Alīna, Sandris, Rūsiņš

Pārvari pirmskāzu stresu bez problēmām!

Ja Tu sagaidi daudz stresa dažas dienas pirms savām kāzām, tad visticamāk, Tev izrādīsies taisnība. Iemācies to veiksmīgi pārvarēt, lai savā īpašajā dienā Tu nebūtu stresa izmocīta, bet gan pacilājošu emociju pārpildīta!

Kāzu plānošana ir ļoti aizņemts laiks, kad noteiktā laika posmā ir jāpaveic daudz dažādu aktivitāšu, ar kurām, iespējams, nekad nav nācies saskarties... Dažas dienas pirms kāzām situācija saasinās – sāk ”spiest” sajūta, vai viss tiks paveikts laikā un kā plānots. Palielinās uztraukums, līdz ar to – rodas paaugstināts stress. Jā, nu kur tad bez stresa pirmskāzu periodā! – kāds iesauksies. Viņam būs taisnība! Tas parāda, cik jums abiem ir svarīga šī diena, cik jūs esat pārņemti ar to. Turklāt ir daži veidi, kā minimizēt pirmskāzu stresa spiedienu tieši tik daudz, lai tas netraucētu veiksmīgi saplānot savas kāzas.  

Stresa menedžments ir svarīgs process kāzu plānošanā. Sekojot šiem trijiem soļiem, Tu neļausi stresam izbojāt Tavu kāzu dienu. Tātad – atpazīsti un izproti sava stresa pazīmes, identificē tā iemeslus un iemācies stresa situācijās sevi atbalstīt, izprotot tā dziļāko būtību.

Paaugstināta stresa pazīmes

“Par-daudz stresa” simptomi var izpausties kā apetītes zudums, sāpes krūšu kurvī, elpas trūkums, svara zudums, seksualitātes mazināšanās, garastāvokļa svārstības, paātrināta sirdsdarbība, depresija, galvassāpes, nespēja koncentrēties, tieksme pēc alkohola… Biežākie vēstneši ir paaugstināta sirdsdarbība un trauksmains garastāvoklis pat šķietami mierīgās situācijās pirmskāzu periodā – tātad, nespēja atslābināties.

Pirmskāzu stresa iemesli

Kamēr gatavojies kāzām, Tev ir jāpieņem daudz nopietni lēmumi, jāiejūtas jaunās lomās (vadītāja, darbu uzraudzītāja, menedžera, interjera dizainera u.tml.), jāuzrauga un jāvada dažādi sagatavošanās pasākumi. Ir dabiski gribēt, lai viss būtu perfekti, bet tādā veidā Tu vari izraisīt sev ekstra stresu. Tiekšanās pēc ideāla perfekcionisma bieži vien mijas ar sapņainību, kam realitātē var izrādīties mazākas ambīcijas – ar to jārēķinās, domājot arī par savu iespēju robežām, ne tikai par vēlmēm.

Plānojot kāzas, to procesā bieži figurē cilvēki, bez kuriem nekādi, bet kas Tev var sagādāt grūtības. Izturoties pret katru no tiem ar gudru pieeju, Tev izdosies mazināt stresu un noorganizēt savas kāzas tā, kā vēlaties jūs abi, nevis kāds cits. Lūk, ar ko var nākties saskarties:

Ar kāzu “naudas automātu”
– viņi var piedāvāt dārgākos pakalpojumus un to variācijas. Tas var būt gan ziedu salons, gan telpu īres apsaimniekotājs. Sīki seko līdzi jūsu budžetam (un viņu tāmei), lai kontrolētu izdevumus, un pieturies pie tā, lai vēlāk nebūtu pārmetumi sev.

Ar šķirtiem ģimenes draugiem vai vienkārši kašķu vācelēm – Tavs darbs nav risināt citu problēmas, lai iemācītu viņiem respektēt Tavu īpašo pasākumu. Ja kāds no viņiem šauj pār strīpu, tad liec viņiem zināt, ka, lai gan būsi priecīga redzēt šos viesus savās kāzās, Tu būsi divtik priecīga un pateicīga, ja viņi izdarīs izņēmumu un neķildosies vismaz šajā dienā.

Ar labu vēlošiem draugiem un ģimeni – Atceries, ka tā ir TAVA (jūsu) diena. Tu dzirdēsi tik daudz viedokļus un ieteikumus. Sākot no tā, kuras dekorācijas būs vislabākās, galējākās variācijās – līdz pat Tavas kleitas toņa izvēlei. Pasakies viņiem par palīdzību, bet dari savas lietas tā, kā pati esi iecerējusi.  

Ar vecākiem – Tavi vecāki ir pieraduši veikt savu ieguldījumu daudzās Tavas dzīves jomās. Ir svarīgi viņus iesaistīt gatavošanās pasākumos un dot viņiem iespēju parūpēties par kādu no darbiņiem. Bet pārliecinies, ka Tavi kāzu plāni vēl joprojām ir Tavi plāni, ne viņējie.

Stresa pārvarēšana

Ņemot vērā augstāk minētās situācijas kāzinieku savstarpējo attiecību risināšanā,  vēl aizvien pieņem arī harmoniskus lēmumus attiecībā uz sevi un sava topošā laulātā vēlmēm. Vai jūsu gaidas nepārsniedz iespējas?  Pārliecinies, ka jūsu kāzu plāni patiešām atbilst arī jūsu pašreizējām vēlmēm. Daudzi pāri ielec pirmskāzu stresa jūrā, mēģinot savās kāzās iekļaut visu iespējamo, beigās paši īsti nezinot, ko galvenokārt cer sagaidīt no kāzu norises, un vai tas patiesi atbilst ABU vēlmēm.  Protams, būtiska loma šajā visā ir vedējiem, tādēļ tiem patiešām ir jābūt jums uzticamiem.

Neskatoties uz to, ka tā vēl joprojām ir jūsu īpašā diena, daudzi būs jums priecīgi palīdzēt to padarīt īpašu, tādēļ uzticies saviem tuvajiem, tā noveļot arī daļu no savas nastas kāzu organizēšanā. Labs risinājums stresa mazināšanai būtu kāzu rīkošanu uzticēt aģentūrai. Kamēr Tu ar šaubām un stresu vari lūkoties uz iesaistītajām paziņām, vai visi darbi patiešām norit, kā nākas, kāzu aģentūras tomēr ir eksperti šajā jomā. Tādā veidā radīsies arī nemazi  papildus izdevumi, bet tā ietaupīsiet arī daudz nervu.

Mazāk stresa – vairāk gaidīšanas prieka!

Jaunākie raksti