Vēsma, Fanija

25 veidi, kā ietaupīt kāzās

Kāzas – notikums, kura plānošanā vērts nepažēlot ieguldītos līdzekļus, lai tās noritētu pēc iespējas gludāk un skaistāk. Tomēr bieži ir aktuāli ietaupīt finanses tur, kur tas iespējams, vai kad tērēties var izrādīties pavisam lieki!

Kā ietaupīt, nemazinot iecerētās kāzu estētiskās vērtības un iespaidus? Atbilde ir: kāzu plānošanai pieejot konstruktīvi! Lūk, vairāki padomi, kā reāli ietaupīt.

1. Uzdāviniet sev pietiekami ilgu saderināšanās laiku – gadu vai divus. Tas nodrošinās iespēju kāzas izplānot mierīgi, bez pēdējā brīža lēmumiem un sasteigtiem pasūtījumiem.

2. Izvirziet prioritātes! Vai populāra fotogrāfa iemūžinātas kāzas, balles dejas pie atpazīstamas grupas ritmiem un divmetrīga kāzu torte ir vienlīdz prioritāras prasības? Iespējams, kādam no šiem pasākumiem var izvēlēties kādu piezemētāku, bet ne sliktāku alternatīvu.

3. Izvēlieties preces vai pakalpojumus iegādāties bez starpniekiem vai piegādātājiem, kā arī nebaidieties apspriest cenas. Konkurences apstākļos daudzi uzņēmumi ir pretimnākoši.

4. Neslēdziet līgumus "uz aklo". Vienmēr mēģiniet pirms tam internetā vai caur paziņu loku apzināt informāciju par citu līdzīgu uzņēmumu cenām noteiktam pakalpojumam.

5. Noteikti apdomājiet, vai kāzu norisē nevar izlīdzēt kāds radinieks vai draugs. Varbūt paziņu lokā ir kāds mākslinieks, mūziķis vai pavārs? Viņi varētu jums radīt lielisku kāzu dāvanu!

6. Izvairies no "vienkāršas paskatīšanās"
uz dārgām kāzu lietām vai luksusa kleitas uzmērīšanu, kas nav ierēķināta jūsu budžetā. Lieki iekārdinot acis un sirdi, var nenoturēties pamatīgi patukšot arī maciņu.

7. Nesaraibiniet vakaru ar papildus lietām – tostiem un uzkodām katrā apstāšanās vietā vai viesu ekskursijām un citām aktivitātēm, kas dārgi izmaksā.

8. Apdomā, ko vari radīt ar savu roku palīdzību. Varbūt ielūgumus, kāzu norises programmu, dekorāciju elementus...

9. Viena no dārgākajām pozīcijām var izrādīties fotogrāfa algošana. Tādēļ iesakām apzināt fotoskolu studentus, kuru darbi jums ir iepatikušies, kā arī apsvērt iespēju fotogrāfu algot uz pāris stundām, nevis visu dienu.

10. Laika plānošana ir nozīmīga – ja vēlaties krietni ietaupīt, svinības nedēļas nogalē, zīmīgos datumos (piemēram, 11.11.2011.) vai vasaras epicentrā var iemainīt pret kāzām citā gadalaikā vai nedēļas dienā, it īpaši, ja paredzētas dienas kāzas jeb simboliskas svinības.

11. Ja ceremonija un viesības ir iespēja organizēt vienuviet, tā sanāks manāmi ietaupīt uz īres maksu, jo būs jāmaksā tikai par vienu objektu. Likumsakarīgi sanāktu ietaupīt arī uz viesu transportēšanu un dekorācijām.

12. Izvēloties īrēt telpas, kas neprasa lielus dekorāciju ieguldījumus (muzeja telpas, baroka interjera restorāni), var atmest lielākās rūpes par atbilstošu noformējumu, taču jāskatās, vai īres maksa nepārsniedz ietaupījumu uz dekorācijām.

