Gunta, Ginta, Gunda

Jaunās mūzikas festivālu ARĒNA atklās Folkmūzikas pēcpusdiena Kalnciema kvartālā

No 14. līdz 20. oktobrim jau 16. reizi, saklausīt mūziku it visā aicinās Jaunās mūzikas festivāls ARĒNA. Šogad festivālu atklās unikāls projekts Četras telpas. Tā ietvaros visas dienas garumā klausītājiem būs iespēja secīgi apmeklēt četrus koncertus dažādās Rīgas vietās. Kā pirmais izskanēs Staņislava Judina un Asnates Rancānes koncerts Folkmūzikas pēcpusdiena Kalnciema kvartālā.

Latvijas mūziķu Staņislava Judina un Asnates Rancanes kopprojekts radās 2016. gadā, un par kopīgu radošu eksperimentu rezultātu kļuva dueta pirmais albums, kas nosacīti tiek dēvēts par Op.2. Kopīgo eksperimentu laikā, izmantojot neparastu tehniku un improvizējot, mūziķi ir atraduši savu īpašo skanējumu un stilu.

Apvienojot atšķirīgās muzikālās pieredzes – Staņislava improvizācijas un kompozīcijas ar Asnates zināšanām par etnisko mūziku un folkloru – viņi radījuši improvizācijas projektu, kurā oriģinālmūziku ar tautas dziesmu tekstiem papildina tautas melodiju apdares.

Koncertā Folkmūzikas pēcpusdiena Kalnciema kvartālā dzirdēsim dziesmas no viņu jaunā studijas albuma Op.2. Tajā iekļautas astoņas folkloras kompozīcijas: četras latviešu tautasdziesmas, kas izpildītas dažādos dialektos, kā arī bulgāru, ukraiņu, lietuviešu un krievu tautasdziesmas. Dziesmas no visa folkloras mantojuma tika atlasītas saskaņā ar mūziķu gaumi, citiem vārdiem, tika atlasītas pašu mūziķu mīļākās tautasdziesmas. Tomēr, uzskatīt šo albumu par folkloras albumu nebūtu pareizi, jo dziesmu neparasto aranžējumu un izpildījuma dēļ, tās drīzāk var attiecināt pie minimālisma stila mūzikas.

Staņislavs Judins (kontrabass, looper, efekti) ir zināms kā džeza un improvizācijas mūzikas kontrabasists, kurš bieži piedalās eksperimentālās mūzikas projektos. Pēdējā laikā viņš arvien vairāk pievēršas kompozīcijai, brīvai improvizācijai un ir pārliecināts, ka labāko iedvesmu iespējams rast tieši dzimtajā zemē.

Asnate Rancāne (vokāls, stabules, kokle) ir etniskās mūzikas pētniece, multi-instrumentāliste un tradicionālās mūzikas grupas “Tautumeitas” vadītāja. Jau no agras bērnības aktīvi darbojas folkloras mūzikā. Meklē iedvesmu improvizācijā, kuras radīšanā izmanto zināšanas un pieredzi, kas gūta, strādājot ar etnisko mūziku.

Albums Op.2. izdots mūzikas izdevniecībā Jersika Records. Tās vadītājs Mareks Amerika par šo albūmu saka: “Albums "OP.2" patīkami pārsteidz ar laikmetīgu folkloras interpretāciju minimalismā, eksperimentālā un ambientā meditatīvā mūzikā. Spēcīgs dziedājums un novatoriska pieeja kontrabasa spēlē, kas atklāj šī instrumenta plašās iespējas. Dziļa mūzika.”

Duets Stanislav Yudin & Asnate Rancane ir uzstājušies kultūras pilī “Ziemeļblāzma” kopā ar jasmīnas kori, “Laiks Ziedonim” apbalvošanas ceremonijā Latgales vēstniecībā GORS, konferencē TEDxRiga, kā arī festivālā “Komēta” un Saulkrastu džeza festivālā.

Projekta Četras telpas ietvaros, Staņislava Judina un Asnates Rancānes folkmūzikas koncerts Kalnciema kvartālā 14. oktobrī izskanēs trīs reizes - plkst. 11.00, 12.30. vai 14.00. Tiem sekos elektroakustiskais koncerts Sapņu zvēri (Traumtiere) plkst. 13.30, 14.30 un 15.30 klubā ONEONE un koncerts Suņi, sievietes, dievi un spoki (Dogs, Women, Gods and Ghosts) plkst. 17.00, Ģertrūdes ielas teātrī. Dienu noslēgs Klubu nakts plkst. 21.00 klubā Nemiers kur akadēmiskās mūzikas īskoncerti dzīvā izpildījumā mīsies ar dīdžeju veidotu deju mūziku uz akadēmiskās mūzikas materiālu pamata.

Jaunās mūzikas festivāls ARĒNA kopš 2002. gada ik rudeni Latvijas koncertzālēs pulcē jaunās mūzikas komponistus, atskaņotājmāksliniekus un klausītājus no daudzām pasaules valstīm. Festivāla moto SAKLAUSI NĀKOTNI! ietver sevī galveno festivāla ideju un mērķi – rādīt mūsdienu mūzikas dažādību visā tās krāšņumā, veicinot jaunas mūzikas tapšanu, atskaņošanu un dokumentēšanu. Šis ir viens no novatoriskākajiem kultūras notikumiem Latvijā un bez tā nav iedomājama mūsdienu mūzikas kultūras sistemātiska un loģiska attīstība Latvijā.

Jaunās mūzikas festivāls ARĒNA notiek ar Valsts Kultūrkapitāla fonda, Rīgas domes, Šveices fondu Pro Helvetia un Suissa, Whirlpool Corporation un Latvijas Radio atbalstu.

Koncerta biļetes Biļešu paradīzes kasēs www.bilesuparadize.lv

Jaunākie raksti