Laura, Jadviga

Piparkūkas bērnu priekam

Garšīgie piparkūku veidojumi var kļūt ne tikai par Ziemassvētku rotājumu vai dekorāciju, bet arī par brīnišķīgu pašgatavotu dāvanu.

Lai arī to pagatavošana prasa laiku un izdomu, tas ir lielisks veids kopā būšanai un svētku sajūtas radīšanai ģimenē.

Piparkūku namiņš


Pagatavošana: Vispirms piparkūku namiņš gluži kā arhitektam jāuzprojektē uz papīra. Uz kartona papīra jāuzzīmē un jāizgriež attiecīgi detaļu šabloni, sienas, jumts, skurstenis. Izgrieztos šablonus liek uz 5 mm biezas izveltnētas piparkūkas mīklas un izgriež namiņa detaļas. Ja mājiņai paredzēti logi, durvis, arī tos izgriež. Izgrieztās detaļas liek uz plāts, kurā ieklāts cepamais papīrs un cep 180 grādu temperatūrā. (Piparkūkas mīklas detaļas uz plāts vienu otrai tuvu nenovieto, lai mīklai izplešoties, detaļas nesaliptu). Kad detaļas izceptas, (kamēr nav atdzisušas) uz tām uzliek attiecīgu šablonu un ar asu nazi nogriež nevajadzīgās malas, lai piparkūku šabloni būtu vienādā izmērā ar iepriekš projektētiem papīra šabloniem. Piparkūka namiņa pamat detaļas salīmē ar karstu karameli, ko iegūst pannā karamelizējot cukuru.

Dekorēšana:
Pēc tam var ļaut vaļu fantāzijai un iespējām. Mājiņas dekorēšanai, lai iegūtu rakstus, lāstekas, sniegu izmanto olbaltuma glazūru (uz 1 olas baltuma pievieno 250 g pūdercukura un 1/2 tējk. citrona sulas). Krāsainas glazūras iegūšanai klāt pievieno kakao pulveri, biešu sulu, ķiršu sulu, burkānu, apelsīnu sulu vai pārtikas krāsvielas. Piparkūkas namiņa dekorēšanā var izmantot arī krāsainās ledenes, želejkonfektes, kā arī  M&Ms konfektes.

Der iegaumēt!
Atceries, ka glazūrai jābūt stingrai, un tā jāklāj uz atdzisušām piparkūkas detaļām.

Mirdzošie piparkūku eglīšu rotājumi


Pagatavošana:
Piparkūku mīklu veldnē līdz tā kļuvusi 5 mm bieza. Cepamo plāti izklāj ar pergamenta papīru. Sākumā piparkūku izveido no lielākas zvaigznītes formiņas, bet vidū liek mazāku zvaigznītes formiņu. Tādā veidā iegūstot zvaigznes formas piparkūku ar tukšu vidus daļu. Iegūto zvaigžņu formas piparkūku ar tukšo vidu liek uz plāts un augšējā galā cauri piparkūku mīklai izdur salmiņu, lai izveidotu mazu caurumiņu, kur pēc tam piparkūkā izvērt lentīti eglītē kāršanai. Katras piparkūkas formiņas tukšajā vidū liek konfekti (krāsainu ledeni). Pirms cepšanas krāsni uzkarsē līdz 180 grādu temperatūrai. Kad krāsns uzkarsusi, plāti ar piparkūku veidojumiem liek cepties cepeškrāsnī uz vidējā plaukta un cep 12 minūtes. Kad piparkūkas gatavas un ledenes izkusušas, piparkūkas izņem no krāsns un atstāj uz cepamās plāts.

Dekorēšana: Atdzisušās piparkūkas dekorē ar balto olas baltuma glazūru.

Piparkūku eglītes


Pagatavošana: Piparkūku mīklu veldnē  līdz tā kļuvusi 5 mm bieza. No piparkūku mīklas veido lielas, vidējas un mazāka izmēra zvaigznītes. Cepamo plāti izklāj ar pergamenta papīru. Iegūtās piparkūkas liek uz plāts un cep cepeškrāsnī, kamēr gatavas. Kad piparkūku zvaigznītes atdzisušas, noņem no plāts un veido eglīti – lielākās piparkūku zvaigznes liek apakšā, mazākās – virspusē.

Dekorēšana: Gan kā savienojamo materiālu, gan kā sniedziņa imitāciju izmanto olas baltuma glazūru. Olbaltuma glazūru pagatavo no stingri sakulta olas baltuma, kam pievieno 250 g pūdercukura un 1/2 tējk. citrona sulas.

Der iegaumēt!
Baltajai olbaltuma glazūrai jābūt stingrai, un tā jāklāj uz atdzisušām piparkūkām.

Jaunākie raksti