Mintauts, Alfs, Bernandeta

Kolēģu sumināšana - vairāk formāls žests

Ja Tu ikdienā iekļaujies lielākā vai mazākā darba kolektīvā, Tev ik pa laikam nākas saskarties ar situāciju, kad kādam kolēģim ir svinamā diena, piemēram, dzimšanas diena vai amata paaugstinājums.

Mēģinot apcerēt dažādus dāvanu variantus, prātā var iezagties arī ķecerīgāka doma – varbūt pat noignorēt konkrētā personāža jubileju ar domu: “Es izliekos, ka neko nezinu”, ja ar šo kolēģi nav izveidojušās tās draudzīgākās attiecības vai viņš sēž otrā biroja galā?

Šo domu labāk gan atmet, jo, vai tā ir dzimšanas diena vai kādi citi svētki, darba ētika prasa neatstāt to bez ievērības vismaz savā tiešajā darba kolektīvā.

Lai negadītos, ka kāds tiešām neko nezin par kolēģa gaidāmo dzimšanas dienu, būtu vērtīgi visiem izveidot vienoto dzimšanas dienu kalendāru, kurā attiecīgos datumus atzīmēt un novietot kalendāru visiem redzamā vietā. Vai arī lielāka kolektīva gadījumā uzticot šīm lietām sekot līdzi biroja vadītājam.

Tomēr korporatīvās dāvanas – tas ir savādāk kā draugu apdāvināšana, un aizrauties personīgās izpausmēs nav nepieciešamība (kas atvieglo dāvanas izvēli un pasniegšanas faktu) – tā ir vairāk formāla un simboliska aktivitāte.

Lai nekļūdītos dāvanas izvēlē
Kā zināms, biznesa etiķete vēsta, ka dāvanai kolēģiem jābūt praktiskai un tajā pašā laikā ikdienā noderīgai – tātad, funkcionālai! Atslēgas vārdi ir: askētiski, eleganti, funkcionāli. Tā kā tai nav jābūt uzskatāmi personīgai, Tu nekļūdīsies, ja dāvināsi klasiskās lietas: kafijas krūzīti, kalkulatoru, sienas kalendāru, blociņu – plānotāju, vizītkaršu turētāju, datora peles paliktni, pulksteni, portfeli dokumentiem un citu līdzīgu priekšmetu, kuru var izmantot darba ikdienā. Ja kāda no šīm lietām Tev liekas banāla, tad ir daudz veidu, kā šo priekšmetu funkcionalitātei pievienot oriģinalitāti – piemēram, to pašu krūzīti var pasniegt apmarķētu ar individuālu vēstījumu tieši konkrētajam kolēģim vai arī izveidojot to ar interesantu apdruku! Arī ziedus var dāvināt. Daudzos kolektīvos jubilejās pārējie kolēģi pasniedz vienu kopīgu dāvanu, tādā gadījumā to var dāvināt atbilstošāk personas individualitātei, piemēram, 2 biļetes uz kādu koncertu.

Nedaudz savādāk ir ar biznesa partneriem – jo svarīgāks biznesa partneris, jo vērtīgāka dāvana tam jāpasniedz un svarīgāko biznesa partneru vidū svarīgāka par funkcionalitāti  ir dāvanas izsmalcinātība. Ja portfelis, tad šiks, ja galda aksesuārs – tad cigāru paliktnis. Galvenais – atstāt maksimāli labu iespaidu.

Dāvanas izvēle var būt atkarīga arī no darba vides specifikas – novērojumi liecina, ka  apdāvināšanā un dāvanu oriģinalitātē visvairāk izpaužas radošo profesiju pārstāvji, kuri ikdienas darba vidē atļaujas būt vaļīgāki arī savā starpā, ne tikai savās darba izpausmēs, kamēr pragmātiskāku darba darītāju vidū dāvanas vairāk pasniedz askētiskas un piezemētākas. Pēdējā laikā gan ir tendence dāvināt kolēģiem arvien neparastākas dāvanas – piemēram, atpūtu peintbola kompleksā vai “Sniegbaltītes” vizīti ar augļu grozu Ziemassvētkos, un kāpēc ne?!  Neviens no šiem variantiem nav peļams, ja vien Tavā darba vidē tā ir pieņemts – ļaut vaļu fantāzijai vai pieturēties pie etiķetes standartiem Tev palīdzēs noteikt apkārtējā darba vide. Ja nevari izdomāt, kādu dāvanu labāk pasniegt konkrētajā gadījumā, pieturies pie tradicionālās etiķetes. Galvenais – dāvini ar cieņu pret kolēģi!

Jaunākie raksti