Jāzeps

Latvijas iedzīvotāji kāzās visvairāk kāro saņemt naudu

Vislietderīgākā dāvana kāzas ir nauda, uzskata katrs otrais veikalu tīkla "Maxima" veiktās aptaujas dalībnieks. 16% aptaujāto par tādu uzskata ceļojumu un 12% respondentu – dāvanu kartes. Vien 8% aptaujas dalībnieku domā, ka vislietderīgākās dāvanas ir sadzīves tehnika, elektronika un dažādi sadzīvē noderīgi priekšmeti.

Toties par bezjēdzīgākajām kāzu dāvanām aptaujas dalībnieki nominējuši trauku un glāžu komplektus, servīzes, kā arī galda piederumus – tā domā 87% no aptaujātajiem iedzīvotājiem. Nejēdzīgo dāvanu topā ierindojas arī gultasveļa, jo tā reti atbilstot jaunā pāra gaumei vai nesakrītot ar jau īpašumā esošās segas un spilvenu izmēriem. Aptaujātie nelietderīgo dāvanu sarakstā arī iekļāvuši dažādas porcelāna skulptūras, apgleznotas vāzes, sienas pulksteņus, lampas un lustras, nepraktiskus interjera priekšmetus, "joku" lietiņas, mīkstās rotaļlietas, foto albumus un sveces.

Lai arī 8% respondentu norādījuši, ka viņi labprāt kāzās dāvanā saņemtu sadzīves tehniku, tomēr 40% aptaujāto to uzskata par absolūti nelietderīgu dāvanu, kā būtiskāko argumentu minot, ka bieži tiek sadāvinātas vairākas vienādas lietas, piemēram, vairāki gludekļi, tosteri un virtuves kombaini, savukārt daļa min, ka šādas dāvanas ir bezjēdzīgas, jo jaunajam pārim tādas jau ir iegādātas vai vienkārši nav nepieciešamas. Respondenti par bezjēdzīgām dāvanām uzskata arī prezervatīvus un apģērbu.

„Itin viegli var nošaut greizi, ja dāvinātājam un dāvanu saņēmējam piemīt atšķirīgas humora izpratnes vai, ja jaunais pāris gaidījis, ka viņiem tiks sadāvināta naudiņa ceļojumam, bet tā vietā saņem mājdzīvnieku un kristāla servīzes. Tādēļ, dodoties uz kāzām, tomēr vislabāk pirms tam izzināt jaunā pāra vēlmes, lai šajā skaistajā dienā nenāktos piedzīvot nepatīkamus pārsteigumus ne dāvinātājam, ne dāvanu saņēmējiem,” uzskata "Maxima Latvija" Zīmola un komunikāciju departamenta direktore Viktorija Orlova.

Nejēdzīgākās kāzu dāvanas

Pie nejēdzīgākajām saņemtajām kāzu dāvanām aptaujas dalībnieki minējuši arī grāmatu ar nosaukumu "101 iemesls, kādēļ neprecēties", sienas pulksteņu kolekciju, naktskreklu komplektu katrai nedēļas dienai, ceļojumu uz ārzemēm vienai personai. Savukārt kāds cits pāris saņēmis dāvanā ceļojumu katram uz citu valsti, tāpat populāri esot dāvināt pirmo ķieģeli ģimenes mājai. Kā liecina aptauja, jaunajam pārim, laulības dzīvi uzsākot, tiek dāvināta arī zeme uz Mēness un zvaigznes izplatījumā, kas nosauktas jaunās ģimenes vārdā.

Katrs desmitais aptaujātais pāris kāzās dāvanā saņēmis kādu mājdzīvnieku, lai gan to paši nav gribējuši, turklāt dāvināti ne tikai kaķi, suņi vai trusīši, bet arī sivēni, vistas un pat kazas. Taču ne visi dzīvnieku mīļotāji dāvina dzīvas radības, dāvanā tiek pasniegtas arī liela izmēra mīkstās rotaļlietas un salmu āži.

Visvairāk līdzekļu gatavi tērēt kāzu mielastam

Uz jautājumu, kam ir vislielākā nozīme, lai kāzas izdotos, vairāk nekā puse aptaujāto respondentu uzskata, ka kāzas vislielākā nozīme ir prasmīgiem vedējiem vai vakara vadītājiem. Savukārt 25% aptaujāto ir pārliecināti, ka izdevušos kāzu pamats ir tikai un vienīgi patiesa jaunā pāra savstarpējā mīlestība, 5% respondentu uzskata, ka kāzas būs izdevušās, ja būs labi laika apstākļi, bet katrs desmitais aptaujas dalībnieks norāda, ka, viņuprāt, viss atkarīgs no viesu noskaņojuma. Aptaujātie uzskata, ka mazāka nozīme kāzās ir galda pārpilnībai, muzikantiem un fotogrāfam.

Kā dārgākā pozīcija kāzu organizēšanas darbos tiek atzīmēta viesu ēdināšana – tā atzīmējusi trešdaļa aptaujas dalībnieku, kuri bagātīga kāzu galda klāšanai būtu gatavi tērēt visvairāk līdzekļu. Katrs desmitais no kāzu budžeta vislielāko daļu atvēlētu labam vakara vadītājam, bet 6% – apģērbam vai greznai svinību vietai. Turpretī 39% visvairāk līdzekļu atvēlētu medusmēneša ceļojumam, nevis kāzu organizēšanai.

„Kā obligātu kāzu galda komponentu gandrīz visi aptaujas dalībnieki atzīmē svētku torti, 73% respondentu uzskata, ka kāzu galds nav iedomājams bez karbonādes un vārītiem kartupeļiem, tikpat aptaujāto kā neiztrūkstošus min augļus, kuriem arī esot jābūt uz katra kāzu galda. Starp top 5 ēdieniem respondenti ierindojuši arī rasolu, par kuru savu balsi atdevuši 55% aptaujas dalībnieku, un pīrāgus, kurus pie favorītiem izvirzījuši 40% respondentu. Savukārt sautētus jeb "štovētus" kāpostus un skābētus gurķīšus, par kuriem balsojuši trešdaļa aptaujas dalībnieku, apsteiguši tādi ēdieni kā kotletes, siera plate un lasis, bez kuriem 38% aptaujāto iedzīvotāju nespēj iedomāties nevienu kāzu galdu. Šķiet, ka agrāk tik populārie ēdieni, piemēram, pildītas olas vai siļķe kažokā, kā arī otrās dienas zupiņa līdz ar paaudžu maiņu sāk piedzīvot savu norietu, tos kā neiztrūkstošus uz kāzu galda atzīmē mazāk nekā 10% aptaujāto. Tāpat aptaujas dati liecina, ka citkārt tik populārajam šašlikam uz kāzu galda tomēr vietas nav,” norāda V.Orlova.

Populārākās kāzu tradīcijas – "rūgts" saukšana un mičošana

Aptaujā arī noskaidrots, ka Latvijas iedzīvotāji par populārākajām tradīcijām uzskata "rūgts" saukšanu un mičošanu, bet trešo vietu popularitātes ziņā dala septiņu tiltu šķērsošana un kāzu vārtu veidošana.

Aptauja par kāzu tradīcijām, svētku mielastu un dāvanām tika veikta no 28. jūlija līdz 5. augustam, un tajā piedalījās 1379 respondenti.

Jaunākie raksti