Aldonis, Agija

Labas manieres kāzu plānošanā

Kāzu organizēšanā nepastāv stingri rakstīti likumi, tomēr, lai izvairītos no neplānotiem pārpratumiem, derīgi padomāt par dažādiem kāzu aspektiem.

Kāzu budžets

Vēlreiz jāatceras, ka šī diena ir jūsu priekam, nevis apzināta vai neapzināta sacensība ar paziņu kāzām un ekstrām tajās. Ja vēlies sabalansēt tēriņus, vienlaicīgi izceļot savu kāzu īpašo noskaņu (kurš gan nevēlas īpašas kāzas?), jāpadomā ārpus rāmjiem: varbūt par laulībām jūras krastā vai dārza ballīti – pieczvaigžņu restorāna un greznas ceremonijas vietā.

Nav vērts ieķīlāt māju vai ņemt milzu kredītu kāzu dēļ, jo, iespējams, ir daudz būtiskākas lietas par kūku, kleitu un skaistām dekorācijām. Nepieļauj lielas atkāpes no sava ieplānotā budžeta. Arī mazas atkāpes katrā pozīcijā var izveidot lielu pārtērēšanos.

Plānošana un lēmumi


Droši iesaisti ģimeni un draugus kāzu plānošanā – tas noņems daļu atbildības un stresa no jūsu pleciem, un var sniegt gandarījumu un līdzdalības sajūtu Taviem tuvākajiem!

Tiesa, nospraud zināmas robežas, ja runa ir par citu viedokļu iespaidu uz Tavu kāzu organizēšanu. Neļaujies citu uzspiestiem spriedumiem par to, kas Tev būs piemērotāks, lai nesagrautu Tavu personīgo vīziju par kāzu norisi. Ja vēlies trīsmetrīgu plīvuru vai ierašanos pie līgavaiņa zirga mugurā, dari tā!

Vecmeitu ballīte

Uz savu ballīti mēģini aicināt tikai tās draudzenes, kuras Tevi patiesi mīl un ciena, ir uzticamas un godīgas pret Tevi. Izvairies no pus-paziņām, par kurām neesi pārliecināta un aicini lielā mērā tikai tādēļ, lai veidotos kuplāks un jautrāks bariņš.

Neiegrimsti pārāk lielā kontrolē par to, kā vajadzētu norisināties Tavai ballītei. Tas savā ziņā ir draudzeņu un vedēju pārsteigums Tev, tādēļ svarīgs ir iepriekšējais ieteikums – lai tajā piedalītos uzticami cilvēki, kas labi pazīst Tavu personību un iespējamās vēlmes (un arī nevēlēšanos).

Kāzu ielūgumi


Iespējams, neliela nianse, kas var "paskriet" garām ielūgumu veidošanā: tradicionāli līgavas vārds ielūgumā tiek minēts pirmais, un tikai tad līgavaiņa vārds.

Pārliecinies, ka ielūgumā nav pārāk daudz teksta. Tīrs un vienkāršs rakstības stils uztur attiecīgo ielūguma būtību – un tas neizslēdz radošas izpausmes! Ja ir daudz papildinformācijas viesiem, to gan ieteicams pievienot uz atsevišķas kartiņas.

Viesi no tālienes


Būs jauki, ja tāliem viesiem atbraucot, būsit viņiem sarūpējuši sagaidīšanas paciņu ar vietējo karti un būtiskākajiem objektiem tajā, kā arī gardas sviestmaizes un cepumus vai citas uzkodas. Mīļi un noderīgi pēc tāla ceļa.

Vēlams īpaši tālu braukušos viesus pieminēt kādā runā vakara gaitā, lai šie cilvēki justos novērtēti un gaidīti pie jums.

Ielūdzot bērnus


Būtu vēlams, ja būtu skaidrība, piemēram, ļoti korekts mājiens ielūgumā, vai viesu bērnu klātbūtne kāzās arī ir paredzēta. Tādā gadījumā būtu ļoti noderīga pieskatīšanas iespēja ar aukles palīdzību (meklē starp paziņām!).

