Līksma, Bārbala

Ar bezmaksas koncertiem Rīgā un Cēsīs viesosies atraktīvais
Honkongas bērnu koris YIP

Honkongas bērnu koris YIP aicina uz atraktīviem koncertšoviem ar spilgtiem tērpiem, dziesmām, dejām un tautas mūzikas instrumentu spēli Cēsīs un Rīgā. Bezmaksas koncerti notiks 5. augustā pl. 19.00 Vidzemes koncertzālē "Cēsis" Cēsīs un 7. augustā pl. 19.00 koncertzālē "Lielā Ģilde" Rīgā.

Starptautiski plaši pazīstamais bērnu koris YIP no Honkongas Latvijā viesosies starptautiskas 20 dienu koncerttūres ietvaros, kās sāksies Maskavā un noslēgsies Krakovā. Koris uzstāsies arī Pēterburgā, Tallinā, Viljandi, Klaipēdā, Viļņā, un Varšavā. Gaidāmie koncerti būs pirmā YIP kora viesošanās Baltijas reģionā.

Turnejas koncertos bērnu koris YIP piedāvās plašu repertuāru, ko nosacīti var iedalīt divās grupās. Pirmkārt, tā ir labi pazīstama garīgā kormūzika un tautas dziesmas – ķīniešu, skotu, poļu un pat latviešu. Savukārt otra grupa ir visdažādākā rakstura populāras melodijas no mūzikliem un filmām, kā arī no Bītlu, Džordža Geršvina un Ennio Morikones repertuāra.

Bērnu koris YIP (The Yip's Children's Choir) ieguvis starptautisku atpazīstamību ar savām izcilajām un īpaši skolotajām bērnu balsīm. Koris uzstājies daudzos starptautiskos mūzikas festivālos un saietos, iegūstot kritikas atzinību. 1983. gadā kā bezpeļņas organizāciju kori dibinājis dr. Vaihons Jips, augsti vērtēts eksperts bērnu muzikālās izglītības laukā. Korī ir vairāk nekā 800 dalībnieku vecumā no 5 līdz 17 gadiem. Tas iedalīts pamata, junioru, vidējā, senioru un koncertturneju grupās; šis iedalījums balstās vecuma un muzikālo spēju kritērijos.

Kora repertuārs ir plašs – no Renesanses līdz pat modernisma kompozīcijām – garīgie dziedājumi, tautas mūzika, džezs, pops un patBrodveja mūziklu izlase. Kopš 1984. gada koris uzstājies vairāk nekā 100 pilsētās 45 valstīs sešos kontinentos, tostarp Eiropā, Ķīnā, Dienvidaustrumāzijā, Austrālijā, Āfrikā, Krievijā, Skandināvijā, Tuvajos austrumos, kā arī Ziemeļu, Centrālajā un Dienvidamerikā. 2014. gadā kora turnejā pirmoreiz iekļautas Baltijas valstis.

Bērnu koris YIP uzstājies tādās prestižās koncertzālēs kā Linkolna centrs Ņujorkā, Kenedija centrs Vašingtonā, Sidnejas opernams, Deivisa simfoniskā zāle Sanfrancisko, Rahmaņinova zāle Maskavas konservatorijā, Šopēna mūzikas institūts Varšavā, St Martin-in-the-Fields baznīca Londonā, Lībekas katedrāle un Sv. Mišela katedrāle Briselē. Kopā ar Mormoņu tabernākula kori no Soltleiksitijas koris YIP uzstājies kopīgā programmā, kas tika translēta visā pasaulē.

1997. gada 1. jūlijā Jipa bērnu koris kā vienīgais bērnu koris tika uzaicināts piedalīties svinīgajā ceremonijā, kas veltīta Honkongas pāriešanai Ķīnas pārvaldē. Ceremonijas laikā 300 bērnu lielais kolektīvs kopā ar pasaulslaveno čellistu Jo Jo Ma izpildīja kompozīciju „Simfonija 1997: Debesis, zeme, cilvēce”, ko īpaši šim notikumam bija sacerējis ķīniešu komponists Taņs Duņs. Koris savā 30 gadus ilgajā vēsturē izdevis vairāk nekā 30 audio un video ierakstus, kā arī piedalījies vairāku profesionālo operu iestudējumos Honkongā.

Diriģente Sinsera Jipa ir bērnu vokālās un dramatiskās mākslas centra YIP muzikālā vadītāja, bērnu kora un bērnu muzikālā teātra mākslinieciskā vadītāja. 1982. gadā viņa ieguvusi maģistra grādu muzikālajā pedagoģijā Kalifornijas Universitātē Losandželosā (UCLA), bet bakalaura grādu klavierspēles pedagoģijā – Ziemeļteksasas Universitātē 1981. gadā. Sinsera ieguvusi arī klavierspēles licenciātus Trīsvienības mūzikas koledžā un Karaliskajā mūzikas skolā Londonā.

1983. gadā Sinsera kopā ar tēvu, mūzikas pedagogu Vaihonu Jipu Honkongā izveidoja bērnu vokālās un dramatiskās mākslas centru YIP un tajā ietilpstošo arī bērnu kori. 1993. gadā viņa nodibināja bērnu kori YIP arī Losandželosā un vadīja kora turnejas pa Dienvidkaliforniju un Dienvidaustrumāziju.

Kopš atgriešanās no ASV 2000. gadā Sinsera Jipa aktīvi studējusi muzikālās izglītības pedagoģiju, ieviešot jaunas mācīšanas metodes YIP centra mācību programmās. Kopš 2004. gada Sinsera vada bērnu kora YIP koncertturneju, kas uzstājies ASV, Kanādā, Dienvidaustrumāzijas valstīs, daudzās Eiropas pilsētās, Krievijā, Austrālijā, Jaunzēlandē, Brazīlijā un Dienvidāfrikā.

Pateicoties kora atbalstītājiem ieeja koncertos Rīgā un Cēsīs būs bez maksas, bet lūgums skatītājiem savlaicīgi saņemt bezmaksas ielūgumus Vidzemes koncertzāles "Cēsis" un koncertzāles "Lielā Ģilde" biļešu kasēs, jo vietu un ielūgumu skaits ir ierobežots. Bezmaksas ielūgumi koncertzāļu kasēs pieejami no 15. jūlija.

Jaunākie raksti