Vēsma, Fanija

72% Latvijas iedzīvotāju plāno svētdien sveikt tēti Tēva dienā

Pirms sešiem gadiem Latvijā ieviesto Tēva dienu šogad ar kopīgu ģimenes pasākumu plāno svinēt jau 39% iedzīvotāju un vairāk nekā divas trešdaļas aptaujāto sveiks savu tēti klātienē, pa telefonu vai ar apsveikumu kartiņu, liecina mobilo sakaru operatora Amigo un portāla Draugiem.lv veiktās aptaujas rezultāti. Ar šādiem svētkiem sabiedrībai tiek atgādināts, cik nozīmīga ir tēta piedalīšanās bērna audzināšanā, uzskata aptaujas dalībnieki.

Ja iepriekš Tēva diena lielākoties atzīmēta kā mierīgi ģimenes svētki ar kopīgu maltīti, tad šogad liela daļa tēvu vēlētos ar visu ģimeni doties kopīgā izklaidē ārpus mājas. To svētdien plāno darīt 24% tēvu un 21% bērnu. Iepriekšējos gados ārpus mājas Tēvu dienu svinējuši vien 7 procenti respondentu.

Vairāk nekā puse tēvu vēlētos šo dienu pavadīt kopā ar bērniem vai saņemt sveicienus pa telefonu un vēl piektdaļa norādīja, ka gribētu šosvētdien likt pamatus Tēva dienas svinēšanas tradīcijai savā ģimenē. Līdzīgi domā arī bērni – 72% aptaujāto uzskata, ka tētis priecātos par apsveikumu vai vēlētos, lai šī ģimenē kļūtu par svinamo dienu.

«Daudzās ģimenēs pieņemts, ka tēva pamatuzdevums ir ģimenes materiālās labklājības nodrošināšana un saimniecisko jautājumu risināšana. Tomēr ikviens no bērnības atceras, ka kopā ar tēti pavadītais laiks ir pilnīgi citāds, nekā ar mammu. Tas sniedz bērnam pilnīgi citu pieredzi, kas nepieciešama pilnvērtīgai attīstībai. Un kā tētis varu teikt, ka bērna sirsnība un patiesums, ko saņemu ikdienas attiecībās, ir nenovērtējama bagātība. Tās dēļ ir vērts atlikt dažu šķietami neatliekamu darbu vai tikšanos,» uzskata Amigo vadītājs  Artūrs Freimanis.

Aptauja rāda, ka tēti ir gaužām pieticīgi. 38% uzskata, ka viņiem nevajag īpaši pateikties par ģimenei veltītajām rūpēm, jo tas ir tēva pienākums. Tomēr vairāk nekā divas trešdaļas tēvu piekrīt, ka īpaša viņiem veltīta diena Latvijā būtu vajadzīga gan. Bērnu un sieviešu auditorijā svētku dienas atbalstītāju īpatsvars ir vēl lielāks – vairāk nekā 80%, turklāt viedoklis ir stipri līdzīgs gan Rīgā, gan reģionos, gan ārpus dzimtenes dzīvojošo vidū. Tikai 22% tēvu un 14% pārējo Draugiem.lv lietotāju nesaskata vajadzību svinēt Tēva dienu.

Tēva diena pirmo reizi tika svinēta 1910. gadā Amerikā, lai pievērstu uzmanību tēva lomai bērnu audzināšanā. Gadsimta laikā šie svētki iemantojuši nozīmīgu vietu pasaulē – tos svin visos apdzīvotajos kontinentos, neatkarīgi no ādas krāsas un reliģiskās pārliecības – pavisam 135 valstīs. Dažādās zemēs gan svētku datums atšķiras. Latvijā Tēva diena tika ieviesta 2008.gadā un tā tiek atzīmēta septembra otrajā svētdienā.

Amigo sarūpējis iespēju visiem rīdziniekiem un galvaspilsētas viesiem nosūtīt tētim īpašu Tēva dienas kartiņu. Vairāk par akciju var uzzināt operatora Draugiem.lv vietnē http://ejuz.lv/vlas6

Jaunākie raksti