Vēsma, Fanija

Kremerata Baltica 2010

No 1.jūlija līdz 4.jūlijam Siguldā un 5.jūlijā Rīgā, Lielajā Ģildē jau septīto reizi notiks tradicionālais festivāls "Kremerata Baltica", kam šoreiz izvēlēts vadmotīvs - "Mūzika un vara. Mūzikas vara."

Festivāla koncertos piedalīsies orķestris „Kremerata Baltica”, tā dibinātājs, vadītājs un iedvesmotājs, izcilais vijolnieks Gidons Krēmers. Festivāla īpašais viesis būs komponists Kristaps Pētersons. Koncertos dažādos instrumentālajos sastāvos muzicēs orķestra solisti, kā arī viesi – pianiste Katja Skanavi, flautiste Dita Krenberga, obojiste Justina Gelgotaite, dziedātāji Aleksejs Močalovs (bass) un Laura Grecka (mecosoprāns), klavesīnists Reinuts Teps. Pie orķestra diriģenta pults šā gada festivālā būs Ainārs Rubiķis.

Festivālā skanēs komponistu, šī gada jubilāru - Marģera Zariņa ( 100 gadi) un Frederika Šopēna ( 200 gadi) skaņdarbi. Vēl programmā J.S. Baha, L.van Bēthovena, V.A.Mocarta, H.Veņavska, M.Vainberga, D.Šostakoviča, K.A.Hartmana, R.Šerkšņītes, D.Tabakovas, G.Pelēča, E.Šulhofa, G.Ustvoļskas,V.Silvestrova, Ž.F.Rebela kompozīcijas.

„Mūsdienās dažādi fondi un kultūras institūti ir pārņēmuši mecenātu un to atbalstītāju lomu, kas kādreiz bija karaļiem, baznīcai, firstiem un bagātiem labvēļiem, kuri pasūtīja reprezentatīvus skaņdarbus, rotājās ar kamermūzikas veltījumiem un gozējās pieprasīto mākslinieku spožumā. Starp mūziķiem un viņu mecenātiem bieži veidojās komplicētas attiecības. Tās bija auglīgas atkarības attiecības, kuras radīja skaistākās sonātes, kvartetus un solo skaņdarbus. Tomēr nevar neredzēt arī mūzikas un varas ēnas puses, piemēram, to, kas notika tad, kad Eiropā valdošā vara plosījās visbriesmīgākajā veidā – nacisma varas laikā. Daudzi mākslinieki ir pierādījuši, ka necilvēcības pilnajās vietās jaunrade neapsīkst. Arī tur un tieši apspiestības laikos cilvēki sacerēja dzejoļus, spēlēja teātri, muzicēja un komponēja”, tā varas un mūzikas attiecības raksturo Gidons Krēmers. Gidons Krēmers un viņa kolēģi savu mūziku velta arī tiem komponistiem, kurus diktatūras visā pasaulē izseko un pat nogalina.  Jo mūzikai ir vara, kura var mainīt.

VII KREMERATA BALTICA FESTIVĀLA PROGRAMMA

Ceturtdien, 1.jūlijā, plkst. 20.00 - FESTIVĀLA UVERTĪRA. Kamermūzika. Siguldas ev.lut.baznīcā.
Piedalās: Dita Krenberga (flauta), Justina Gelgotaire (oboja), Kristaps Pētersons (kontrabass) un stīgu kvartets EUPHONIA.

Piektdien, 2.jūlijā plkst.19.00 - ATKLĀŠANAS KONCERTS - "Mūžība un jaunumi". Siguldas koncertzālē „Baltais flīģelis”.
Piedalās: Gidons Krēmers un orķestris „Kremerata Baltica”.
Solisti: Laura Grecka (mecosoprāns), Katia Skanavi (klavieres), Dita Krenberga (flauta), Justina Gelgotaite (angļu rags), Jānis Semjonovs (fagots), Anda Eglīte (kokle), Andrejs Puškarevs (vibrafons). Diriģents - Ainārs Rubiķis.

Sestdien, 3.jūlijā plkst.18.00 - KAMERMŪZIKAS MARATONS. Siguldas koncertzālē „Baltais flīģelis”.
I daļa: „Mūzikas slepenā vara” - festivāla viesi
II daļa: „Mūzika un pārdevēji” - „Kremerata Baltica” solisti

Svētdien, 4.jūlijā plkst. 14.00 - Saruna ar komponistu Kristapu Pētersonu par Marģeri Zariņu, vieglumu un mākslu. Filmu „Partita baroka stilā” un „Vieglums” demonstrēšana. Siguldas Jaunās pils svētku zālē.

Svētdien, 4.jūlijā plkst. 18.00 - NOSLĒGUMA KONCERTS. Siguldas koncertzālē „Baltais flīģelis”
Piedalās: Gidons Krēmers un orķestris „Kremerata Baltica”.
Solisti: Gidons Krēmers(vijole), Giedre Dirvanauskaite(čells), Katia Skanavi (klavieres), Aleksejs Močalovs (bass). Diriģents Ainārs Rubiķis.

Pirmdien, 5.jūlijā plkst. 19.00 -  RĪGAS KONCERTS. Melngalvju namā.
Piedalās: Gidons Krēmers un orķestris „Kremerata Baltica”.
Solisti : Gidons Krēmers (vijole), Katia Skanavi (klavieres), Dita Krenberga/flauta/,Justina Gelgotaite (oboja), Aleksejs Močalovs (bass),  Andrejs Puškarevs (vibrafons), Reinuts Teps (klavesīns). Diriģents Ainārs Rubiķis.

Biļetes var iegādāties koncertzāles “Baltais flīģelis” kasē. Kases tālrunis biļešu rezervācijai +371  67974787 un Biļešu Paradīze kasēs www.bilesuparadize.lv

Jaunākie raksti