Mintauts, Alfs, Bernandeta

Aptauja: Kāzās visbiežāk vēlas saņemt naudu; viesi dāvanai gatavi tērēt vidēji 50 latu

Vispiemērotākā dāvana kāzās ir nauda - tā uzskata katrs otrais lielveikalu tīkla "Maxima" veiktās aptaujas dalībnieks. 17% aptaujāto par vislabāko dāvanu kāzās uzskata ceļojumu, 11% respondentu - dāvanu kartes. Taujāti par to, cik lielu naudas summu ir gatavi tērēt, iegādājoties dāvanu jaunajam pārim, gandrīz puse jeb 42% aptaujāto atzīst, ka, lai iepriecinātu jaunlaulātos, kāzu dāvanai labprāt izdos pat līdz 50 latiem.

Piektā daļa (21%) respondentu kāzu dāvanai ir gatavi tērēt līdz 30 latiem, bet gandrīz 17% aptaujāto kāzu dāvanai atļautos tērēt pat līdz 100 latiem. Savu kāzu organizēšanai 27% aptaujāto būtu gatavi tērēt līdz 1000 latiem, tikpat liels skaits aptaujāto būtu ar mieru svarīgajam notikumam atvēlēt līdz 2000 latiem, savukārt 12% respondentu vienām no dzīves svarīgākajām svinībām atvēlētu pat līdz 4000 latiem lielu naudas summu.

No kāzu tēriņiem aptaujātie visvairāk naudas tērētu medusmēneša ceļojumam – to atzinis katrs trešais (33%) aptaujas dalībnieks. Savukārt katrs piektais respondents (20%) par vislielāko kāzu izdevumu uzskata kāzu mielastu.

„Svinot kāzas, Latvijas iedzīvotāji vēlas ne tikai lustēties, bet arī gardi paēst. Aptaujas rezultāti liecina, ka pie mums populārākais ēdiens kāzās ir torte – to kā neiztrūkstošu kāzu svinību mielasta sastāvdaļu atzīmējuši 87% aptaujāto. Vairāk nekā puse (55%) respondentu nespēj iedomāties kāzu mielastu bez karbonādes un vārītiem kartupeļiem, kā arī gaļas un siera platēm, 41% - bez tradicionālā rasola. Turklāt, kā izrādās, esam tradicionālu vērtību cienītāji ne tikai svētku mielasta, bet arī mūzikas ziņā – šlāgermūzikas izpildītājus kā atbilstošākos kāzu muzikantus atzīmējuši 41% aptaujāto,” stāsta Ivars Andiņš, „Maxima Latvija” preses sekretārs.

Par bezjēdzīgākajām vai smieklīgākajām kāzu dāvanām aptaujas dalībnieki atzinuši mīkstās rotaļlietas (51%), cirvjus un mājdzīvniekus (49%), kā arī traukus. Katrs ceturtais aptaujātais minējis arī trimmeri vai zāles pļāvēju, katrs piektais - kristāla vāzes. Tāpat respondenti kā nepiemērotas kāzu dāvanas norādījuši arī porcelāna vai keramikas figūriņas, glāzes, servīzes, pannas, katlus un citus traukus. Bezjēdzīgāko saņemto kāzu dāvanu sarakstā iekļuvušas biļetes uz koncertiem, zeķes, zīdaiņu drēbes, alkohols, prezervatīvi, mīklas rullis, kāpostgalva, higiēnas piederumi un ķieģeļi jaunā pāra mājoklim. Tomēr daži respondenti uzskata, ka jebkura dāvana ir gana laba, ja vien tā tiek dāvināta no sirds.

Taujāti, kam ir vislielākā nozīme, lai kāzas izdotos, lielākā daļa (72%) aptaujāto uzskata, ka svarīgākais priekšnoteikums ir mīlošs un saticīgs jaunais pāris. Vairāk nekā puse (60%) ir pārliecināti, ka kāzas būs izdevušās, ja tajās būs atraktīvi vedēji vai vakara vadītājs, savukārt 45% aptaujāto domā, ka aktīvi viesi kāzās un labi laika apstākļi ir lielisku svinību galvenā veiksmes formula. Aptaujātie uzskata, ka mazāka nozīme kāzās ir lielam budžetam, viesu skaitam un bagātīgam svētku galdam.

Taujāti par to, kam uzticētu savu kāzu saviesīgās daļas vadīšanu, 46% aptaujāto norāda, ka vislabāk ar šo uzdevumu tiktu galā vedēji, savukārt no sabiedrībā zināmiem cilvēkiem aptaujāto vislielākās simpātijas pieder TV un radio raidījumu vadītājai Baibai Sipeniecei – Gavarei – viņu savu kāzu saviesīgās daļas vadītājas amatā labprāt redzētu 30% respondentu.

Aptaujā noskaidrotas arī populārākās latviešu kāzu tradīcijas, kas izrādījušās „Rūgts!” saukšana (61%), septiņu tiltu šķērsošana (48%), mičošana (47%) un kāzu vārtu veidošana (35%).

„Maxima” Latvijas iedzīvotāju interneta aptauja tika veikta no 3. līdz 10. jūlijam, un tajā piedalījās 937 respondenti.

Jaunākie raksti