Aldonis, Agija

Reinis Zariņš atskaņos skaistākās Bēthovena klaviersonātes

Gatavojoties leģendārā skaņraža Ludviga Van Bēthovena 250. dzimšanas dienas atcerei 2020. gadā, klausītājiem tiek sniegta iespēja iepazīt komponista klaviersonātes. 13. oktobrī plkst. 19:00 Dzintaru koncertzālē uz muzikālu sarunu ar Bēthovena mūziku aicinās Londonā mītošais starptautiski atzītais latviešu pianists Reinis Zariņš.

Klaviersonāte ir žanrs, ko visbiežāk dēvē par dižā simfoniķa Ludviga van Bēthovena radošo darbistabu. Sonātes Bēthovens rakstījis visa mūža garumā: pirmās četras tapušas vēl 18. gadsimta izskaņā, savukārt pēdējās – piecus gadus pirms nāves, spilgti atsedzot komponista stila metamorfozes un laikmeta zīmes.

Izcilais latviešu pianists Reinis Zariņš koncertam Dzintaru koncertzālē sagatavojis programmu, kurā baudīsim Bēthovena jaunības gados komponēto, Jozefam Haidnam veltīto Otro sonāti un nelielo Desmito sonāti, kā arī vienu no iemīļotākajām un tehniski sarežgītākajām dramatiskā perioda sonātēm - 21., sauktu arī par “Auroru”.

Londonā dzīvojošs latviešu koncertpianists Reinis Zariņš ir viens no Latvijas ievērojamākajiem talantiem, dziļi pārdomātu interpretāciju meistars, spožs solists un prasmīgs kamermūziķis, konceptuālu starpmākslu projektu autors, kas šogad ir arī Latvijas Radio 3 “Klasika” rezidējošais mākslinieks.

Uzsācis klavierspēles apguvi no septiņu gadu vecuma, Reinis debitēja kā solists ar orķestri jau desmit gadu vecumā, un vēlāk guva godalgas vienpadsmit starptautiskos pianistu konkursos. Pēc mācībām Mediņa un Dārziņa mūzikas skolās studiju gaitas Reini veda uz Jēla Universitātes Mūzikas skolu (ASV) un Londonas Karalisko Mūzikas akadēmiju. Nozīmīgākie skolotāji un padomdevēji Reiņa mūzikas ceļā ir bijuši Boriss Bermans, Kristofers Eltons, Rafi Haradžanjans un Renē Salaks.

Reinis Zariņš ir horeogrāfiskā uzveduma Gadalaiki līdzautors, viens no Trio Palladio dalībniekiem un trīskārtējs Latvijas Lielās mūzikas balvas laureāts (2011, 2013, 2015). Viņš ir piedalījies daudzos prestižos festivālos: Lucernas festivālā, Kremerata Baltica festivālā, Bātas, Norfolkas un Jaunskotijas starptautiskajos mūzikas festivālos, MasterWorks un Holland Music Sessions festivālos. Viņš muzicējis pasaules labākajās koncertzālēs — Amsterdamas Concertgebouw, Ņujorkas Kārnegija centra Veila zālē, Londonas Vigmorzālē, Sanktpēterburgas Glazunova zālē, Maskavas Čaikovska zālē. Teicamā saskaņā spēlējis ar diriģentiem Andri Pogu, Atvaru Lakstīgalu, Aināru Rubiķi, Pjēru Bulēzu, Pēteru Etvešu, Pavlo Erasu-Kasado, Juhu Kangasu, Djego Masonu, kā arī muzicējis ar Maskavas Virtuoziem, Maskavas Valsts kamerorķestri, Kremerata Baltica, Ostrobotnijas kamerorķestri un labākajiem Latvijas orķestriem.

No pedējā laika ievērojamākajiem ierakstiem jāmin kritiķu augsti novērtētais studijas albums Circus & Magic un Jāzeps Vītols – Works for solo piano (Champs Hill Records), kā arī Londonas Vigmorzālē veiktais koncertieraksts (Lemniscat Productions) ar Bēthovena Hammerklavier un Šūberta opusiem.

Vēsturiskā mazā Dzintaru koncertzāle ar 500 skatītāju vietām pēc vairāku gadu rekonstrukcijas un restaurācijas darbiem tika atklāta 2015. gada maijā, sniedzot iespēju koncertdarbību Dzintaros turpināt visa gada garumā.

Jaunākie raksti