Mintauts, Alfs, Bernandeta

Rīgas festivālā notiks koncertuzvedums „Tur, kur gars ar garu jūtās satiekas”

Rīgas festivāls Raiņa un Aspazijas 150 gadu jubileju iezīmēs ar koncertuzvedumu “Tur, kur gars ar garu jūtās satiekas”, kas notiks 6. jūnijā Dzintaru koncertzālē. Koncertuzvedumā piedalīsies Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, jauniešu koris “Kamēr...”, solisti - Gunta Gelgote (soprāns) un Daumants Kalniņš (baritons), aktieri - Ilze Ķuzule-Skrastiņa un Artūrs Skrastiņš. Diriģents Ainārs Rubiķis, režisore Rēzija Kalniņa, scenogrāfs Didzis Jaunzems.

Dzirdēsim Jura Karlsona simfoniskās fantāzijas "Jāzepa vīzijas" pasaules pirmatskaņojumu.

Koncertuzveduma “Tur, kur gars ar garu jūtās satiekas” pirmajā daļā atklāsim Raiņa un Aspazijas iepazīšanās stāstu un krustpunktu mistēriju. No 1154 Aspazijas vēstulēm Rainim un 1345 Raiņa vēstulēm Aspazijai ārā tiks celtas tās, kas visspilgtāk vēsta par abu dzejnieku radošo ceļu, šaubām un cerībām, viņu savstarpējo attiecību nozīmi literārajā mūžā. Dzejnieku vārdus par savējiem šajā vakarā vērtīs Dailes teātra aktieri Artūrs Skrastiņš un Ilze Ķuzule-Skrastiņa.

Raiņa un Aspazijas vēstulēs pausto papildinās mūzika, kas iedvesmojusi abus dzejniekus - Šūmaņa "Sapņojums", Grīga "Pērs Gints”, Dārziņa "Melanholiskais valsis", Berlioza “Fausts” un “Rakoči maršs”, kā arī dziesmas, kurās otru mūžu radusi Raiņa un Aspazijas dzeja - Melngaiļa "Sīkie pirkstiņi", Mediņa "Vasaras vakars", Vītola "Mirdzas dziesma" un "Mēnestiņš meloja", Kalniņa "Sapņu tālumā" un "Pastardiena", Paula "Cik grūti",  Kalniņa "Pūt, vējiņi!".

Savukārt uzveduma otrajā daļā tvertas abu dižgaru ideju drāmas – dzirdēsim fragmentus no Jura Karlsona baleta "Sidraba šķidrauts" un Imanta Kalniņa operas "Spēlēju, dancoju", Zigmara Liepiņa dziesmu "Pasaciņa". Visu vainagos Jura Karlsona simfoniskās fantāzijas "Jāzepa vīzijas" pasaules pirmatskaņojums. Iedvesmu šim darbam komponists smēla šogad Ēģiptē, izstaigājot takas, kuras glabā Jāzepa pēdu nospiedumus.

Jaunākie raksti