Jāzeps

Patiesība un mīti par kāzu viesu etiķeti

Kāzas ir tradīcijām bagāts pasākums. Iespējams, ka tieši tādēļ radušies tik dažādi mīti, tajā skaitā par kāzu viesu etiķeti.

Noskaidrosim, kāda ir šo mītu patiesība, un kas jāzina viesiem pirms ierašanās kāzās, lai negadītos pa kādam misēklim vai pārpratumam.

1. Mīts: Ja īsi pirms kāzām radušies jautājumi, vislabāk tos noskaidrot, piezvanot jaunajam pārim.

Patiesība: Ja radušās neskaidrības, būtu jāzvana vedējiem, nevis pārim. Visus organizatoriskos jautājumus ir uzņēmušies viņi un jauno pāri īsi pirms kāzām traucēt nebūtu īsti vēlams.

2. Mīts: Ielūgums nozīmē, ka drīkst ņemt līdzi vēl vienu personu.

Patiesība: Kāzas bieži vien ierobežo zināms budžets, tādēļ, ja ielūgumā nekas nav norādīts, parasti otru personu ņem līdzi tikai tad, ja tas ir laulātais.  Arī gadījumā, ja ielūgumā ir norādīts „Ielūdzam Jūs ar pavadoni”, tas ne vienmēr ir jāizmanto, ja nav attiecīgi apstākļi.

3. Mīts: Kāzās nav labs tonis ierasties melnā.

Patiesība: Tā nebūs vispiemērotākā izvēle oficiālajā ceremonijā saulainā pusdienaslaikā, bet vakara ballītei šāda izvēle būs pieklājīga. Melns ir klasiski vakara pasākumiem, arī kāzu neoficiālajai daļai.

4. Mīts: Jaunais pāris ir atbildīgs par viesu naktsmājām.

Patiesība: Lai arī ir ierasts, ka pāris bieži izmitina visus viesus, tas nav viņu obligāts pienākums. Pie mazāka budžeta kāzām šāda opcija var nebūt paredzēta, tādēļ par naktsmītņu iespēju vispirms vajadzētu jautāt vedējiem.

5. Mīts: Kāzu dāvanai katram viesim jābūt līdzvērtīgā cenā ar kāzu izdevumiem uz vienu personu.

Patiesība: Līgavai un līgavainim svarīgāk par dāvanu saņemšanu ir dalīties priekā ar aicinātajiem kāzu viesiem viņu nozīmīgajā dienā. Jaunais pāris noteikti nerēķina, ka viesi segs kāzu izdevumus.

6. Mīts: Viesiem jāievēro jaunā pāra dāvanu sarakstā minēto dāvanu iegāde.

Patiesība: Jaunais pāris labprāt vēlētos saņemt dāvanas, kas minētas sarakstā. Tomēr dāvanu sarakstu var uzskatīt tikai kā ieteikumu. Viesi var dāvināt arī jebkuru citu dāvanu.

7. Mīts: Līgava un līgavainis kāzu dāvanā vēlas saņemt naudu.

Patiesība: Dāvanā saņemta nauda neapšaubāmi atvieglos kopīgas ģimenes dzīves uzsākšanu vai lieti noderēs medusmēneša tēriņiem. Tomēr izvēle ir katra paša ziņā.

8. Mīts: Kāzās labāk dāvināt praktiskas dāvanas.

Patiesība: Pēdējā laikā aizvien biežāk precības notiek tad, kad līgava un līgavainis jau zināmu laiku dzīvojuši kopā. Tāpēc viņiem varētu būt jau sagādātas saimniecībā nepieciešamās lietas. Turklāt, labākā dāvanā būs tā, uz ko palūkojoties pat pēc vairākiem gadiem, pāris atcerēsies savu kāzu dienu. Labākā izvēle - dāviniet labāk to, kas labāk paliks atmiņā!

Jaunākie raksti