Vēsma, Fanija

Latvijā viesosies leģendārais Kārlailas katedrāles koris no Lielbritānijas

Oktobra beigās, pirmo reizi Latvijā ar trīs koncertiem viesosies leģendārais Kārlailas katedrāles koris un tā muzikālais vadītājs Džeremijs Sūters no Lielbritānijas.

Gadsimtiem senas un klausītāju iemīļotas melodijas varēsim baudīt 26. oktobrī plkst. 18:30 Sv.Jāņa baznīcā Rīgā, 27. oktobrī plkst. 18:30 Siguldas Luterāņu baznīcā un 28. oktobrī plkst.13:00 Svētā Pestītāja Anglikāņu baznīcā Rīgā. Pateicoties labdaru atbalstam, ieeja koncertos būs bez maksas, ar ielūgumiem.

Koncertos Rīgā un Siguldā dzirdēsim atšķirīgas programmas, tomēr to pamatu veidos tādas kopozīcijas kā: Rejoice in the Lord Always, Salvator mundi (Tomass Talliss), Magnificat (Deivids Bevans), Jesus Christ, the Apple Tree (Elizabete Postona), Abendlied (Jozefs Reinbergers), Pie Jesu (Džons Raters), Set Me as a Seal (Viljams Voltons), Ave maris stella (Džeimss Makmilans), Sicut cervus (Dž.P. da Palestrina), kā arī atsevišķu ērģeļu solo skaņdarbi.

Uz koncertu Sv.Jāņa baznīcā Rīgā ielūgumus ir iespējams saņemt visās „Biļešu paradīzes” tirdzniecības vietās, bet uz koncertu Siguldas Luterāņu baznīcā un Svētā Pestītāja Anglikāņu baznīcā Rīgā ieeja būs brīva, bez ielūgumiem.

Kārlailas katedrāles kora pirmsākumi meklējami 1545. gadā, kad ceļot jauno katedrāli tika apstiprināti statūti, kas paredzēja dievnamā nodarbināt sešus koristus, “zēnus ar skanīgām balsīm un labām dziedāšanas iemaņām”. Šodien, četrarpus gadsimtus vēlāk, kora sastāvā ietilpst līdz sešpadsmit zēniem, tāds pats skaits meiteņu un seši pastāvīgi pieaugušie koristi, kuru rindas vajadzības gadījumā papildina kora stipendiāti. Līdz 1935. gadam korī dziedāja tikai katedrāles kora skolas audzēkņi, bet mūsdienās tam pievienojas arī citi vispārizglītojošo skolu audzēkņi. Abas koristu grupas – zēnu un meitieņu - katedrālē uzstājas pārmaiņus, bet īpašos gadījumos, kā Ziemassvētkos un Lieldienās, zēni un meitenes dzied kopā. Pēdējos gados koris ar panākumie uzstājies Portugālē, Francijā, Ungārijā, Vācijā, Īrijā, Norvēģijā, Polijā un ASV. Koris dziedājis arī tiešajā vesperu translācijā BBC Radio 3 programmā “Choral Evensong” un ierakstījis četrus albūmus.

Džeremijs Sūters ir Kārlailas katedrāles muzikālais direktors kopš 1991. gada. Pirms tam viņš strādājis Nortemptonas Visu Svēto baznīcā un Čičesteras katedrālē. Sūters saņēmis muzikālo izglītību Oksfordas Universitātē, Karaliskajā mūzikas koledžā un Pensilvānijas Universitātē. Džeremija Sūtera vadībā Kārlailas katedrāles koris piedzīvojis ievērojamu izaugsmi, piedaloties radio translācijās, koncertturnejās un skaņu ierakstos. 1997. gadā pēc katedrāles muzikālā direktora iniciatīvas tika izveidots Kārlailas katedrāles jauniešu koris. Atzinīgi vērtējot Džeremija Sūtera darbu Kārlailas katedrālē, viņam 2009. gadā tika piešķirts Baznīcas mūziķu ģildes goda biedra tituls, bet 2010. gadā – Karaliskās baznīcas mūzikas skolas goda grāds. Džeremijs Sūters ir arī viens no Kārlailas Vasaras mūzikas festivāla dibinātājiem un tā mākslinieciskais vadītājs.

Jaunākie raksti