Vēsma, Fanija

Laivošana un aktīvā atpūta pie dabas: 5 praktiski padomi

Lai aktīvā atpūta pie dabas un laivu braucieni būtu izdevušies, ir svarīgi ievērot 5 galvenos pamatprincipus, atklāja laivošanas un aktīvās atpūtas pasakumu organizatore un "Jaunlīdumnieki" pārstāve Santa Silniece. Kā portālam Svetkulaiks.lv pastāstīja Santa, tad veiksmīgai atpūtai ir nepieciešama gan rūpīga maršruta, gan inventāra izvēle. Braucienu vērts plānot laicīgi un pārdomāti, savā ilgās darbības pieredzē dalās Santa.

Veiksmīga maršruta izvēle ir noteicošais faktors, lai atpūta būtu izdevusies.

Galvenie priekšnoteikumi veiksmīgai maršruta izvēlei – neizvēlēties pārāk īsu vai pārāk nogurdinošu maršrutu. Kā arī atrast maršrutu, kur varat izbaudīt skaistu ainavu. Kā vislabāk novērtēt maršrutu un kam lūgt padomu. Maršrutu izvēlē daudz aprakstus iespējams atrast internetā, kā arī vērts paļauties uz ieteikumiem, kas tos jau izmēģinājuši. Vidzemes pusē viennozīmīgi vislielāko popularitāti bauda maršruti pa Gauju, piemēram Līgatne – Sigulda. Tomēr vērts atcerēties, ka šajā maršrutā būs daudz jo daudz citu laivotāju un tas būs „pārpildīts”.

Tāpēc noteikti vērts izskatīt citus variantus, kur būs iespējams baudīt citu pieredzi, atrast saikni ar dabu un vērot ne tik tradicionālu ainavu. Lieliski maršruti Vidzemes pusē ir Ogres upē, Lielajā un Mazajā Juglā, kā arī maršruts pa Braslas upīti, kas vēlāk ietek Gaujā un kur iespējams vērot skaistos klinšu atsegumus upes krastos. Vairāk par maršrutiem www.upesoga.lv, kur iespējams veikt arī maršrutu lejupielādi viedtālruņiem. Tāpat maršrutus atradīsiet vairākās laivu nomas vietnēs - www.jenculaivas.lv; www.laivinieks.lv; www.laivojam.lv; www.laivasgaujai.lv

Kā izvēlēties inventāru, sakārtot brauciena loģistiku un baudīt atpūtu?

Pieredzējušiem laivotājiem visticamāk šīs lietas nav svešas, tomēr ne tik pieredzējušie laivotāji par to aizdomāsies. Uz doto brīdi Latvijā pieejams plašs klāsts laivu modeļu, no kurām vispopulārākās joprojām ir 2 viettīgās VISTA smailītes, jo ir universālas un piemērotas Latvijas dabas apstākļiem. Tāpat popularitāti bauda kanoe laivas, kuras vērts izvēlēties ietilpības dēļ. Tāpat komplektā līdzi nāks drošības vestes, airi un ūdens necaurlaidīgie maisi, lai saglabātu mantas sausas. Tomēr bez laivas izvēles šobrīd pieejams arī visa veida cits inventārs, kura izmantošanu vērts pārdomāt un ar tā palīdzību vērts bagātināt brauciena pieredzi. Tā, piemēram, vērts izmantot hidrotērpus, ja laivošana notiek agrā pavasarī vai rudenī. Savukārt pieredzes dažādošanai braucienā līdzi var ņemt pagājušajā vasarā popularitāti iemantojušos SUP dēļus, kas ļauj baudīt citādu atpūtu uz ūdens. Un galu beigās laivu brauciens ir interesanta pieredze, kuru iespējams iemūžināt uzfilmējot tā spilgtākos momentus ar Go pro kameru.

Pārmērīgs inventāra un personīgās bagāžas daudzums?

Kā ērti savietot visu nepieciešamo – profesionāli padomi, kurus vērts atcerēties šajā brīdī. Bieži vien dodoties braucienā sākam vākt bagāžu un tās daudzums izrādās visai iespaidīgs. Pirmkārt, nav izprotams, kā to visu savietot, otrkārt, ko neņemt, kad tomēr ir tik daudz nepieciešamo lietu, jo atpūta pie dabas visticamāk tik bieži netiek plānota.

