmaksā procenti, taču visa pārējā atbildība ir nemainīga. Ja tas laikā netiek maksāts, tiek piemēroti soda procenti un vēlāk arī piesaistīti parādu piedzinēji. Lai nenonāktu šādās nepatikšanās, arī pret bezprocentu kredītiem jāizturas ļoti nopietni.

Jaunākie raksti