Vēsma, Fanija

Maskavas Ziemassvētku festivālā darbosies „Rīgas egles namiņš”

No 12.decembra līdz nākamā gada 11.janvārim Maskavā Revolūcijas laukumā norisināsies Ziemassvētku gadatirgu festivāls „Ceļojums Ziemassvētkos”, kura laikā darbosies gadatirgus „Rūķu burvju pilsēta”.

12.decembrī plkst.16.30 (pēc Maskavas laika) Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs kopā ar Maskavas valdības ministru Sergeju Čerjominu, Maskavas valdības pārstāvjiem un Rīgas domes amatpersonām atklās „Rūķu burvju pilsētas” „Rīgas egles namiņu”, kas tapis sadarbībā ar Rīgas Tūrisma Attīstības biroju.

Namiņā visiem interesentiem  par Ziemassvētku svinēšanu un egles rotāšanas tradīcijām Latvijā, kā arī par Rīgu kā pirmās rotātās Ziemassvētku eglītes dzimteni pastāstīs “dzīvās egles”. Tāpat būs iespēja kļūt par pilsētas viesi, nofotografējoties uz Rīgas torņu fona.

Savukārt 12.decembrī  plkst.18.00 pēc Maskavas laika Nils Ušakovs piedalīsies oficiālajā festivāla „Ceļojums Ziemassvētkos” atklāšanas ceremonijā.

Rīga, līdzās Strasbūrai, Prāgai, Kopenhāgenai, Briselei un Ženēvai Ziemassvētku gadatirgu festivālā piedalīsies jau otro gadu pēc kārtas. Arī šogad apmeklētājiem tiks piedāvāta iespēja kopā ar Rīgas amatu meistariem darboties dažādās meistarklasēs. Brīvdienās no plkst. 12.00 līdz plkst. 20.00 „Svētku noskaņas darbnīcā” norisināsies porcelāna rotājumu apgleznošanas meistarklases, kurās apmeklētāji varēs izvēlēties sev tīkamāko eglīšu rotājumu, to apgleznot un paņemt sev līdzi uz mājām kā īpašu sveicienu no Rīgas, izkalt Laimes monētu, izgatavot vēja zvanus no salmiem, dzijas un niedrēm, kā arī būvēt īstas pasaku rūķu mājiņas no Rīgas jūras līcī vāktiem dabas materiāliem. 2014. gada 14. decembrī plkst. 14.00 „Svētku noskaņas darbnīcā” norisināsies meistarklases bērniem no Latvijas Republikas vēstniecības Krievijas Federācijā Svētdienas skolas.

Rīgu ar plašu kultūras programmu Ziemassvētku gadatirgū Maskavā pārstāvēs tautas deju ansamblis „Teiksma” un folkloras kopas „Kokle” un „Laiksne”. Tautas deju ansamblis „Teiksma” ir viens no labākajiem deju kolektīviem Rīgā un Latvijā, kura repertuārā ir gan etnogrāfiskās dejas, gan mūsdienīgi deju uzvedumi.

Folkloras kopa „Kokle” ir viena no retajām folkloras kopām Latvijā, kas augstā līmenī līdztekus dziedāšanai spēj muzicēt, dejot, un iet rotaļās, ar lielu atbildības sajūtu demonstrējot arī ārzemju publikai mūsu tradīcijas. Savukārt folkloras kopas „Laiksne” dalībnieki visi ir profesionāli mūziķi, kuru sirdslieta ir latviešu folklora un kuras repertuāra pamatu veido tradicionālas sieviešu dziesmas, talku, precību dziesmas, kā arī Gadskārtu svētku dziesmas.

Aukstajās ziemas dienās apmeklētājiem būs iespējams sasildīties baudot karstvīnu un latviešu nacionālās virtuves ēdienus, restorānā „Rīgas virtuve”, šefpavāra Jevgēnija Gavrilova vadībā.

Gadatirgus namiņos tiks piedāvāta 16 Latvijas uzņēmumu un amatnieku produkcija, tajā skaitā ar rokām darinātas ziepes „PINS”, koka rotaļlietas „Koka Varde”, piparkūkas un mīklas izstrādājumi no „Baltic Bakery”, keramikas trauki „Vaidavas Keramika”, konfektes un saldumi no „Skrīveru Saldumi”, karameles „Saldais Dzintars”, sveces „Ily Eco” un „Romantic Candle”, konfektes „Nature Gift” un „Rāmkalni”, adītie vilnas izstrādājumi no „LIVE RIGA” un „Knitwear”, mākslinieces Martas Ģibietes darinātas rotas un dekora priekšmeti no stikla, kā arī citi produkti. Papildus gadatirgū tiks pārstāvēti Latvijā ražotie pārtikas produkti, kuri ir apvienoti zem „Rīgas sēta” zīmola.

Jaunākie raksti