Gunta, Ginta, Gunda

Rudens veltes kāzu dekoros

Ne jau velti rudens jau izsenis latviešiem bijis kāzu laiks – tad ne tikai ir pilni pagrabi ar gardumiem, bet arī dabā valda skaistas krāsas, zied rudens puķes un ir daudz iespēju rotāties. Mēs jautājām ziedu salona "Baltie asni" vienai no īpašniecēm – Madarai Belei, kādas lietas jāņem vērā, izvēloties rudens veltes kā kāzu dekorus.

Madara atzīst, ka rudens ziedi un citas veltes ir ne tikai ļoti koši un krāsaini, ar to palīdzību iespējams arī ieekonomēt, jo šajā laikā rudens ziedi maksā salīdzinoši maz, taču tie lieliski aizpilda telpu dažādās kompozīcijās. Izmantojot vietējos ziedus, var par salīdzinoši nelieliem līdzekļiem iegūt patiešām krāšņu efektu.

Rudens ziedi

Rudenī zied patiešām daudz un dažādu puķu, visbiežāk tiek izmantotas dažādu krāsu gladiolas, kuras var arī sadalīt mazos ziediņos un veidot kompozīcijas no tiem. Tāpat krāsas ir arī dālijās, asterēs, krizantēmās, monbrēcijās, ziemasterēs (miķelīšos) un citos rudens ziedos. Visi rudens ziedi ir izmantojami dekoros, tie ir pietiekami izturīgi un piemēroti gan automašīnas rotāšanai, gan līgavas pušķim, gan arī citiem dekoriem. Atliek vien izvēlēties tīkamāko no ziediem un pastāstīt par to savam floristam.

Protams, daudzās kāzās neiztikt bez rozēm, arī tās rudenī vēl zied pilnā sparā un labi draudzējas ar citiem rudens ziediem.

Rudens lapas

Viskrāšņākās, protams, ir raibās kļavu lapas, bet dekoros var izmantot jebkuras lapas. Tās var vērt garās virtenēs, izmantot kompozīcijās, sabērt lielos stikla traukos, līmēt pie plakātiem u.tml. Ja pietiek laika un pacietības, lapas pirms tam vajadzētu izkaltēt, tad tās izskatīsies un kalpos labāk. Rudenī lapas ir it visur, tāpēc taupīt tās nav pamata.

Rudens augļi


Principā viss, kas rudenī ir skaists dabā, ir izmantojams arī kāzu un citu svētku dekoros. Te daži varianti:

Pīlādži ir krāsaini, ilgu laiku izskatās lieliski arī bez ūdens, tāpēc rudenī tie ir lielisks automašīnu un galda dekors. Pie tam senie latvieši uzskatīja, ka pīlādža zars aizbiedē ļaunumu.

Vārpas kāzās simbolizēs pārticību, tās iederas visdažādākajās kompozīcijās, tāpat kā kastaņi, zīles, ķirbīši, zari, āboli u.c.

Plānojot dekorus, parasti tiek domāts par dažādām krāsām, tāpēc, ja vēlaties sarkano, meklējiet paradīzes ābolīšus, mežrozīšu augļus, dzērvenes, ja oranžo – smiltsērkšķus, pīlādžus, fizāļus, saulespuķes, ķirbīšus, dzelteno atradīsiet graudu vārpās, auzu skarās, salmos, cidonijās, kukurūzā, violetais ir aronijās, rudens krokosos, kazenēs, mellenēs, kadiķu zaros ar ogām un vīnogu ķekaros, bet zaļais mīt šāvējgurķu augļos, laimā un vēl nesadzeltējušās koku lapās.

Pie tam, izmantojot dekoros rudens augļus, iegūsiet ne tikai vizuālo baudījumu, bet arī daudzveidīgu smaržu buķeti.

Ieteikumi rudens dekoriem:

• Ja izmantosiet kaltētus augus, miksējot tos ar grieztajiem ziediem, jāņem vērā, ka kaltēts augs ir trauslāks, tāpēc to labāk likt dekoros, kas nav pakļauti lielai slodzei.

• Skaists un romantisks dekors ir vārpu virtenes un vainagi.

• Rudens veltes kompozīcijās lieliski var kombinēt ar dažādām svecēm, piemēram, lielo stikla traukos starp svecēm var peldēt arī āboli un lapas, kas radīs romantisku noskaņu.

• Ir cilvēki, kuriem rudens veltes šķiet pārāk ikdienišķas, tādos gadījumos var izmantot arī dažādus audumus, lentas, mežģīnes, kas rudens veltēm piešķirs pavisam citu noskaņu.

• Rudens veltes var izmantot ne tikai dekoros, piemēram, ja telpas dekorējat ar skaistiem āboliem, galdā iederēsies smaržīga ābolkūka ar kanēli. Lielisks duets! Rudens veltes (kaltētas ogas, tējas izlase, sukādes, medus burciņa) var būt arī kā mini dāvaniņas viesiem, bet galda kartes var rotāties kopā ar krāsainām kļavu lapām.

Jaunākie raksti