13. Vai jūsu kāzu ceremonija noris vienā dienā un vietā ar kādu citu pāri? Mēģini to noskaidrot un iespējams, ka dekorācijas, ziedus un sveces varēsiet izmaksās dalīt ar otru pāri.

14. Izvēlējies kāzu kleitu ārpus jūsu budžeta? Tad iespējams, ka tiāru un aksesuārus var piemeklēt starp ģimenes relikvijām, nopirkt lētāk vintāžas veikaliņos vai aizņemties no draudzenēm.

15. Ja Tev ir pilna garuma kleita, droši var pirkt arī lētākas kurpes. Tās tiešām lielu uzmanību neizpelnīsies, jo pārsvarā būs maz pamanāmas.

16. Esiet gudri un pacietīgi – sagaidiet sezonālās akcijas! Piemēram, romantiskus dekorus iegādājaties pēc Valentīndienas vai gaismas dekorus – pēc Ziemassvētkiem.

17. Necentieties mākslīgi sasniegt iedomātu optimālo viesu skaitu. Kādēļ gan jums būtu jāaicina visi kolēģi vai radinieki, ar kuriem neesat kontaktējušies pēdējo piecu gadu laikā?

18. Arī tā vietā, lai aicinātu sirdī brīvos viesus kopā ar jums svešiem pavadoņiem, var saplānot šiem cilvēkiem sēdvietas blakus tiem, ar ko varētu būt līdzīgas intereses un vecums.

19. Izvēlieties sezonālos ziedus! Optimāli divu – trīs veidu, ar lieliem ziediem – tie vieglāk aizpildīs telpu vai vāzi. Dekorācijās var izmantot daudz zaļos augus, kas būs lētāki par ziediem.

20. Pirms iegādājieties konkrētu kāzu atribūtiku, padomājiet, ko no tā visa jūs varētu pēc kāzām pārdot citiem gribētājiem. Tagad taču aktuāli internetā pirkt/pārdot lietotas lietas, tajā skaitā arī kāzu kleitu. Varbūt arī citus kāzu piederumus?

21. Kādu laiku pirms kāzām ir vērts sarīkot tematisko ballīti ar uzkodām, kuru laikā draudzenes Tev var palīdzētu radīt kaut ko no kāzu dekorācijām. Protams, ielūgumus nebūtu prātīgi lūgt palīdzēt veidot...

22. Var rēķināties, ka bufetes tipa, zviedru galda vai kokteiļballītes viesības var sanākt lētākas par tradicionālā galda pusdienām, ja vien neaizraujas ar īpaši smalkām uzkodām daudzumā. Tomēr jāpatur prātā, ka šādas pieņemšanas vairāk atbilstošas dienas viesībām, jo garajās kāzu svinībās bez kārtīgas ēšanas droši vien neiztikt.

23. Kāzu limuzīna un viesu īres transporta vietā mēģiniet sarunāt kādu draugu vai paziņu piemērotu transportu, ko aizņemties/izīrēt par mazākām naudiņām. Domājams, noteikti sarunāsiet lētāk, kā no īres transportu uzņēmumiem.

24. Dāvanu vietā ielūgumos var lūgt dāvināt konkrētas lietas kāzām pēc izvēles (vai naudu konkrētam mērķim) – kāzu torti, limuzīnu vienai dienai vai piedalīties medusmēneša kopējos finanšu "ziedojumos" pārim.

25. Mūziķus var piemeklēt ne tikai no iecienītām blicēm, bet arī starp muzikāliem jauniešiem. Vai arī sākotnēji atskaņot dziesmas no pašu izveidotas MP3 listes, kamēr Dj-am/grupai atvēlot uzsākt savu sesiju tikai pēc mielasta. Starpcitu, interesants pārsteigums varētu būt vēl kāda klasiskās mūzikas studenta priekšnesums ar vijoli vai citu instrumentu!

Jaunākie raksti