Līksma, Bārbala

Virtuozā beļģu grupa „Aranis” koncertciklā „Iededz gaismu”, Liepājā

Piektdien, 20. oktobrī pulksten 19.00 viesnīcas “Promenade Hotel” Hika zālē, Liepajā notiks beļģu grupas „Aranis” koncerts „Made in Belgium. No Balkāniem līdz džezam”, kas klausītajus iepazīstinās ar beļģu jaunākās mūzikas kompozīcijām, kam piemīt gan mūsdienu skaņu mākslas, gan Balkānu, klezmeru, panku, džeza un tango iezīmes.

Grupa „ Aranis” ir sešu mūziķu apvienība no Beļģijas, kas darbojas jau vairak nekā desmit gadus un savu laiku velta jaunas un pārdrošas mūzikas radīšanai un atskaņošanai. Viņu programmā apvienojas daudzi mūzikas stili, radot iespaidu, ka viņu atskaņotā mūzika ir nekad nedzirdēta, bet tajā pašā laikā tik ļoti pazīstama. Tā ir pilna pretstatu un kontrastējošu tēmu, tā ir vienlaikus gaiša un smaga, skaista un disharmoniska, kas „runā” gan vienkāršā, gan ļoti sarežģītā mūzikas valodā. Tas viss rada laikmetīgu un dinamisku mūzikas stilu ar unikālu raksturu, ko mūziķi sniedz profesionāli nevainojamā un artistiskā izpildījumā.

Programmā Petera Vermēra (Peter Vermeersch), Jana Keikena (Jan Kuycken), Kūna van Roisa (Koen van Roy), Mārtena van Ingelghema (Maarten Van Ingelghem), Boki un daudzu citu autoru kompozīcijas, kā arī grupas vadītāja komponista un kontrabasista Jorisa Vanvinkernoja (Joris Vanvinckenroye) oriģinālkompozīcijas. Grupas sastāvā vēl ir vijolniece Līsbeta Lambrehta (Liesbeth Lambrecht), akardeonists Matjolem Kūls (Marjolein Cools), ģitārists Stīns Denis (Stijn Denys), flautiste un dziedātāja Jana Arnsa (Jana Arns) un pianists Pjērs Ševalīrs (Pierre Chevalier).

Koncerts notiek sadarbībā ar festivālu „Arēna”, kura ietvaros šī programma izskanēs arī Rīgā 19. oktobrī plkst. 19.00 VEF kamerzālē, Rīgā.

Biļetes nopērkamas Biļešu paradīzes kasēs un internetā bilesuparadize.lv. Skolēniem, studentiem un pensionāriem ir atlaides. Bērniem līdz 7 gadu vecumam, neaizņemot sēdvietu, ieeja koncertos ir bez maksas. Organizatori lūdz izvērtēt koncertu piemērotību bērna vecumam.

Koncertcikls “Iededz gaismu” jau vairākus gadus iepriecina liepājniekus un pilsētas viesus ar kamermūzikas koncertiem gada tumšākajos mēnešos. Nupat ir aizvadīts pirmais koncerts ar franču duetu „Lua”, tālāk koncertciklā būs dzirdams „Sinfoniettas Rīga” stīgu kvarteta un saksofonista Arvīda Kozlovska „Dziesmas bez vārdiem” 4. novembrī, un 18. novembrī – pianistu Jura Žvikova un Sanitas Glazenburgas duets „Melno taustiņu burvji”. Koncerti notiek gan viesnīcas „Promenade Hotel” Hika zālē, gan Liepājas koncertzāles „Lielais dzintars” telpās.

Koncertcikls notiek ar Valsts Kultūrkapitāla fonda un Liepājas Kultūras pārvaldes atbalstu. Plašāka informācija par festivālu pieejama interneta vietnē www.viacultura.lv, kā arī sociālajos tīklos facebook.com un draugiem.lv/viacultura/.

Jaunākie raksti