Aldonis, Agija

Jaunie pieņem izaicinājumu un piedāvā Rīgas Ziemassvētku koncertu

„Nepieņemu nevienu darbu, ja tas nav izaicinājums,” tā savu stāstu par nokļūšanu atbildīgajā Rīgas Ziemassvētku koncerta mākslinieciskā vadītāja amatā komentē Rūdolfs Bērtiņš. Šogad, līdzās Rūdolfam plecu pie pleca darbojas arī pazīstamā dejotāja Ieva Kemlere, kura koncertam veido ne tikai horegrāfiju, bet arī režiju.

Rīgas Ziemassvētku koncertiem, kuri notiks jau nākamnedēļ – 25. un 26. decembrī, māksliniecisko vadītāju nolūkoja „BT 1 Music” producents Viesturs Tīle, kurš uzskata, ka jaunajiem ir jādod iespēja sevi pierādīt. „Sākotnēji, it kā pa jokam, izteiktais piedāvājums pāraudzis ražīgā sadarbībā,” teic V.Tīle, kuru pilnībā pārliecināja Rūdolfa piedāvātais redzējums koncerta 1. daļai. „Turklāt Rūdolfam piemīt ļoti liela atbildības sajūta! Viņš lieliski pārzina repertuāru un jūt, kas nepieciešamas klausītājiem, jo arī pats agrāk ir piedalījies Ziemassvētku koncertos Ķīpsalā,” piebilst Tīle.

Arī Latvijas Radio kora mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Sigvards Kļava par Rūdolfu izsakās atzinīgi: „Jaunais kolēģis ir apveltīts ar smalku muzikālu iztēli un svaigu, radošu fantāziju. Allaž uzticams un korekts. Rūdolfā ir saglabājušās mums tik svarīgas mākslinieciskās īpašības kā ideālisms un nenofrizēta muzikāla inteliģence, kuru pastiprina erudīcija un augsta profesionāla varēšana. Esmu priecīgs ar Rūdolfu strādāt kopā un realizēt kopīgas ieceres, gan darbā Latvijas Radio korī, gan citur”.

„Pretstatā mūsu straujajam ikdienas skrējienam, koncerta pirmā daļa veidos intīmu un klusinātu noskaņu. Ja klausītāji ļausies mūzikai – klasiskās mūzikas pērlēm un Valta Pūces brīnišķīgajām Ziemassvētku dziesmu aranžijām, tie noteikti būs ieguvēji,” ir pārliecināts Rūdolfs.

Savukārt koncerta otrajā daļā īpaša uzmanība tiks pievērsta Daumanta Kalniņa un viņa džeza kvinteta radītajām kompozīcijām un dziesmu aranžijām, kurām īpašu skanējumu piešķirs kamerorķestris, koris un metālpūšamie instrumenti. Mūziku papildinās Ievas Kemleres veidotā režija. „Mans uzdevums ir atrast skaņdarbos galveno vēstījumu un papildināt muzikālo materiālu ar atbilstošu kopskatu un darbību uz skatuves. Tas tiek realizēts, sadarbojoties ar džeza dziedātāju Daumantu Kalniņu, gaismu mākslinieku Egīlu Kupču un scenogrāfu Artūru Arni, kā arī iesaistot vairākus dejotājus,” stāsta Ieva Kemlere.

Rūdolfs Bērtiņš ir ieguvis maģistra grādu kordiriģēšanā Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā. Viņš dzied gan Latvijas Radio korī, gan māca diriģēšanu un partitūru Rīgas Doma kora skolā, gan arī pats diriģē. Turklāt Rūdolfs ir arī Ķekavas jauktā kora „Mozaīka” un Jelgavas jauktā kora „Skali” mākslinieciskais vadītājs. Līdzās šiem darbiem viņš atrod laiku darboties arī fondā „Nāc līdzās”, kas palīdz bērniem ar īpašām vajadzībām – kopā ar Airu Birziņu vada kori. Tāpat ir veidojis rokkoncertu "Tas ir laiks", koncertuzvedumu „Es ar sauli saderēju” u. c. Piedalās  arī „Kartpeļu operā”, kur iejuties Ķīseļa kunga tēlā.

Ieva Kemlere publikas mīlestību ieguva televīzijas šovā „Dejo ar zvaigzni”, kur kopā ar aktieri Aināru Ančevski plūca uzvaras laurus. Ieva ir ne tikai profesionāla dejotāja, bet arī horeogrāfe un, kā pati smej, dzīve piespiež būt arī režisorei. Viņa ir absolvējusi Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas Akadēmijas horeogrāfijas nodaļu, kā arī ieguvusi zināšanas režijā un pilnveidojusi dejotprasmi pie daudziem Latvijas un ārzemju pedagogiem. Ir studējusi arī arhitektūru, kas ļoti noder horeogrāfa darbā – palīdz iztēloties gala rezultātu un kopskatu. Tāpat māksliniece ir bijusi godalgotu vietu ieguvēja vairākās starptautiskās sporta deju sacensībās. Starp citu, Ieva ir bijusi horeogrāfe un veidojusi režiju diviem „Kabare” koncerta iestudējumiem, kā arī bijusi noformējuma līdzautore un horeogrāfe muzikāliem iestudējumiem „Satikšanās pilsētā”, „Gadalaiki” un citiem.

Kā zināms, Pirmajos un Otrajos Ziemassvētkos Ķīpsalas hallē notiks iemīļotie Rīgas Ziemassvētku koncerti, kur sirds labestību un prieku dāvās izcili solisti Elīna Šimkus, Daumants Kalniņš un Jānis Kurševs. Koncertos piedalīsies arī Latvijas Kultūras akadēmijas jauktais koris “Sōla”, Vidzemes kamerorķestris, pūšamo instrumentu  ansamblis “Live Brass” un Daumanta Kalniņa instrumentālā grupa. Pie diriģenta pults stāsies Kaspars Ādamsons un Andris Veismanis.

Jaunākie raksti