Laura, Jadviga

Jaunajiem pāriem plāno piedāvāt īpašas pirmslaulību mācību programmas

Labklājības ministrija aicina līdz šā gada 20. februārim pieteikties nevalstiskās organizācijas, uzņēmumus un ekspertus, kuri būtu gatavi izstrādāt pirmslaulību mācību programmu pāriem, kas gatavojas reģistrēt savu laulību dzimtsarakstu nodaļā.

Programmu ir plānots izstrādāt līdz šā gada aprīļa beigām, bet īstenot to sāks šā gada rudenī, kad tā arī kļūs pieejama pāriem, kas gatavojas iestūrēt laulības ostā. Pirmslaulību mācību programmu jaunajiem pāriem plānots iekļaut informāciju par dažādiem civiltiesiskajiem, psiholoģiskajiem un sadzīves aspektiem. Tāpat potenciālos laulātos draugus plānots informēt arī par civiltiesiskajām sekām, īpaši attiecībā uz bērniem, ja pāris nedzīvo laulībā.

Programmas izstrādātājiem vispirms būs jāaptaujā vismaz 1000 jauniešus vecumā no 18 līdz 25 gadiem, lai noskaidrotu viņu viedokli par šķēršļiem, kas kavē došanos laulībā, riskiem, dzīvojot kopā bez laulības reģistrēšanas un jauniešu vecāku ģimenes modeli.

Pirms programmas īstenošanas to ir plānots praktiski pārbaudīt, sākotnēji apmācot piecus pārus jeb desmit cilvēkus, kuri apliecinājuši vēlmi salaulāties. Programmas izstrādātājam sadarbībā ar Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departamentu būs jānodrošina arī izglītojošs seminārs dzimtsarakstu nodaļu speciālistiem.

Pirmslaulību mācību programmu plānots izstrādāt, ieviešot Ģimenes valsts politikas pamatnostādnes 2011. - 2017.gadam, kurās viens no mērķiem ir stiprināt laulību un izglītot jaunos vecākus par laulības nozīmi, atbildību, pienākumiem un tiesībām, veidojot ģimeni un rūpējoties par saviem bērniem.

Jaunākie raksti