Gunta, Ginta, Gunda

Ērģeles un saksofonu kvartets Rīgas Domā

Ērģelniece Vita Kalnciema un Rīgas Saksofonu kvartets vienojušies Latvijas valsts simtgadei veltītā latviešu ērģeļmūzikas koncertprogrammā “Lai līgo lepna dziesma!”, kas 26. oktobrī plkst. 19.00 izskanēs Rīgas Domā. Koncerta programmā iekļauti gan latviešu klasikas šedevri, gan arī mūsdienu latviešu autoru mūzika, tostarp – trīs pirmatskaņojumi neparastam sastāvam – saksofonu kvartetam un ērģelēm.

Latviešu komponistu mūzikas mantojumā ērģeļmūzika ieņem savu nozīmīgu vietu, un bieži vien komponistus skaņdarbu sacerēšanai iedvesmojušas tieši Rīgas Doma varenās ērģeles. Šajā koncertprogrammā līdzās jau pārbaudītām vērtībām - Alfrēda Kalniņa, Lūcijas Garūtas un Pētera Vaska ērģeļmūzikai, pirmatskaņojumus piedzīvos arī Georga Pelēča un Aivara Kalēja jaundarbi.

Koncerta gredzenveida dramaturģija iecerēta dzīvespriecīgā noskaņā – atklājot to ar Alfrēda Kalniņa Variācijām par Jāņa Kalniņa tēmu “Lai līgo lepna dziesma!”, no kā atvasināts arī šī koncerta nosaukums, un noslēdzot ar Aivara Kalēja Tokātu par Jāņa Mediņa kora dziesmu “Tev mūžam dzīvot, Latvija!”. Abās savulaik Latvijā padomju laikā aizliegtajās oriģināldziesmās, kuru teksta autors ir Vilis Plūdonis, priekpilni godāta brīvā Latvija un tās nākotne. No ērģeļmūzikas darbiem vēl skanēs dvēseliskā Lūcijas Garūtas “Meditācija” un Pētera Vaska 1991. gadā sacerētais darbs “Te Deum”. Saksofonu kvarteta izpildījumā dzirdēsim divas daļas no Imanta Zemzara cikla “Gadalaiku krāsas”.

Īpaši mirkļi šajā koncertā būs jaundarbu pirmatskaņojumi, ko komponisti paredzējuši tieši šādam mūziķu sastāvam – ērģelniecei Vitai Kalnciemai un Rīgas Saksofonu kvartetam. Tie būs dramaturģiski un muzikāli ļoti atšķirīgi darbi – Aivara Kalēja Fūga par korāli “Dievs Kungs ir mūsu stiprā pils” un “Blūzs saksofonu kvartetam un ērģelēm”, kā arī Georga Pelēča Kapričo saksofonu kvartetam un ērģelēm “Gaudeamus?”. Saksofonu kvartetā nu jau vairākus gadus kopā sadarbojas mūziķi Katrīna Kivleniece, Baiba Tilhena, Artis Sīmanis un Ainars Šablovskis.

Koncerta mākslinieciskās idejas autore ir Vita Kalnciema, un viņa par gaidāmo koncertu saka: “Latvija ir ļoti dārga manai sirdij. Apzinoties, ka arī es esmu daļa no tās, vēlos ar šo koncertu apliecināt vien savu mīlestību, un to vēlos darīt tiešām patiesi.”

Koncertu rīko Rīgas Doms. Biļetes pieejamas Biļešu paradīzes kasēs un internetā www.bilesuparadize.lv, kā arī Rīgas Doma kasē.

Jaunākie raksti