Mirta, Ziedīte

Noderīgi knifiņi ideālai bērnu ballītei

Rīkot bērnu ballīti pašu spēkiem nav viegli – jārēķinās ar lielu kņadu, dažādām bērnu prasībām un nepieciešamību palutināt jubilāru. Bet viss izdosies, ja rīkotājiem patīk darboties ar bērniem un ja ņemsiet vērā dažus knifus.

1. Dāvanas ciemiņiem. Ja bērni vēl ir pirmskolas vecumā, viņiem reizēm ir grūti saprast, kāpēc jubilāram tiek kaudze dāvanu un uzmanības, bet pārējiem jāiet mājās tukšā. Tāpēc ir svarīgi parūpēties, lai neliela dāvaniņa tiek arī katram ciemiņam – pat ja tā ir tikai konfekte uz kociņa – lielums un dārdzība te nav būtiskais, galvenais, lai katrs jūtas apdāvināts svētkos.

2. Īstais laiks. Ja bērni ir mazi un vēl guļ diendusu, ballīti jāieplāno visiem ērtā laikā, lai nevienam nenāk miegs un bērni ir gatavi darboties.

3. Brīvais laiks. Nevajag pārspīlēt ar atrakcijām un spēlēm, katrā ballītē nepieciešams laiks arī pašiem bērniem, kad viņi spēlējas ar rotaļlietām, kopā gudro nedarbus un vienkārši iztrakojas bez scenārija.

4. Salūts! Nepiemirstiet ballītē sarīkot salūtu – ne klasisko. Bērnu ballītes salūtu lieliski var sarīkot no ziepju burbuļiem, brīnumsvecītēm, konfeti vai karstā vasaras dienā no ūdens šļakatām – galvenais ir iegūtais efekts – smaids un smiekli bērnu sejās.

5. Alternatīvas. Katrā bērnu ballītē atrodas kāds, kuram nepatīk rotaļas, negaršo rasols vai vienkārši nav noskaņojuma – kas nevēlas darboties tā, kā rīkotāji paredzējuši, tāpēc visi jutīsies labāk, ja bērniem tiks piedāvātas alternatīvas – kamēr citi iesaistās atrakcijās, kāds drīkst sēdēt malā un rotaļāties ar mantām vai varēs ierausties klēpī kādam no pieaugušajiem.

6. Dažādi ēdieni. Tieši tāpat jādomā arī par vismaz vairāku veidu ēdieniem, jo bērni mēdz būt izvēlīgi, jāpadomā, lai katram būtu kaut kas garšas kārpiņām tīkams.

7. Dzērieni. Interesantā bērnu ballītē ēšanai laika atliek maz, bērniem tā šķiet mazsvarīga (ja vien ballīte nav plānota uz ilgāku laiku), taču dzert gan gribas visiem. Der padomāt par interesantu dzeršanas procesu – krūzēm ar cukura maliņu, kokteiļsalmiņiem, ledus figūriņām, krāsainām un dzirkstošām limonādēm dažādām gaumēm.

8. Dekori. Bērni svin arī ar acīm – viņiem īpaši būtiski ir baloni, trauki ar multfilmu varoņu uzdruku, virtenes, krāsas, plakāti u.tml.

9. Kopīga dāvana jubilāram.
Ja ballītē ir dažāda vecuma bērni un pat pieaugušie, visi parasti spēj vienoties un aizrauties, veidojot kopīgu dāvanu jubilāram. Tas var būt kopīgi veidots zīmējums, aplikācija, dabas materiālu kompozīcija vai neliels iestudēts teātra uzvedums u.tml.

10. Komandas.
Bērniem vienmēr rodas cits azarts darboties, ja tiek rosināts komandas gars. Sadaliet viesus divās vai vairākās grupās un aktivitātes organizējiet grupās. Komandas noderēs gan dažādu spēļu organizēšanā, gan palīdzēs organizēt bērnus situācijās, kad visiem vienlaicīgi kādas konkrētas darbības nav iespējams veikt. Katrai komandai var izveidot atšķirības zīmi (konkrētas krāsas atstarotāju vai kaklautu, piemēram).