Ja esi nolēmusi kāzu dienu pavadīt bez bērnu klātbūtnes, esi pieklājīga un labāk neizdari izņēmumus. Kāds jutīsies aizvainots, ja kāzās būs Tavas māsas bērni, bet pārējie ne.

Piegādātāji un servisa darbinieki


Nekautrējies jautāt servisa piedāvātājiem par opcijām, kas nav iekļautas viņu standarta paketē. Izsakot savas vēlmes, varat nonākt pie sev izdevīgāka un piemērotāka pakalpojuma veida.

Visas vienošanās ar kāzu plānošanā iesaistītajiem cilvēkiem no malas labāk slēgt rakstiski, tajā skaitā arī par samaksām, lai izvairītos no pārpratumiem.

Sēdvietas pie galda

Efektīgai, vispārējai komunikācijai un līdzsvaram vislabāk sēdvietas iedalīt, dažādojot dzimumus un personības, lai neveidojas it kā atsevišķu grupējumu stūrīši, bet tiktu veicināta savstarpēja iepazīšanās.

Tomēr nevajadzētu nosēdināt blakus pārāk atšķirīgi domājošus cilvēkus, jo alkohola vai kādas diskusijas ietekmē var sanākt kāda asāka un karstāka vārdu pārmaiņa.

Ceremonija un runas

Lai gan ceremonijā ir vārdi, kas laulājoties ir jāizsaka obligāti, ceremonija ir domāta jums personiski, tādēļ varat atļauties būt atraisīti, nebūt pārāk iestīvināti un vienkārši būt paši.

Tā kā uzruna viesiem pēc ceremonijas ir būtiska kāzu dienas sastāvdaļa, vēlams, lai tā ir iepriekš pārdomāta. Ja jūsu uzruna norit ārā, tad noteikti ir vērts padomāt par mikrofona esamību.

Komforta līmenis

Pievērs uzmanību, vai viesi ir apģērbušies atbilstoši laika apstākļiem vai piemēroti sagatavoti citiem apstākļiem kāzu svinību laikā. Aukstākā laikā visiem pieejamā vietā var novietot pledus, savukārt, karstā laikā ļoti noderēs daudz atsvaidzinošu, bezalkoholisku dzērienu.

Rūpējoties par viesiem, joprojām neaizmirsti, ka tā ir jūsu diena, un visvairāk Tev tomēr jādomā par sevi un līgavaini, tādēļ vēlams, lai kāzu rūpi par viesu labsajūtu uztur vedēji.  

Fotografēšanās

Ja kāzās ir daudz viesu, lietderīgi sagatavot sarakstu ar to cilvēku vārdiem, kādas grupas bildes Tu vēlies radīt (māsīcu un brālēnu lokā, ar abu pušu vecvecākiem, kolēģiem, skolas laika draudzenēm utml.), lai pārliecinātos, ka bildēs pēcāk neviens neiztrūks. Visnotaļ vēlama ir arī pilnīgi visu viesu kopbilde!

Domājot par savu ideālo pāra fotosesiju divatā, tomēr nav ieteicams pazust ar fotogrāfu no viesiem uz vairākām stundām, jo tā jūs, cītīgi strādājot pie labām bildēm, varat zaudēt daļu svinību garšas.

Tavs līgavainis


Runājot, izklaidējoties ar viesiem un sekojot līdzi kāzu veiksmīgai norisei, paturi acīs savu līgavaini tā, lai centrālais tēls Tavā uzmanības lokā paliek viņš un jūs kā vienība.

Neaizraujies ar pārlieku daudzām norādēm un ļauj arī viņam patiesi izbaudīt šo dienu! Neskumsti, ja viņš izrāda mazāku aizrautību ar kāzu detaļām, kā Tu, jo tāda vienkārši ir vīriešu būtība. Esi pārliecināta, ka viņš ir tikpat priecīgs jūsu lielajā dienā, kā Tu un smaidiet, iedvesmojiet viens otru!

Jaunākie raksti