Gunta, Ginta, Gunda

Orķestra „Rīga” sezonas atklāšanas koncerts

Orķestra “Rīga” sezonas atklāšanas koncerts sola klausītājiem krāšņu emocionālo baudījumu – vitālu enerģiju Andra Vecumnieka mūzikā ar trio “Art-i-Shock” dalību, vēsturisku vēstījumu par dirižabļa - cepelīna rašanos Tomasa Dosa “Dirižabļa simfonijā” un iespēju Latvijā pirmo reizi noklausīties Riharda Dubras Ceturto Divertismentu. Koncerts notiks 27. septembrī plkst. 19.00 Lielajā ģildē. Diriģents Valdis Butāns.

Koncerts tiks atklāts ar īpašu notikumu - Riharda Dubras Ceturtā Divertismenta Latvijas pirmatskaņojumu, kas līdz šim skanējis tikai ASV. Dubra guvis starptautisku atzinību kā kora mūzikas autors un tas atstājis iespaidu arī uz viņa rakstības stilu instrumentālās mūzikas žanros. Savā Ceturtajā Divertismentā, kas ir skaņdarbs pūšaminstrumentu ansamblim, komponists muzikāli aicina pievērsties tādām pamatvērtībām kā mīlestība un miers.

Andris Vecumnieks ir viens no asprātīgākajiem un atraktīvākajiem latviešu mūsdienu komponistiem, ko vēlreiz apliecina  2014. gadā sacerētais “Concertino Art-i-Shock” solistu trio un orķestrim. Orķestra “Rīga” sezonas atklāšanā šis skaņdarbs piedzīvos otrās redakcijas pirmatskaņojumu, kas izskanēs trio “Art-i-Shock” saspēlē ar Orķestri “Rīga”. Orķestra partijas pārlikuma autors ir Valdis Butāns, Orķestra “Rīga” mākslinieciskais vadītājs. Skaņdarba piecās daļās atklājas efektīga virtuozitāte, neizsīkstoša enerģija un izsmalcināta muzikalitāte, ko Andris Vecumnieks radījis, pārzinot solistu trio izcilās tehnikas spējas un prasmīgo instrumentu pārvaldīšanu. Komponists vēlējies, lai šarmantās solistes – Agnese Egliņa (klavieres), Guna Šnē (čells) un Elīna Endzele (sitaminstrumenti) jeb trio “Art-i-Shock” uz skatuves jūtas rotaļīgi, “kā brīvdienās”, tāpēc šo ciklu ieturējis “viegli franciskā gaisotnē”.

Austriešu komponists Tomass Doss 2008. gadā sacerēja simfoniju pūtēju koncertorķestrim, kas veltīta cietā korpusa dirižabļa - cepelīna radīšanas simtgadei. Simfonijas četrās daļās (Uzmācīga doma, Mehānismi, Valis debesīs, Pārdzimšana) komponists attēlojis vēsturisku vēstījumu no cepelīna autora Ferdinanda fon Cepelīna sapņa un idejas līdz pat dirižabļa pirmajam lidojumam. Cepelīns joprojām uzskatāms par vienu no iespaidīgākajiem lidaparātiem aviācijas vēsturē, ar kuru 1929. gadā 14 dienās aplidota zemeslode.

Orķestra “Rīga” Sezonas atklāšanas koncertu atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds un Rīgas dome, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments.

Biļetes uz Orķestra “Rīga” Sezonas atklāšanas koncertu iespējams iegādāties visās “Biļešu paradīzes” kasēs un www.bilesuparadize.lv.

Jaunākie raksti