Aldonis, Agija

Kāzas ārzemēs

Ja esat jau domājuši par iespēju salaulāties ārzemēs, tad, ziniet - tas nemaz nav sarežģīti, un mūsdienās, attīstoties kāzu industrijai, to izvēlas arvien vairāk pāru.

Kāzu ceremonija eksotiskā zemē ir labākais risinājums tiem mīlošajiem, kas vēlas oriģinālas, romantiskas un eksotiskas kāzas. Bez tam, maldīgs ir arī mīts, ka kāzas ārzemēs ir dārgs prieks un, ka būs problēmas ar laulības atzīšanu Latvijā. Visu iepriekš laicīgi uzzinot un attiecīgi nokārtojot, ir iespējams noorganizēt oficiālu kāzu ceremoniju, ļoti iespējams, par vēl lētākām izmaksām, nekā tradicionālu kāzu organizēšanā dzimtenē, ja jums ir pulka draugu un radinieku...

Katrā ziņā, šis lēmums jums ir jāpieņem kopīgi, jo iespējams, ka kādai no pusēm ir ļoti svarīga tuvāko radinieku klātbūtne kāzās, kas var liecināt par labu kāzām šeit pat. Jā, arī kāzas ārzemēs  dod iespēju radu un draugu klātbūtnei, tiesa gan,  tas pasākumu krietni sadārdzinās.

No Gibraltāra klints līdz Havaju pludmalei

Svinot kāzas citā zemē, vienlaicīgi var veldzēties arī vietējā klimatā un kultūrā,  pie reizes izbaudot aizraujošu medusmēnesi. Jūs varat teikt „Jā” vārdu viens otram stāvot uz kraujas Gibraltārā, vulkāna pakājē Grieķijā, Austrālijas džungļos, krāšņas budistu ceremonijas laikā Taizemē un vēl, un vēl!

Ja esat jau salaulājušies Latvijas Dzimtsarakstu nodaļā, varat aizvadīt arī tīri simbolisku ceremoniju  pēc kādas tautas senajām ieražām, piešķirot savām kāzām pasakas cienīgu sižetu.

Pasaule ir plaša ar iespējām – ieskaitot apprecēšanos zem ūdens – tas ir populārs piedāvājums Maui salā, Havajās. Piemēram, par 1050 USD jūsu rīcībā būs laiva, niršanas instruktors, mācītājs un kāzu oficiants, bet zemūdens iemītnieki – jūsu neoficiālie liecinieki!

Pasaulē iecienīti kāzu kūrorti ir  Sandals&Beaches tīkls, kas atrodas sešās Karību salās – Jamaikā, Senlūsijā, Antigvā, Bahamās, Kubā, Tērksā un Kaiksā. Ceļojumus uz populārākajām laulību vietām ārzemēs piedāvā vairākas Latvijas tūrfirmas. Parasti cenā ir iekļauts ceļojums, viesnīca uz vairākām  dienām, īpaša ceremonijas vieta, laulību ceremonijas vadītājs, iespējams, arī liecinieki, kāzu konsultants, dokumentu sagatavošana, oficiāls laulības sertifikāts, kāzu torte, šampanietis, pusdienas jaunlaulātajiem. Šādi un tamlīdzīgi piedāvājumi ir pieejami ap 3000 Ls. Taču, piemēram, uz leģendāro Gibraltāru, kur savulaik laulājās arī Džons Lenons un Joko Ono, var aizceļot par uz pusi lētākām naudiņām. Visas cenas, kā vienmēr, atkarīgas no individuālajām izklaides vēlmēm, vietas un pavadītā laika tur.

Nepieciešamie dokumenti

Kāzu ceremoniju ārzemēs vajadzētu plānot jau pusgadu iepriekš. Ir jāsazinās ar nolūkoto vietu, ar vietējām aģentūrām, kas piedāvā šādu pakalpojumu. Tāpat jāsazinās ar Latvijas vēstniecību konkrētajā ārvalstī, lai uzzinātu, kādus tieši dokumentus nepieciešams sagatavot, jo katrai valstij tie var atšķirties. Tas, protams, ir ļoti būtiski, lai nesanāk situācija- neapprecējāmies, jo pietrūka viens dokuments!

Kad tas apzināts un kāzu datums rezervēts, jāplāno maršruts, biļešu un viesnīcu rezervēšana un šeit, Latvijā, kārtojamo dokumentu process.  

Pamatā vajadzīgi šādi dokumenti:

- dzimtsarakstu nodaļas jaunā parauga Dzimšanas apliecības;
- no Pilsonības un Migrācijas Lietu Pārvaldes izziņas par to, ka nesastāvat laulībā;
- visu dokumentu tulkošana un notariāli apliecinājumi.
- Ārlietu Ministrijas Konsulārajā departamentā jāuzliek Apostilles zīmogi jeb jāapliecina (jālegalizē) dokumentu īstums.
- Pēc laulības ceremonijas ārzemēs, ja tajā bijusi oficiāli sertificēta, Latvijā atkārtota laulības reģistrācija nebūs nepieciešama. Tomēr, lai Latvijā legalizētu ārvalstu laulības faktu, ārzemju laulības apliecībai arī nepieciešama apostille, respektīvi, dokuments ir jālegalizē ārvalstī un pēc tam Latvijā.

Šo pēdējo divu punktu sakarā jāielūkojas Tieslietu Ministrijas mājas lapā – valstu sarakstā, kas pievienojušās Hāgas konvencijai un līdz ar to tur nebūs nepieciešama dokumentu legalizācija. Tomēr drošībai visas lietas jākārto saskaņā ar attiecīgās vēstniecības informatīvajiem apstiprinājumiem!

Un tad, kad viss nokārtots, visi ceļi vaļā neaizmirstamām kāzām ar pasaules elpu!

Jaunākie raksti