Gunta, Ginta, Gunda

Korporatīvie pasākumi: ēdināšanas veida izvēle

Jebkurā pasākumā viens no būtiskiem atmosfēras un noskaņas radītājiem noteikti ir ēdiens, tā pasniegšanas veids un stils. Tāpēc, plānojot pasākumu, jāizvērtē, kāda veida ēdināšana tajā iederēsies labāk - sēdēšana pie klātiem galdiem vai ēdieni bufetes veidā. Pasākuma budžetā ēdināšanas un ar to saistītās izmaksas aizņem ļoti lielu daļu.

Bufete vai sēdēšana pie galda?
Kad pasākuma pamatideja ir noformulēta, telpas izvēlētas, nākamais etaps ir ēdināšanas jautājumi. Izvēloties piemērotāko ēdināšanas veidu jāizvērtē iespējamās viesu vēlmes, pasākuma nozīmīgums, vēlamā atmosfēra u.c. Der zināt, ka bufetes tipa galds pats par sevi rada neformālāku atmosfēru, tajā servēti ēdieni pēc zviedru galda principa. Savukārt klāti galdi, pie kuriem var sēdēt, rada elegantāku, formālāku vidi. Ļoti oficiālām tikšanās reizēm, nopietniem pasākumiem piemērots ir galds, pie kura sēdēt. Prezentācijām, preses konferencēm, pasākumiem, kas notiek nelielās telpās piestāv bufetes tipa ēdienu pasniegšana. Minētie kritēriji vairāk attiecināmi uz darba vides pasākumiem.

Ēdināšana Latvijā un pasaulē
Katrā valstī arī ēdienu servēšanā ir savi paradumi, piemēram, „vecajā” Eiropā- Itālijā un Francijā, vairāk iecienītas klāto galdu pieņemšanas, bet Austrumos- bufetes tipa. Amerikā šobrīd vērojama tendence korporatīvos pasākumus organizēt vairāk informējošus un ekonomiskus, tādos iederas bufetes galds. Iespējams, ka atsākoties ekonomikas augšupejai atkal atgriezīsies bagātīgi klāto galdu stils, pie kuriem norisinās omulīga pasēdēšana un garākas sarunas.

Latviešu ēdināšanas paradumus komentē pasākumu inventāra nomas un tirdzniecības aģentūras „Smalkais stils” vadītāja  Ilze Bula: „Sēdvietu un servēšanas plānojums atkarīgs ne tik daudz no mūsu mentalitātes, kā no pasākuma tematikas, telpu lieluma un finansēm. Korporatīvajos pasākumos aktuāls arī abu ēdināšanas veidu apvienojums, kas izpaužas servētu porciju veidā pie galda/-iem kopā ar iespēju cienāties uzkodas pie bufetes. Pēc maniem novērojumiem, visvairāk plusu ir mazo apaļo galdu klājumam (ar „miksēto” ēdienu pasniegšanu - servētām porcijām un papildus bufeti), jo tad starp cilvēkiem šajās grupās veidojas ļoti labs kontakts. Bufetes tipa sanākšanās notiek lielāka cilvēku aprite, bet pie klātiem galdiem viesus sēdina formālākos pasākumos, vai, ja uzmanība tiek koncentrēta vēl arī uz ko citu -  skatuvi, prezentāciju vai vakara vadītāju. Starp citu, nereti it kā ekonomiskais bufešu variants sanāk izmaksās dārgāks par klātiem galdiem, jo nelielajās, smalkajās uzkodās tiek ieguldīts lielāks darbs, kas attiecīgi nosaka arī izmaksas. Citādi, ja tas veidots vairāk tipiska zviedru galda stilā ar demokrātiskāku pieeju. Taču, vienmēr ir iespējams variēt abos ēdināšanas veidos!”

Plusi un mīnusi
Katram no ēdināšanas veidiem ir savi plusi un mīnusi, kas jāizvērtē pirms lēmuma pieņemšanas. Bufetes tipa galdam parasti raksturīgas zemākas izmaksas un dzīvīgāka informācijas apmaiņa. Tāpat arī šī ir iespēja viesiem „migrēt”, izveidojot vairākus individuālus kontaktus un baudot brīvāku vidi. Bufetes klājumā viesiem ir lielāka iespēja izvēlēties ēdienu savai gaumei, jo sortiments ir plašs. Pretī kā bufetes galda būtiskākie mīnusi jāmin galdu/sēdvietu atstāšana, lai dotos pie bufetes, kas var būt apgrūtinoša. Pie bufetēm var veidoties rindas un ēšana ir neērtāka.

Ja pasākumā paredzama ēšana sēžot pie galda, tas rada pārdomātāku un nopietnāku iespaidu, dod lielākas iespējas komunicēt ar konkrētiem blakussēdētājiem. Sēžot pie klāta galda ēdieni ir pieejami un ēšana ir komfortablāka, tas nodrošina arī mazāku haosa risku. Viesu plūsma ir organizēta un plānojama. Bet arī te jāmin mīnusi - augstākas izmaksas, gatavas ēdienu porcijas var radīt neērtas situācijas veģetāriešiem un viesiem, kam kāda no ēdiena sastāvdaļām nešķiet garšīga. Te labi jāpiedomā pie servisa, lai ēdienu pasniegšana neaizkavētos. Jāatceras arī, ka klātie galdi pieprasa smalkāku noformējumu.

Kopumā korporatīvo pasākumu jomā nav labākas vai sliktākas ēdināšanas metodes, ir tikai piemērotākas konkrētam pasākumam un tam, kādu vidi starp viesiem vēlaties radīt. Ēšana ir viens no kopīgu sanākšanu stūrakmeņiem.

Jaunākie raksti