Aldonis, Agija

Kāzu tērpu izstāde „Kāzu kleitas – laika vērtība”. FOTO

Modes un izklaides centrā Rīga Plaza no 12. februāra līdz 14. martam būs apskatāma kāzu tērpu izstāde “Kāzu kleitas – laika vērtība”. Izstādē iespējams aplūkot trīspadsmit kāzu kleitas, kuru vidū ir arī 1911. gada kāzu tērpa cepure un kleita, kas bijusi mugurā līgavai, kas laulājās 1916. gadā Nīcā.

Izstāde ir unikāls projekts, ko īsteno Rīga Plaza sadarbībā ar saviem Facebook konta sekotājiem. Projekta ietvaros ir apzinātas trīspadsmit kāzu kleitas no dažādiem Latvijas novadiem. Vecākā kleita ir datēta ar 1916. gadu. Tā nāk no Nīcas un piederējusi Maigai Reinei. Izvietotie tērpi parāda kāzu kleitu vēstures modes tendences, kas aizsākas ar vienkāršiem modeļiem un audumiem, bet, tuvojoties mūsdienām, tērpi kļūst ļoti grezni ar īpašiem izšuvumiem.

„Kāzu tērps katrai sievietei ir ļoti īpašs, jo tas sievietei ir mugurā tik īpašā dienā. Apzinot katru kleitas īpašnieci vai mantotāju, mēs uzzinājām ļoti interesantus dzīves stāstus un notikumus, kas saistīti ar šīm kleitām. Daudzām ģimenēm tas ir mantojums, kas tiek nodots no paaudzes paaudzei, tādā veidā cienot ģimenes tradīcijas. Tāpēc mums ir īpašs gods un prieks, ka dažas no šīm kleitām ir redzamas tieši mūsu izstādē. Tā nav tikai izstāde par modi, bet arī par īpašu dzīves mirkli,” uzsver modes un izklaides centra Rīga Plaza mārketinga daļas vadītāja Urzula Spickus.

Laika līnija, pēc kuras ir izvietotas kāzu kleitas, sniedz lielisku iespēju iepazīties arī ar audumu un piegriezumu tendencēm. Izstādē ir izvietotas arī kleitas, kas šūtas pēc īpaša pasūtījuma pie šuvējiem.

Pirmā vēsturē zināmā līgava, kura vilka baltu kleitu savās kāzās, bija princese Filipa, kura precējās 1406. gadā Dānijā. Baltā kleita tomēr neguva popularitāti vēl dažus gadsimtus, līdz savās kāzās 1840. gadā baltu kleitu izvēlējās Anglijas karaliene Viktorija. Viktorija bija tērpusies baltā kleitā un tādā veidā iesāka tradīciju precēties baltā. Nozīmīgas pārmaiņas sieviešu modē ieviesa slavenā Francijas modes dizainere Koko Šanele (Coco Chanel). Viņa bija arī tā, kura oficiāli iepazīstināja sabiedrību ar īstu kāzu kleitu 1920. gadā. Līdz 20. gadsimta trīsdesmitajiem gadiem baltā kleita atspoguļoja tā brīža modes tendences, pēc tam kāzu kleitas pārsvarā tika modelētas līdzīgi Viktorijas laika balles kleitām.

Pateicamies par atbalstu izstādes tapšanā - Ikšķiles vidusskolai, Nīcas senlietu krātuvei un Skrīveru iedzīvotājiem, kā arī Rīga Plaza Facebook konta sekotājiem, kas piedalījās kāzu tērpu konkursā un ļāva izvietot izstādē arī savas ģimenes kleitas. Izstādes romantiskās dekorācijas nodrošina Shishi. Pēdējo gadu kāzu tērpi ir izvietoti no kāzu salona Timils.

Jaunākie raksti