Rūdolfs, Rūdis, Viviāna

Kāzas latviešu gaumē

Katrai tautai ir savas svētku tradīcijas, savi kāzu rituāli, ieradumi, vēlmes. Interesanti, kādas ir latviešu kāzas? Kā precas mūsdienu latvieši, ar cik lielu vērienu un kā tas viss izskatās? Šos un citus jautājumus uzdevām Dagnijai Lībanei, kāzu organizatorei un "Līgavu skolas" idejas autorei un lolotājai.

Kā vispārīgi varētu raksturot latviešu kāzas? Kas mūsdienu latviešiem ir raksturīgākais? Ar ko atšķiramies no citām tautām?

Piemēram, salīdzinot ar angļu vai amerikāņu kāzām, latviešu ir daudz piesātinātākas ar dažādām saturiskām aktivitātēm gan jaunajam pārim, gan viesiem. Pēdējā laikā gan arvien vairāk pāru uzsver, ka nevēlas savās kāzās tipiskās latviešu kāzu tradīcijas (līgavas izpirkšana, pārbraucieni pa pieturvietām, amatu dalīšana, līgavas zagšana, mičošana, guldināšana u.t.t.), taču visiem tiek piedāvātas alternatīvas nodarbes, jo tiek domāts par to, lai kāzās visiem būtu interesanti. Iespējams, to nosaka latviešu mentalitāte, bet mēs neesam raduši lielāko kāzu dienas daļu pavadīt tikai saviesīgās sarunās ar pārējiem viesiem, kā tas bieži notiek ārzemēs. Latviešu kāzu viesis ir samērā "prasīgs" un vēlas, lai viņu izklaidē.

Kādas ir jaunākās, modernākās, aktuālākās tradīcijas, kuras kļuvušas par tādām pēdējā laikā?

Kāzas iziet ārpus ierastajām telpām un rāmjiem. Kā galvenā aktualitāte jāmin laulāšanās ārpus baznīcas vai dzimtsarakstu nodaļas, nereti cilvēki izvēlas kāzas dabā vai pat mājās. Tāpat arī arvien vairāk jaunie pāri izvēlas arī vakariņas un svinības rīkot tuvāk dabai, tiek būvētas nojumes, teltis parkos, dārzos vai pludmalēs. Jaunums ir arī tas, ka laulības bieži notiek vēlā pēcpusdienā, kam seko vakariņas un svinības, tādējādi kāzu diena tiek plānota īsāka un koncentrētāka. Tāpat arī kāzās tiek aicināti ne tikai vadītāji un muzikanti, bet arī citi mākslinieki, piemēram, mīmi, burvju mākslinieki, dejotāji u.t.t. Aktuālas ir arī dažādas tematiskās kāzas. Un, protams, ar katru gadu palielinās jauno pāru skaits, kuriem ir būtiski, lai kāzās būtu interesantas dekorācijas, detalizēts vizuālais noformējums.

Vai latvieši ir radoši kāzu rīkotāji?

Jā, pat ļoti. Daudzi meklē interesantus veidus, kā padarīt kāzas īpašas un savādākas nekā citiem.

Un kādas kleitas patīk latviešu līgavām?

Mani novērojumi liecina, ka latviešu līgavām patīk samērā klasiskas, greznas un krāšņas kleitas. Pēdējā laikā arvien biežāk pamanu arī citviet pasaulē tik aktuālā "vintage" stila līgavas.

Ko cilvēki ēd latviešu kāzās?

Ēdienu izvēlē latvieši kāzās ir samērā konservatīvi, pārsvarā tiek pasniegti klasiskie siltie un aukstie ēdieni. Tiesa, cilvēki arvien vairāk atkāpjas no klasiskā ēdienu pasniegšanas veida un galdu izvietojuma, nereti ēdiens tiek pasniegts nevis lielos koplietošanas traukos, bet gan porcijās katram atsevišķi, tāpat arī ēdiens reizēm tiek izvietots bufetes jeb zviedru galda stilā. Vasarā nākamajā dienā bieži tiek pasniegts ēdiens no grila vai, piemēram, uz ugunskura vārīta zupa.

