Aldonis, Agija

Ziemassvētku rotājumi mājoklim

Mājokļa rotāšana pirms svētkiem ir sava veida rituāls, kura laikā tiek ieguldīts sirds gaišums un prieks, bet rezultātā iegūts pacilāts noskaņojums un svētku sajūta.

Rotāšanai ieteicams izmantot četras tradicionālas Ziemassvētku krāsas: zaļo – dzīvības un cerības krāsu; sarkano – mīlestības un svinīguma krāsu; balto (zelta un sudraba) – tīrības un garīguma simbolu un zilo – ticības krāsu.

Lai pilnvērtīgi izrotātu mājvietu, jādekorē ne vien iekštelpas, bet arī mājokļa ārpuse. Ieeja sētā (vārti), ārdurvis un logi ir galvenās mājas ārpuses dekorēšanas vietas. Ieteicams izrotāt arī terasi un balkonu. Savukārt iekštelpās viss akcents tiek likts uz mājokļa rotāšanas centrālo objektu – eglīti.

Rotājam mājas ārpusi

Īpašu svētku gaisotni jau pagalmā palīdzēs uzburt pie dārza vārtiņiem vai namdurvīm pielikts Adventes vainags vai liels keramikas vai zeltīts zvans, iesiets zaļā vai sarkanā lentītē. Īpaši labi izskatās dažāda veida dekori pie mājas durvīm vai kāpnēm. Tā var būt arī augu kompozīcija. Bet sveču vietā var izmantot mazās elektroniskās lampiņas. Galvenais, lai ir vairāk gaismas!

Ļoti elegants dekors zem jumta pārkares vai puslokā virs durvīm var būt svētku vītnes, kas izgatavotas no egļu zariem un rotātas ar dekoratīvām bumbiņām. Svarīgi vītnes veidot kuplas, lai nerastos noplukuma izskats. Arī citur, piemēram, pie kāpņu margām vai jumta pārkares balsta var piestiprināt egļu vai priežu zarus, kuros iekārt svētku rotājumus.

Durvju aplodas dekorāciju var izgatavot no gariem vītola dzinumiem, pie kuriem piesien kādus skaistus, dekoratīvus zariņus, bet uz stieples uzver mandarīnus un iekar piparkūkas.

Ļoti izteiksmīgs akcents ir izdekorēts logs. No eglīšu gaismiņām var izveidot ietvaru, bet logā iestiprināt kādu citu rotājumu, piemēram, zvaigzni. Gaismiņu virtenes var piestiprināt arī gar ūdens teknēm. Ja logs netiek dekorēts ar eglīšu gaismiņām, tad pietiekams rotājums logam būs elektroniskās svecītes piramīdas formā, novietotas istabā uz palodzes.

Rotājam mājas iekšpusi

Iekštelpu rotāšanā katrs var izvērsties pēc sirds patikas. Taču galvenais iekštelpu rotājums Ziemassvētkos ir skaisti izdaiļota eglīte. Papildus tai telpā noteikti jābūt arī Adventes vainagam, svecēm un piparkūkām. Tās ir lietas, kas garantēti rada svētku noskaņu.

Svecītes, ievietotas svečturos, būs labs noformējums plauktam vai bufetes malai. Pie svečturīšiem var pielikt klāt dekoratīvus akmentiņus. Durvju rokturos var iekārt speciāli gatavotus dekorus vai zvaniņus. Laba dekorācija ir lentītē iesietas šokolādes konfektes spīdīgā papīrā, tāpat kā piparkūkas. Tas ir ne tikai glīts papildinājums Ziemassvētku dekoriem, bet arī garšīgs un smaržīgs.

Mājokļa rotāšanai ir ļoti būtiska nozīme, jo vide ap mums pa tiešo ietekmē mūsu zemapziņu un garastāvokli. Rotājot savu mājokli, nemanot radīsim arī piepildītu svētku sajūtu sirdī!

VAIRĀK PAR GATAVOŠANOS ZIEMASSVĒTKIEM LASI ŠEIT >>

Jaunākie raksti