11. Pārsteigums.
Tas ir teju obligāts priekšnosacījums, bērnu ballītē ir nepieciešams pārsteigums. Tas var būt dažāds – pasaku tēla ierašanās, kāds negaidīts un tiešām interesants uzdevums, milzu izmēra ziepju burbuļi vai jebkas cits, kas patīk konkrētā vecuma bērniem.

12. Noslēpums.
Ja plānots kāds pārsteigums jubilāram – piemēram, gaisā urrāšana vai svecīšu pūšana, viesus var iesaistīt pārsteiguma gatavošanā, kāds var izdekorēt krēslu, cits pieskatīt, lai svecītes ir vietā, jo arī pārsteigumu rūpēšana var sagādāt lielu prieku un noslēpumainības sajūta ir patīkama.

13. Mājas darbs. Pirms ballītes bērniem var uzdot kādu mājas darbu – piemēram, krāt kādus noteiktus priekšmetus (pudeļu korķīšus, olu kastītes, tualetes papīra vidū esošos kartona rullīšus u.tml.), no kuriem pasākumā top kas kopīgs – glezna no pudeļu korķīšiem, māja no olu kastītēm vai mazi krāsiani dzīvnieciņi no kartona rullīšiem. Ikviens juties sagatavojies un gaidīts ballītē.

14. Pārtapšana.
Bērni dievina pārģērbšanos un iejušanos dažādos tēlos, to var organizēt divējādi – vai nu sameklēt maksimāli daudz dažādu interesantu tērpu un masku un katrs no klāsta izvēlas tīkamāko, ietērpjas tajā. Bet var arī visiem iegādāties vai pagatavot kādu vienojošu elementu – piemēram, ballīšu cepurītes, aukliņu roku apsējus vai pat vienādus krekliņus.

15. Uzlīmes un spēļu tetovējumi. Pārtapšana var notikt arī ar uzlīmju un tetovējumu palīdzību, šķietamais nieks parasti izraisa bērnos sajūsmu. Ja ir iespēja, var rīkot arī seju apgleznošanu.

16. Atelpa. Teju ikvienā bērnu ballītē pienāk brīdis, kad troksnis pārsniedz maksimāli pieļaujamo, bērni ir satrakojušies un šķietami nevaldāmi. Tāpēc jau iepriekš jāpadomā par mierīgākām lietām, kas ļautu bērniem atpūsties un nomierināties. Tā var būt kādas nelielas multfilmas skatīšanās vai kāda mierīga uzdevuma pildīšana.

17. Pieaugušie nestāv malā. Ja bērnu ballītē ir kāds pieaugušais, bērniem patiks, ja arī viņš/i iesaistīties rotaļās, pārģērbsies, sacentīsies u.t.t. Zināms taču, cik dikti bērnus iepriecina iespēja kaut reizi būt ātrākiem, gudrākiem, veiklākiem par vecākiem (tā dēļ pieaugušie ir gatavi kļūt patiešām vāji).

18. Rotaļas, spēles. Pat, ja ballītei nebūs scenārija, der padomāt par pāris rotaļām vai spēlēm. Der gan klasiskās (Ādamam bij’ septiņ dēli, Namiņš deg, Akmentiņš lec, klusie telefoni, paslēpes), gan modīgākas (došanās ekspedīcijā, Dullais desmitnieks, Mēmais šovs).

19. Telpas. Pirms ballītes jāpadomā, lai telpas būtu pietiekami plašas plānotajam viesu skaitam. Ja iespējams, telpas var pārkārtot, bīstamos priekšmetus novietot iespējami nepieejamās vietās, atbrīvot telpas vidu bērnu kustībām.

20. Drošība. Bērnu ballītē noteikti jābūt vismaz 2 pieaugušajiem, kas pieskata, lai darbošanās ir droša un ballīte patiešām izdodas tikai un vienīgi priecīga.

Jaunākie raksti