Gunta, Ginta, Gunda

Rīgas Lutera baznīcā notiks Mihaila Kazinika muzikāla nakts mistērija

26. februārī plkst. 22:00 Rīgas Lutera baznīcā (Torņkalna ielā 3/5) Mihails Kaziniks aicina uz “Nakts mistēriju” – muzikāli-mistisku uzvedumu, kura laikā maestro atklās mūzikas dievišķā un velnišķā pirmsākuma noslēpumu. Šis solās būt unikāls notikums Latvijas koncertdzīvē. Papildu intrigu rada fakts, ka koncerts notiek naktī.

“Klausīties mūziku par dievišķo un velnišķo – tas nozīmē iepazīt esības noslēpumus un vienlaikus gūt augstāko baudījumu, ko sniedz saskarsme ar izcilu mūziku un literatūru, - par gaidāmo notikumu stāsta mūziķis, muzikologs un uzveduma “Nakts mistērija” līdzautors Mihails Kaziniks.  - Cilvēks ir stiprs, kad viņš jūt un domā”.

“Nakts mistērija” noritēs starptautiskā festivāla “Uzlecošās zvaigznes” ietvaros, kas jau sesto reizi ar Mihaila Kazinika gādību notiek Rīgā.

Koncertā piedalās:
Ērģeles: Ingūna Grīnberga un Larisa Carjkova
Vijole: Andrejs Čistjakovs un Natālija Grigoroviča
Vokāls: Mihails Svetlovs
Deja: Deniss Tumakovs
Sitamie instrumenti: Jurijs Fatejevs

“Nakts mistērija” kļūs par Mihaila Kaziņņika otru projektu, kurš tiks realizēts Rīgas Lutera baznīcā. 2011. gadā šeit veiksmīgi tika iestudēta teātra izrāde pēc Ļermontova poēmas “Dēmons” motīviem. Toreiz mūziķi un organizatori atklāja firmas Walker&Ko ērģeļu burvību un īpašo svinīgo atmosfēru, kas piepildīja dievnamu. Tagad radošā komanda, kurā apvienojušies dažādu valstu mūziķi, gatavo rīdziniekiem teiksmainu un noslēpumainu notikumu. Programmas ietvaros skanēs Baha, Paganīni, Guno un Musorgska mūzika, gaidāmi improvizācijas, fantāzijas, verbālie, vokālie un gaismas ceļojumi, Gētes, Bulgakova, Dostojevska un Gogoļa darbu fragmentu lasījumi. Un daudz kas cits.

Mihails Kaziņiks par koncertu “Nakts mistērija”

Ateisti mēdz teikt, ka sekojot līdzi cilvēces vēstures gaitai, nav iespējams noticēt Dievam. Viņš nevarētu pieļaut tik daudz ļaunuma.

Ticīgie apgalvo, ka Dievs cilvēkus ir apveltījis ar rīcības brīvību un viņi to ļaunprātīgi izmanto.

Ateisti saka – ja Dievs nespēja paredzēt visus mūžīgos karus un iznīcību, ko cilvēks nodara cilvēkam, tātad viņa eksperiments uz planētas Zeme nav bijis veiksmīgs. Jo mēs nevaram runāt par Dieva visvarenību. Dāvājot cilvēkam rīcības brīvību, Dievs zaudēja spēju paredzēt nākotni un rezultātus savām idejām par harmoniju un Dieva valstību.

Ticīgie cenšas šos apgalvojumus atspēkot, sakot, ka Dievs radīja un piecieš Sātanu tādēļ, lai cilvēks virzītos cauri Sātana vilinājumiem, tādejādi stiprinādams savu ticību Dievam.

Ateisti: skatoties uz visu notiekošo, varam teikt, ka Sātans gūst virsroku.

Ticīgie: Sātans nevar uzvarēt. Beigu beigās uzvarēs labais. Jo Dievs ir labais. Bet Sātans vajadzīgs vilinājumam un ticības stiprināšanai...

Šis strīds ir bezgalīgs. Kamēr šī cīņa noris arī mākslā un literatūrā: Sātans uzrodas diženāko literatūras darbu lapaspusēs, iesaistoties strīdā ar ģēnijiem (Dostojevski, Gogoli, Tomasu Mannu, Bulgakovu), kā arī ieskanas pasaules labākajās kompozīcijās (Paganīni, Lists, Tartīni, Šūmans)
Kurš uzvarēs? Diženākie pasaules pārstāvji vai tumsas spēki?

Biļetes var iegādāties „Biļešu serviss” kasēs.

Jaunākie raksti