Aldonis, Agija

Rokmūzikas koncertu cikls „Latvijas skaņas” Kultūras pilī „Ziemeļblāzma”

Šī gada sākumā kultūras pils “Ziemeļblāzma” uzsāka sadarbību ar biedrību “Latvijas Rokmūzikas asociācija”. Šīs veiksmīgās sadarbības rezultātā 18. septembrī plkst. 19.00, kultūras pilī “Ziemeļblāzma” notiks trīs Latvijas rokmūzikas grupu – “Rūsa”, “Oceanpath” un “Pussy Rock” koncerts.

Projekta iniciatore ir sabiedriskā labuma organizācija, biedrība “Latvijas Rokmūzikas asociācija”, kura ar šī projekta palīdzību vēlas radīt, uzturēt un popularizēt ilgtspējīgu un starptautiski atzītu kultūras vidi Latvijā, popularizējot Latvijas rokmūziku kā neatņemamu Latvijas kultūras sastāvdaļu, veicinot Latvijas rokmūzikas autoru, izpildītāju un grupu atpazīstamību.

Grupa “Rūsa” uzsāka savu darbību 1987. gadā, kad grupas sastāvā spēlēja Žerārs Filips, Agris Rostoks, Ilmārs Vekters un Viesturs Polikarps. Mūziķu savienībā tika radītas grupas pirmās dziesmas un radās arī grupas nosaukums - "Rūsa".  Laika gaitā vairākkārt ir mainījies grupas sastāvs. Grupā darbojušās tādas izcilas personības kā Gints Žilinskis (Žils vecākais), Jānis Žilinskis (Žils jaunākais), Uģis Krūskops, Jānis Levits (Levča), Pauls Kravalis (Kurmis), Rihards Skudrītis, Pauls Ozols (Čirkainais) un citi.

Grupas sasniegumos jāpiemin 2013. gadā izdotais albums "No vāka līdz vākam", kas ieguvis Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvas “Zelta mikrofons” nomināciju “Labākais metāla un rokmūzikas albums 2013”, kā arī Latvijas Metālmūzikas gada balvu nominācijā “2013. gada grupa” un kroga “Aptieka” gada balvu nominācijā “2013. gada labākā smagā grupa”.

Šobrīd grupas sastāvā spēlē: Guntars Endzelis (ģitāra), Tarass Kuzmenko (bungas) un Viesturs Polikarps (bass, lirika, menedžments).

Grupu “Oceanpath” raksturo plūstošas melodijas, rokmūzikas smagums un metāla pamatīgums. Grupa “Oceanpath” ir viena no retajām, kas Latvijā rada un izpilda mūziku simfoniskā metāla žanrā.

Jaudīgs sieviešu vokāls, smagnēji ģitāras ritmi un ekspresīva ritma sekcija, kā arī izteikts melodiskums ir grupas “Oceanpath” radošā rokraksta pamatā. Īpaša grupas “Oceanpath”   muzikālās programmas sastāvdaļa ir kompozīcijas, kas tapušas folkmetāla tradīcijās.

2018. gada vasarā grupa “Oceanpath”   izdeva debijas albumu “Elementi”. Konceptuālajā ierakstā iekodēti paaudzes pārdzīvojuši vārdi, kas, laikam ejot, rūdījušies ugunī, saluši vējā, rūsējuši zemē un slīpējušies ūdenī. Dziesmu tekstos izmantoti gan buramvārdi, gan latvju dainas, kas atklāj bagātīgo kultūrvēsturisko mantojumu. Šis albums ir ar kā laikmetīgs sveiciens Latvijas simtgades svētkos, kas ļauj satikties laikmetīgajai metālmūzikai ar folkloras elementiem. Albums “Elementi” izdots ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Grupas “Oceanpath” muzikālais dzinējspēks ir ģitārists un skarbās balss īpašnieks Artūrs Šteinbergs, par jaudīgu vokālu rūpējas Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas maģistrante Laima Krīgere, kura iekaro ne tikai Latvijas Nacionālās operas skatuvi, bet arī ir saņēmusi Latvijas Metālmūzikas balvu 2017 kā “Gada  balss”. Simfonisko plašumu piešķir Džeinas Šteinbergas taustiņi, savukārt ritma sekciju pārliecinoši notur basģitāriste Liene Liega Veidemane un bundzinieks Roberts Bernis.

Grupa “Pussy Rock” savu darbību uzsāka 2013. gada augustā. Doma par grupas izveidi radās grupas vokālam Kristapam Vegneram. Meklējot sev domubiedrus, Kristaps Vegners uzrunāja labākos Latvijas underground māksliniekus. Grupas pirmie mēģinājumi norisinājās pie VEF tilta kādā nelielā mēģinājumu telpā, taču, sekojot savām ambīcijām, grupa meklējusi telpas tālākai attīstībai un šobrīd mēģinājuma telpa ir  labiekārtota līdz nelielas studijas līmenim.

Grupas dalībnieki: Rihards Rikmanis (bass), Normunds Brokāns (ģitāra), Krišjānis Radziņš (bungas), Kristaps Vegners (bungas, vokāls).

Ieeja koncertā bez maksas.

Jaunākie raksti