Kāda mūzika ir tīkamākā latviešu kāzās?

Šeit viss ir atkarīgs no jaunā pāra vēlmēm. Bieži tiek spēlēta gan latviešu, gan ārzemju mūzika. Jaunie pāri bieži sastāda tā saucamo mūzikas "playlisti" ar dziesmām, kurām noteikti jāskan šajā vakarā. Būtiskākais kritērijs, ko es aicinu atcerēties mūzikas izvēlē - mūzikai ir jābūt dejojamai.

Kāzās neiztikt arī bez ziediem. Vai ir kādas kopīgas tendences to izvēlē?


Ziedu šķirņu izvēles ziņā spilgtu tendenču nav, jo šis ir ļoti izteikts gaumes jautājums. Nereti būtisks faktors ziedu izvēlē ir sezonalitāte un pieejamība konkrētajā gadalaikā. Interesanti, ka visbiežāk līgavas kā vēlamo ziedu min peoniju, kurš ir ļoti izteikts sezonas zieds. Ziedu izvēli ļoti lielā mērā ietekmē floristikai un dekorācijām atvēlētais budžets. Krāsu ziņā joprojām izvēle tiek dota baltajai un rozā krāsa, bet pēdējā laikā arvien biežāk izvēlas arī violeto, sarkano, zaļo vai arī vairāku krāsu salikumu. Samērā bieži pēdējā laikā līgavas izvēlās kāzu krāsu paletē ieviest arī šokolādes toni.

Vai aktīvi pārņemam citu valstu kāzu tradīcijas un tendences?

Uz šo jautājumu viennozīmīgi atbildēt ir grūti. Protams, ir lietas, kuras esam pārņēmuši no citiem, taču man ir grūti novērtēt, cik aktīvi tas notiek. Jebkurā gadījumā uzskatu, ka par latviešu kāzu tradīciju izzušanu satraukties nav pamata. Tieši pretēji - arvien biežāk kāzās atgriežas pašas senākās latviešu kāzu tradīcijas.

Kopumā vērtējot, vai latvieši biežāk izvēlas klusas jeb tomēr priekšroku dod vērienīgām kāzām?


Domāju, ka pārsvarā tās ir vērienīgas kāzas - jautrības un aktivitāšu ziņā pilnīgi noteikti. Saturiskais vērienīgums tiek papildināts ar bagātīgu noformējumu un dekorējumu, kas manā izpratnē rada ideālās kāzas.

Vai, Jūsuprāt, ir kādas īpašas, latviešiem vien raksturīgas tradīcijas, ko būtu vērts pārņemt arī citām tautām?

Salīdzinājumā ar ārzemju kāzām, Latvijā kāzas svin vismaz divas dienas, nodrošinot viesiem arī nakšņošanas iespējas. Rietumeiropā tas reti tā notiek. Mums raksturīgi arī sēdēt pie bagātīgi klātiem galdiem visas nakts garumā. Tāpat Latvijā ir raksturīgi, ka jaunajam pārim dāvā ziedus, citur šāda tradīcija ir sastopama reti.

Un kā latviešiem kāzu rīkošanā un plānošanā var līdzēt "Līgavu skola" un ko var  uzzināt lasot blogu "Putukrējums"?


Līgavu skolā līgavas, vēdjmātes un visi citi kāzu rīkošanā iesaistītie var uzzināt daudz un dažādas praktiskas nianses par svarīgākajām lietām, kas attiecās uz kāzu plānošanu. Tās ir reālas sarunas ar pieredzējušiem kāzu industrijā strādājošiem cilvēkiem, kuru laikā ir iespēja uzdot konkrētus jautājumus un saņemt atbildes, idejas un ieteikumus no pieredzes. Savukārt, blogā tiek apkopoti skaistākie fotostāsti no jau notikušām kāzām Latvijā, kā arī tiek ievietoti dažādi ārzemju materiāli par aktualitātēm un modes tendencēm, kuras ir iespējams replicēt Latvijā.

Jaunākie raksti