Aldonis, Agija

Idejas izglītojoši izklaidējošām bērnu ballītēm

Svētki ir domāti tam, lai mēs varētu atpūsties no ikdienas rutīnas, piedzīvotu kaut ko brīnišķīgu un neaizmirstamu. Nevienam nav noslēpums, ka bērniem viena no īpašākajām svētku dienām gadā ir viņa paša dzimšanas diena. Tā ir visskaistākā un gaidītākā diena gadā. Tad nu vecākiem ir jāiegulda ne mazums pūļu, lai šo dienu ik gadu padarītu citādu un neaizmirstamu.

Šoreiz Jums piedāvājam piecas idejas citādākām dzimšanas dienas ballītēm, tādām, kur mazais gaviļnieks ne tikai kopā ar saviem draugiem jautri pavada laiku, bet arī gūst jaunas zināšanas.

Aizraujošs ceļojums dzīvnieku un augu valstībā
Izrādās, ka tagad dzimšanas dienas svinības var pieteikt arī Latvijas Dabas muzejā. Tiesa gan, jāatceras, ka tas ir muzejs, nevis cirks vai bumbiņu istaba. Šajā ballītē bērnu nesagaidīs dziedošs lācis, kurš viņus vedīs aizrautīgā rotaļā pa muzeju, cienājot ar saldo vati. Tā vietā bērniem tiek piedāvāts aizraujošs ceļojums dzīvnieku un augu valstībā ar mērķi vērst bērnu uzmanību uz dabas daudzveidību un aizsardzību. Ceļojumu maršruts ir gana dažāds.

Populārākie no tiem ir «Sikspārņi - ar kājām gaisā», «Pēddzinis» un «Kā runcis Francis pie radiem ciemos brauca».

Piemēram, ja Jūsu bērns ar saviem draugiem izvēlēsies doties aizraujošā ceļojumā pa Dabas muzeju kopā ar Pēddzini, tad uzzinās gan to, kā mežā atpazīt dažādu dzīvnieku pēdas, gan arī to, kā pēc dažādiem grauzumiem var pateikt kas tur bijis, vāvere vai kāds cits zvēriņš, vai pat putns.

Ne jau katrs pēc šis dzimšanas dienas ballītes kļūs par meža ekspertu, taču kaut kas no visa dzirdētā atmiņā jau noteikti paliks un nākotnē noderēs!

Jubileja kopā ar drošuli Džimbu
Domājams, ikvienam vecākam svarīgāk par to, cik atraktīva būs viņa atvasītes ballīte, ir tas, cik droša tā būs – nekas taču mums nav svarīgāks par bērna drošību! Tad kāpēc gan šo tēmu neizvērts par dzimšanas diena tematiku.

Un lūk, pavisam interesantu iespēju piedāvā centrs „Dardedze”. Šeit tiek piedāvāta unikāla iespēja bērniem vecumā no 4 līdz 9 gadiem dzimšanas dienu nosvinēt kopā ar drošuli Džimbu. Šis tēls tika radīts pirms diviem gadiem, lai mācītu bērniem personiskās drošības iemaņas saskarsmē ar citiem cilvēkiem – gan lieliem, gan maziem, gan svešiem, gan pazīstamiem. Divu stundu garajā programma bērni tiks iesaistīti jautrās un atraktīvās nodarbēs, kas mīsies ar izglītojošiem mirkļiem Džimbas darbnīcā, parkā un teātra istabā. Pēc šādas ballītes bērni būs ne tikai priecīgi noskaņoti, bet arī būs ieguvuši zināšanas, kā būt drošam un pasargātam pasaulē, kurā dzīvojam.

Cepu, cepu kukulīti...
Vēl nesenā pagātnē maizes krāns bija ierasta lieta katrā lauku sētā, taču tagad jau ne katram vairs ir zināms maizes cepšanas process. Un lūk, lieliska ideja dzimšanas dienas pasākumam – izklaidējoši izglītojoša ballīte maizes ceptuvē "Lāči". Gandrīz divu stundu ilgajā pasākumā gan jubilāram, gan arī viņa viesiem tiek dota iespēja kopā ar maizniekmeistaru izsekot maizes tapšanas gaitai. Piemēram, uzzināt, kā tiek noteikts maizes kukuļa svars, kā tiek gatavota maizes mīkla, un galu galā uzzināt kā smaržo tikko no krāsns izvilkts maizes klaipiņš Un tas vēl nav viss. Mazais jubilārs var ne tikai noraudzīties kā citi cep maizīti, bet viņam tiek dota iespēja uzcept arī pašam savu maizes klaipiņu ar ko pēc tam pacienāt savu viesus.

Kļūt par Turaidas fogta dēlu vai meitu
Īpašu piedāvājumu saviem apmeklētājiem ir izstrādājusi Turaidas pils - jubilāram te tiek dota iespēja pārtapt par Turaidas fogotu, Turaidas pils Ziemeļu tornī izspēlējot interaktīvo programmu «Ciemos pie Turaidas fogta». Mazākajiem jubilāriem tiek piedāvāta iejusties Turaidas fogta dēla vai meitas lomā, gūstot īpašu uzmanību no pils ļaudīm un sabraukušajiem ciemiņiem.

Uzburot viduslaiku noskaņu, programmas dalībnieki izspēlē lomu spēli ar pārģērbšanos, kuras laikā viesiem ir iespēja pasniegt līdzpaņemtās dāvanas jubilāram – Turaidas fogtam vai fogta bērnam. Senlaicīga rakstība, informācija par viduslaiku dzīvi, smaržīgas vaska tāfelītes un tikšanās ar pils rakstvedi. Jāteic gan, ka šie nav vienīgie pārsteigumi kādus jubilāram sagādās pils ļaudis, taču tie iepriekš atklāti netiek, jo kā gan citādi, tie taču ir pārsteigumi.

Saldumu darbnīcā...

Kurš gan bērns savā dzimšanas dienā nevēlētos, lai svētku mielasts būtu sagatavots tikai no dažnedažādiem saldumiem. Domājams, ka nevienam no viņiem arī nebūtu iebildumi savu dzimšanas dienu nosvinēt konfekšu ražotnē. Šādu iespēju piedāvā uzņēmums «Skrīveru Saldumi». Uz «Saldumu darbnīcu» tiek aicināti gan mazi, gan lieli. Ražotnē jubilāram un viņa viesiem tiek dota iespēja iepazīties ar konfektes «Gotiņa» senajām tradīcijām. Un ne tikai. Izglītojošie pasākumi ( Filmiņas noskatīšanās par «Gotiņas» ražošanu) mijas ar aizraujošo darbošanos. Bērniem tiek dota iespēja ne tikai noraudzīties ražošanas procesā, bet gan arī pašiem ietīt konfektes. Pēc kārtīgi padarīta darba, neizpaliekoša ir arī konfekšu degustācija.

Taču tas nav viss, kas šeit tiek jubilāram piedāvāts. Var izvēlēties arī radošo darbnīcu «Radošā Aspasia», kur bērniem tiek dota iespēja veidot marcipāna figūriņas. Arī šeit radošā darbošanās mijas ar izglītojošiem pasākumiem. Pirms bērni paši ķeras pie darba, viņi noskatās izglītojošu filmiņu par Marcipānu un īrisu.

Jaunākie raksti