Aktīvās atpūtas un laivu braucienā, kurā paredzēti arī pārgājieni noteikti vērts līdzi ņemt mugursomu. Un pat, ja tā nav profesionāla tūristu mugursoma, vērts atcerēties dažus principus manu kārtošanai tajā. Tas padarīs mugursomu viegli nesamu, kā arī izveidos zināmu plānu, ko ņemt ir vissvarīgāk. Jāatceras, ka smagākās lietas kārtojamas pie muguras, kas padarīs somu vieglāk nesamu un radīs labāku līdzsvara sajūtu. Apakšā tiek likts guļammaiss un telts, kas būs vajadzīgs tikai naktī. Virs tā tiek liktas smagākās lietas – ēdiens, ēdiena pagatavošanai vajadzīgās lietas. Pēc tam virsū tiek kārtotas drēbes, kas ir vieglākas un savukārt vieglāk pieejamas šajā vietā. Un visbeidzot augšā tiek liktas lietas, kurām vajadzēs ātri un ērti tikt klāt – piemēram, pretodu līdzeklis, sauļošanās krēms, lietus mētelis utt. Pēc tam somas ārpusē var piekārt vai kabatās ielikt dzeramā ūdens pudeli, lukturīti u.c vajadzīgas lietas, kurām jābūt pa rokai.

Kā nodrošināt sevi ar veselīgu dzeramo ūdeni, ja noticis kas neplānots?


Latvijas dabas apstākļi gan mūs patiesībā lutina un vasaras sezonā gandrīz vienmēr un visur ir pieejams dzeramais ūdens un laikapstākļi nav ekstrēmi un dzīvībai bīstami. Tāpat gandrīz visur ir apdzīvotas vietas, kur vienmēr var palūgt dzeramo ūdeni un dabā nedzīvo plēsīgi zvēri, kas var apdraudēt pārtikas krājumus.

Tomēr, ja brauciens ir patiesi tālu prom no apdzīvotām vietām un ir gadījies palikt bez dzeramā ūdens krājumiem, tad Latvijas apstākļos visticamāk satraukumam nav pamata. Ja vien ir iespēja novārīt ūdeni, tad šī ir visuzticamākā ūdens attīrīšanas metode. Jo, ja novārīsim ūdeni vien 1 minūti, tas nogalinās gandrīz visus kaitīgos mikroorganismus un baktērijas, kas sastopami Latvijā. Visdrošāk ūdeni ir novārīt aptuveni 3 minūtes un atdzesēt pirms lietošanas. Šādi var lietot jebkuru saldūdeni, kas sastopams Latvijā.  Bez šīs metodes, protams, sporta veikalos un aktīvās atpūtas veikalos ir iespējams iegādāties gan ūdens filtrēšanas iekārtas, gan arī uz dažādas bāzes veidotas ūdens dezinficēšanas tabletes – piemēram uz hlorīna un sudraba bāzētas tabletes, kas nogalinās lielāko daļu baktēriju. Tomēr, runājot par Latvijas dabu, ja vien ir iespēja ūdeni novārīt, tad varam tādu diezgan pārliecināti lietot un zināt, ka Latvijā nekad nepaliksim bez dzeramā ūdens.

Kā plānot visu ceļojumu un negūt traumas.

Visbeidzot vērts atcerēties, ka aktīvās atpūtas brauciens un piedzīvojumi dabā ir saistīti ar jaunu sajūtu gūšanu, adrenalīnu un piedzīvojumiem. Tajos jebkurš brauciena dalībnieks ne tikai izmēģina ko jaunu, gūst asas izjūtas, pārdzīvo riska momentus, izaicina sevi un pārvar grūtības, bet arī turpina savu garīgo izaugsmi. Jebkura aktivitāte dabā ir ne tikai relaksējoša un izklaidējoša, bet tā ir arī atjaunojoša un personīgo izaugsmi veicinoša. Šādi braucieni izaicina cilvēka robežas, rada piedzīvojumu sajūtu un ved pie jaunas sevis un pasaules apzināšanās kā rezultātā notiek personības pilnveidošanās. Ir svarīgi šādos braucienos atcerēties maksimālo piedzīvojuma sasniegšanas punktu. Braucienu vērts plānot laicīgi un pārdomāti, lai nenotiktu savu spēku pārvērtēšana un tas nenovestu pie traumatiskas pieredzes, kuru negribas atcerēties vai kas noved pie tā, ka turpmāk vairs nav vēlmes piedalīties šāda veida izklaidēs.

Vislabāk nepieredzējušam aktīvās atpūtas dalībniekam izvēlēties pārdomātus un paveicamus 2 dienu vai 1 dienas maršrutus. Izbaudīt brīdi, kad visi dalībnieki darbojas kā viena komanda un baudīt piedzīvojuma garšu, ko dod aktīvā atpūta un nemesties pārgalvīgā rīcībā. Svarīgi sajust brīdi, kad sasniedzam savas spēku robežas un kļūstam pārgalvīgi. Tam vajadzētu būt mūsu uzmanības slieksnim, kuru nevajadzētu pārkāpt, lai aktīvā atpūta būtu izdevusies.

Jaunākie raksti