Aldonis, Agija

Kā top kāzu scenārijs

Kāzu scenārija tapšana ir liels pārbaudījums vedējiem un iemesls maksimāli labi izprast jauno pāri, lai scenārijs būtu maksimāli pielāgots tā vēlmēm. Tāpēc kāzu scenārija tapšana sākas ar sarunām un jautājumiem. Dažādās interneta vietnēs var atrast jau gatavus scenārijus, taču tos noteikti nevajadzētu vienkārši pārkopēt un izmantot, bet tie var derēt iedvesmai un idejām.

Kāzu plānošana sākas tieši ar scenāriju jeb plānu, kurā pa punktiem aprakstīts viss būtiskākais, kā šī īpašā diena noritēs, kādi pasākumi tajā notiks, kas kam sekos, kādi dekori būt u.t.t. Kāzu rīkošana parasti ir darbs ilgākam laikam, kas norit, vadoties pēc sākotnējā scenārija. Vēlāk kāzu dienā šāda plāna klātesamība ļaus vedējiem saglabāt mieru, nepiemirst kaut ko būtisku.

Vedējiem, kuri veido scenāriju, jāatceras, ka plānam ir jābūt tādam, lai tas patiktu jaunajam pārim, lai tas saskanētu ar pāra vēlmēm un patikšanu, tieši tāpēc vēl pirms scenārija rakstīšanas vēlams izrunāties savā starpā par dažādām tēmām, lai par pāri iegūtu maksimāli daudz informācijas. Pie tam šāda saruna arī pamazām visos radīs noskaņu, kopīgi radīsies idejas un vēlāk, pateicoties iegūtajai informācijai, būs mazāk pārpratumu un neskaidrību.

Tāpēc esam apkopojuši, mūsuprāt, būtiskākos jautājumus, kurus vajadzētu pārrunāt vēl pirms paša scenārija rakstīšanas. Visticamāk, saņemot atbildes uz šiem jautājumiem, arī scenārijs jau pamatu pamatos būs gatavs. Sarīkojiet šo "interviju" kā jauku pasēdēšanu četratā, kā sākumu kāzu procesam! Jautājumu nevar būt par daudz.

Jāatceras, ka veidojot scenāriju, plānojot kāzas, ir būtiski ne tikai tas, kas jaunajiem ļoti patīk, bet arī tas, kas viņiem nepatīk un ko viņi noteikti negribētu. Pārrunājot iespējamo scenāriju ar saderinātajiem, sarunām vajadzētu notikt ar katru no viņiem atsevišķi, lai katram ir kādi pārsteigumi. Lieliski, ja sarunas var ierakstīt diktafonā, lai nekas nepiemirstos, lai vēlāk šo ierakstu varētu uzdāvināt jaunlaulātajiem. Vēlāk tās būs skaistas kopīgās dzīves sākuma atmiņas.

Pamatjautājumi, ko vedējiem uzdot jaunajiem

- Kādi ir jūsu dzimšanas dati? (dzimšanas vieta, laiks, vecāki, vecvecāki, krustvecāki, raduraksti)

- Kas ir būtiskākais par skološanos? (kur mācījāties? Ko interesantu atceraties no šī laika? Kādas ir jūsu profesijas?)

- Kāda ir darba pieredze?

- Kādi ir jūsu ķermeņu parametri? (izmēri, apkārtmēri – tie noderēs gan asprātīgiem uzdevumiem gan atribūtikas darināšanai)

- Kas jums patīk/nepatīk? (te der iztaujāt par dažādām tēmām – mīļākās/nemīļākās krāsas, ziedi, ēdieni, grāmatas, izteicieni, filmas, grāmatas, mūzika, dzīvnieki u.t.t.)

- Kā jūs iepazināties? Kāds bija pirmais randiņš? Vai atceraties savu pirmo skūpstu? Iecienītāko satikšanās vietu?

- Kurā brīdī viss kļuva nopietni? Kad un kā sākās kopdzīve? Kā noritēja iepazīšanās ar radiem un draugiem?

- Kādi ir mīļākie kopīgie svētki?

- Kad/kur/kā notika bildinājums?

- Kādas ir jūsu kopīgās dienas? (pienākumu sadalījums mājās, brīvdienu ieradumi, vaļasprieki, kopīgie pirkumi, plāni)

- Kādi ir nākotnes plāni? (par bērniem, mājokli, kopdzīvi)

- Kas ir spilgtākie jūsu līdzšinējās kopdzīves momenti?

- Kādas ir jūsu attiecības ar baznīcu, reliģiju? (kāda ir jūsu ticība? Kā izjūtat Dievu? Kāda ir attieksme pret pagāniskajiem rituāliem? Vai esat māņticīgi? Ko noteikti nedrīkstētu darīt jūsu kāzās, attiecībā uz reliģiju, rituāliem?)

- Kas būs jūsu kāzu viesi? (cik, kuri, ko par viņiem ir būtiski zināt? Īpašākie viesi, kuri ar kaut ko izceļas (runā citās valodās, ir veģetārieši)? Attiecības starp viesiem, iespējamie konflikti?

- Kādas būtu jūsu sapņu kāzas, ko noteikti tajās gribētu darīt?

- Kurp jūs gribētu doties savā kāzu dienā? (vietas ar īpašām atmiņām)

Sarunas ar citiem kāziniekiem

Veidojot kāzu scenāriju, noteikti jārunā arī ar citiem jaunajam pārim tuviem cilvēkiem, visupirms – ar vecākiem, kuri varēs pastāstīt par sava bērna pirmajiem dzīves gadiem, nozīmīgākajiem bērnības notikumiem, pusaudžu gadiem, attiecībām ar pretējo dzimumu u.t.t. Tāpat arī vecākiem noteikti būs kādi ieteikumi un pārdomas, kādas kāzas vajadzētu viņu bērniem.

Daudz par ikvienu cilvēku var pastāstīt viņa draugi, tāpēc noteikti der parunāt arī ar viņiem. Draugus var iesaistīt arī scenārija rakstīšanā un realizēšanā, lai viņi justos piederīgi un galu galā, lai vedējiem nebūtu viss jāpadara vieniem.

Jaunākie raksti