Līksma, Bārbala

Kāzu tortes kā līgavu līdzinieces

“Kāzu tortēm vizuāli ir jāatšķiras no citu svētku tortēm, tām ir jābūt pabeigtam, līdz detaļām nostrādātam izskatam. Kāzu tortes visbiežāk pārklāj ar marcipāna masu, krāsu toņu ziņā to pielāgojot līgavas kleitai vai dekorējot ar ziediem, kas saskan ar līgavas pušķī esošajiem,” stāsta “Kanēļa konditorejas” īpašniece Ieva Andersone.

Kāzu tortēm ļoti būtiski ir veidot atbilstošu dekorējumu. Variācijas šeit ir iespējamas ļoti daudz – marcipāna torti var apvilkt ar atlasa lentu, dekorēt ar dzīvajiem vai marcipāna ziediem, izmantotas tiek arī porcelāna figūriņas, kas vēlāk paliks jaunajam pārim piemiņai no viņu īpašās dienas, tāpat dekoriem var izmantot arī monogrammas, dažādas pērlītes, šokolādi u.t.t. Skaidrs, ka kāzu tortes maliņas veidot no mandeļu vai kokosriekstu skaidiņām nebūs īsti piemēroti. Der padomāt ne tikai par tortes virsējo skaistumu, šķietams sīkums, taču ir labi, ja kāzu torte labi izskatīsies arī sagriezta gabaliņos, uz šķīvjiem. Šī iemesla dēļ mellenes nebūs piemērotākais pildījums klasiskai tortei.

I.Andersone saka, ka katram konditoram ir mazliet citāda pieeja darbam un klientiem, taču ”Kanēļa konditorejā” notiekot tā: “Ar jauno pāri tiekamies vismaz divas līdz trīs reizes – vispirms viņi izsaka savas vēlmes, bet nākamajā reizē degustē paraudziņus, apskata fotogrāfijas un izvēlas sev tīkamāko, nereti tas notiek arī kopā ar vedējiem. Dažkārt jūtamies nedaudz arī kā psihologi – ne vienmēr pasūtītāji zina, ko vēlas, runājam, iesakām viņiem piemērotāko, cenšamies iegūt uzticību un izplānot tieši viņiem pašu skaistāko torti.”

Kāzu tortei nav obligāti jābūt apaļai, to var veidot jebkurā formā, vairākos stāvos vai no daudzām mazām kūciņām – nav jābaidās! I.Andersone novērojusi, ka pasūtītāji kļūst arvien drošāki, vairs nebaidās tortes dekorēt arī ar dabīgajiem ziediem. Dabīgie ziedi šobrīd ir aktuāls kāzu toršu noformējums – var izmantot gan apēdamus (rudzupuķes), gan arī tādus ziedus (rozes), ko pirms ēšanas jānoņem nost. Šāda torte izskatās ļoti īpaša. “Kanēļa konditorejas” darbiniekiem prātā palikusi kāda īpaša torte, kas rotāta ar rudzu vārpām un izskatījusies iespaidīgi. Tiem, kam netīk dabīgie dekori, var ieteikt marcipāna dekorus, kas paver ļoti plašas krāsu un formu izvēles iespējas. Lielā mērā izvēli ietekmē finansiālās iespējas. Kāzu tortes mainās gadalaiku un pat pasaules notikumu iespaidā – konditori visā pasaulē vēl nesen intensīvi sekoja līdzi karaļpāra tortes tapšanai un teju katrs arī pats mēģinājis radīt ko līdzīgu.

Saprotams, ka kāzu tortes izmaksas būs augstākas par vienkāršām svētku tortēm, jo tiek izmantoti specifiski materiāli, tiek īpaši plānots vizuālais izskats un pats darbs aizņem daudz laika. Izmaksu jautājumu ar konditoriem jāizrunā individuāli, jo to ietekmē daudzi faktori – izmantojamie produkti, tapšanas ilgums u.t.t.

Ieteikumi kāzu tortes izvēlē:


Vasarā ieteicams izvēlēties vieglākas tortes, piemēram, ar augļiem, ogām, jogurtu, bet ziemā aktuālākas ir sātīgākas, piemēram, ar šokolādes pildījumu. Speciālisti iesaka tortes izvēlē ņemt vērā sezonalitāti.

Kāzu torti vēlams pasūtīt vismaz mēnesi pirms kāzām, jo arī konditori plāno savu laiku, kāzu garduma cepšana un, galvenais, dekorēšana, ir laikietilpīgs process.

Lieliski, ka konditoreja piedāvā tortes piegādi, kas īpaši būtiski ir karstā vasaras laikā, lai torte nebūtu ilgu laiku jāvadā līdzi automašīnā. (Tālākās “Kanēļa konditorejas” tortes esot ceļojušas pat uz Spāniju lidmašīnā).

Jāatceras, ka kūku ēdīs ne tikai jaunais pāris, bet arī visi viņu viesi, tāpēc nevajadzētu izvēlēties ļoti specifiskus veidus, taču, ja pārim ir īpašas vēlmes, pastāv iespēja veidot torti vairākos stāvos, no kuriem katrā atrodas cita veida torte, tādējādi cenšoties iztapt dažādām gaumēm.

Parasti tiek ieteikts pasūtīt aptuveni 100 – 150 gramus tortes katram cilvēkam, taču šis ir nosacīts ieteikums. Ja tiek plānota sātīga šokolādes torte, ar 100 gramiem katram būs pietiekami, taču vieglu un vasarīgu torti, visticamāk, apēdīs vairāk. Speciālisti iesaka rēķināt vismaz 1 kg rezervi pa virus vēlamajam apjomam, lai būtu droši, ka pietiks visiem kārumniekiem. Pie tam jāatceras, ka dažas tortes ir smagas, īpaši tas attiecināms uz augļu un ogu tortēm – torte ar zemeņu gabaliņiem būs salīdzinoši smaga.

Pastāv ļoti daudz un dažādi biskvītu un krēmu veidi, toršu variācijas, izvēloties jāņem vērā paša jaunā pāra vēlmes, kā arī tas, lai izvēlātā būtu iespējami klasiskāka garša, kas tīkama vairumam viesu. Starp aktuālākajiem veidiem pašlaik konditori min aveņu, tiramisū, laima un sierra, Crem Brule, vaniļas un meža ogu, biezpiena un ķiršu tortes.

Nebaidieties! Šis ir īpašs notikums, tāpēc arī tortei ir jābūt tādai – īpašai un individuālai.

Jaunākie raksti