Aldonis, Agija

Idejas Jaunā gada sagaidīšanai mājās

Spēles, joki un asprātības ir tikai dažas no aktivitātēm, kas var padarīt Jaunā gada svinēšanu jautrāku, līksmāku un pacilātāku. Taču vakara programmai nedrīkst aizmirst pievienot joku pilno zīlēšanu, karnevālu vai tematisko pārģērbšanos, loteriju bez zaudējuma un citas izdarības.

Jaunā gada svētki parasti plānoti līdz rītausmai. Pie bagātīgi klāta galda tiek sagaidīta prezidenta uzruna tautai, iemalkots šampanietis, televīzijā vai ārā noskatīts svētku salūts un tad var sākties balle. Jāuzsver, ka pašu uzrīkotais salūts var sagādāt ne mazums prieka, jo īpaši mazajiem svētku dalībniekiem, tik jāsagādā šaujamās raķetes un petardes, lai tieši pusnaktī tās uzšautu gaisā, godinot Jaunā gada atnākšanu.

Svētku izdarības – horoskopi, teātris
Jaunā gada pasākumu īpatnība ir tā, ka visa lielākā jautrība sākas pēc pusnakts, kad sagaidīts Jaunais gads. Pasākuma programmā jāiekļauj pēc iespējas vairāk izpriecu, lai nevienam nebūtu garlaicīgi. Svarīgi, lai visiem būtu labs noskaņojums, skanētu laba mūzika, tiktu vesti danči un būtu nozīmēts kāds vakara vadītājs, kuram būtu sagatavotas vairākas jautras aktivitātes. Piemēram, var lasīt iepriekš sagatavotos jautros horoskopus, kas uzrunātu katru no svētku dalībniekiem un solītu kaut ko jauku un priecīgu jaunajā gadā. Ļoti interesanti ir izspēlēt vadītāja sagatavotās izrādes scenāriju par noteiktu tēmu – piemēram, pagājušā gada spilgtākie notikumi, kurā tiktu iesaistīti visi klātesošie. Tiek sadalītas lomas un, kamēr teksts tiek lasīts, ir jāizpilda viss, kas tur tiek norādīts.

Karnevāls vai pārģērbšanās
Kā allaž šādās ballītēs ir labi organizēt pārģērbšanos, jo cilvēks, uzvelkot masku, atbrīvojas. Piemēram, ja ballītē atrodas daudz cilvēku, kas savā starpā nav pazīstami, tad tas ir visvieglākais veids kā pārvarēt nedrošības barjeru, kas veidojas nepazīstamu cilvēku sabiedrībā. Visvienkāršākais un pieejamākais ir čigānu stils – gari, kupli svārki (vairāki savilkti viens uz otra), lakati, puišiem sarkani krekli, uz galvas uzsieti lakati.

Pārģērbšanās (karnevāls labākajā gadījumā) patiesībā var radīt vislabāko svētku noskaņu un visspilgtākās atmiņas. Nevajag daudz, tikai sarunāt, ka piemēram, četri cilvēki sagatavos tērpus un ballītē pārvērtīsies par nākamā gada horoskopa zīmi – tīģeriem vai kādu citu (pēc iespējām).

Konkursi, balvas, novēlējumi
Arī tad, ja netiek iecerēts karnevāls, svētku nakti var pavadīt, organizējot (deju, dziedāšanas, daiļlasīšanas) konkursus un pasniedzot uzvarētājiem balvas. Var paredzēt balvas arī aktīvākajiem ballītes dalībniekiem. Visas dāvanas novietojamas jau pirms svinēšanas sākuma zem eglītes redzamā vietā. Jautra cilvēku kompānijā vienmēr aizraujošs izvēršas „Mēmais šovs” – tiek sagatavotas lapiņas ar vārdiem, viens no viesiem izvēlas lapiņu un uzrakstīto vārdu ar ķermeņa valodu (klusējot) parāda pārējiem. Kas atmin, tas nākamais izvēlas un rāda vārdu.

Ja gadu no gada jaunā gada ballītē tiekas vieni un tie paši cilvēki, tad ir vērts ieviest tradīciju: rakstīt novēlējumus, ko vēlētos šajā gadā izdarīt, tad salikt burkā un nākamajā gadā vērt vaļā, skaļi lasīt un konstatēt, ko nu kurš bija vēlējies un vai to ir izdevies sasniegt un kā kopumā gads ir aizritējis.

Tāpat interesanti ir palasīt iepriekšējā gada horoskopus un saprast, vai tā ir noticis un kas ir bijis savādāk.

Pārbagātības svētki

Jaunā gada svinības pēc tradīcijas ir pārticības svētki, kad tiek gādāta pārpilnība svētku galdā, jo cilvēki jaunajā gadā vēlas dzīvot labāk nekā vecajā. Tādēļ, iepriekš norunājot ar ballītes viesiem, svētkos katrs nāk ar savu „groziņu”, ieguldot pasākumā ne tikai materiālā ziņā, bet arī pārsteidzot klātesošos ar savu kulināra meistarību.

Vēl viens svarīgs moments ir svētku telpu izdekorēšana. Nežēlojiet ne laiku, ne spēkus, lai padarītu telpu krāšņu, jautru un atbilstošu svētkiem – bagātīgu. Neaizmirstiet padomāt arī par svētku mūziku.

Galvenais atcerēties – svētku noskaņu rada paši cilvēki, un ja noskaņa ir, tad jebkuri svētki izdosies!

Jaunākie raksti