Aldonis, Agija

No Viļņas un Tallinas – izcili solisti Rīgas svētkos

Līdz ar Tallinas kamerorķestra un Viļņas Sv. Kristofera kamerorķestra ierašanos Rīgā, sagaidāma uzstāšanās virknei spožu Baltijas valstu solistu koncertā “Simtgades skaņas”, kas Rīgas svētku ietvaros notiks 18. augustā plkst. 17.00 VEF Kultūras pilī. Veronika Poviļoniene, Petrs Višņausks, Raivo Tafenau, Tīts Kikass, Kirke Karja, Mihkels Melgands – katrs no viņiem ierakstījis savu devumu Lietuvas un Igaunijas mūzikas dzīvē.

Kā vēstīts, koncertprogrammā apvienojušies Baltijas valstu galvaspilsētu orķestri – Tallinas kamerorķestris, Viļņas pilsētas Sv. Kristofera kamerorķestris un Orķestris “Rīga”. “Simtgades skaņas” sniegs vēl nebijušu iespēju dzirdēt un redzēt šo orķestru saspēli uz vienas skatuves, izcilā lietuviešu diriģenta Modesta Barkauska un Orķestra “Rīga” mākslinieciskā vadītāja un galvenā diriģenta Valda Butāna vadībā.

Komponists Jonass Jurkūnas koncertā pārstāvēs lietuviešu mūziku. Jonass Jurkūnas savu mūziķa karjeru sācis kā džeza ģitārists, bet vēlāk studējis kompozīciju Lietuvas Mūzikas un teātra akadēmijā. Kā komponists apliecinājis sevi dažādos žanros, bet sevišķu atzinību guvis elektroniskās mūzikas jomā. Komponista jaunās kompozīcijas “Zvirbuļa sapnis” atskaņojumā stīgu orķestrim pievienosies tautas dainu dziedātājas balss un saksofona specifiskie tembri. Dziedātāja Veronika Poviļoniene ir Lietuvas nacionālās kultūras simbols, jo tiek atzīta kā redzamākā un spilgtākā lietuviešu tradicionālās mūzikas izpildītāja. Viņai ir neparasti skaista balss, kas izceļas ar īpašu ekspresivitāti. Līdzās lietuviešu tautas un indiešu tradicionālās mūzikas projektiem, viņa sadarbojas arī ar džeza izpildītājiem. Saksofonists Petrs Višņausks ir biežs Poviļonienes skatuves partneris dažādos džeza mūzikas projektos un viņi vienosies kopīgā enerģētiskā performancē arī šajā koncertā.

Savukārt Tallinas kamerorķestrim Jana Rētsa darba atskaņojumā pievienosies solisti Raivo Tafenau (saksofons) un Tīts Kikass (vijole). Tafenau ir viens no Igaunijas džeza mūzikas dzīves aktīvākajiem pārstāvjiem. Viņš bijis vairāku džeza apvienību veidotājs un muzikālais līderis. Šobrīd saksofonists izveidojis džeza kvintetu ar jaunajiem igauņu mūziķiem un džeza mūzikas interpretācijās popularizē arī tautas mūzikas elementus. Vijolnieks Tīts Kikass ir multimākslinieks un pierādījis sevi ne tikai kā izcilu atskaņotājmākslinieku, bet arī kā kino un teātra mūzikas komponistu. Viņa specifisko interešu lokā ir īru tradicionālā vijoļmūzika, elektroniskās vijoles mūzikas projekti un dažādu albumu ierakstu veidošana.

Koncerta noslēgums iezīmēsies džeza mūzikas krāsās – apvienotais Baltijas valstu koporķestris atskaņos Djūka Ellingtona svītu džezbendam un orķestrim “Nakts būtne” (Night Creature). Interesanti, ka pats Elingtons šī opusa abstraktos tēlus savā veidā pielīdzina mūziķiem, teikdams: “Visi mūziķi, jo sevišķi džeza izpildītāji, zināmā mērā ir nakts būtnes.”  Komponists turpina jokojot: “Vēlu jums veiksmi panākt pilnīgu māksliniecisko atdevi no mūziķa agrāk par desmitiem no rīta.” Skaņdarba “Nakts būtne” partitūrā, līdzās simfoniskajam un džeza orķestrim, autors ir uzrakstījis īpašu partiju džeza trio. Tā sastāvā spēlēs jaunā džeza pianiste Kirke Karja, kas ir igauņu džeza mūzikas uzlecošā zvaigzne un jau iepriekš viesojusies Latvijā, un igauņu džeza kontrabasists Mihkels Melgands kopā ar Orķestra “Rīga” perkusionistu Normundu Evertu.

Koncerta organizētāji atgādina, ka ieeja koncertā būs ar bezmaksas ielūgumiem, kurus no otrdienas, 14. augusta, darba laikā iespējams izņemt VEF Kultūras pils kasē. Rīkotāji aicina ielūgumus uz koncertu izņemt savlaicīgi, jo to skaits ir ierobežots.

Jaunākie raksti