Mirta, Ziedīte

Kopīga izklaide ar bērniem – mammu kārotākā dāvana Māmiņdienā

Gandrīz puse māmiņu Mātes dienu vēlētos nosvinēt, atpūšoties kopā ar bērniem ārpus mājas, taču lielākā daļa bērnu domā, ka mammas gaida viņu ierašanos ciemos un ziedus, liecina mobilo sakaru operatora Amigo un portāla Draugiem.lv kopīgi veiktās aptaujas rezultāti.

Kopīgu izklaidi ar bērniem ārpus mājas vēlētos izbaudīt 47% aptaujāto māmiņu, bet visu bērnu un mazbērnu ierašanos ciemos gaida piektā daļa.

Dažādu vecumu bērnu skatījumā mammu vēlmes ir citādas. 36% aptaujāto domā, ka viņu mammas visvairāk priecātos par bērnu un mazbērnu ierašanos ciemos, ceturtā daļa – par ziediem, un tikai 23% uzskata, ka mammas kopā ar bērniem gribētu doties kopīgā izklaidē.

Latvijā tradicionāli populārākais mammas sveikšanas veids Mātes dienā ir ierašanās ciemos ar ziediem - 31% aptaujāto bērnu parasti šādi sveic savu mammu. 26% sagādā kādu patīkamu pārsteigumu, 18% apsveic pa telefonu un desmitā daļa nosūta ziedus vai dāvanu. Tikai 6% no visiem aptaujātajiem nesveic mammu Mātes dienā.

«Mūsu aptaujas rezultāti apliecinājuši seno patiesību, ka saviem mīļajiem labākā dāvana esam mēs paši – mūsu mīļie vārdi, veltītais laiks un uzmanība, kāds jauks pārsteigums. Atrodiet laiku aizbraukt ciemos pie vecākiem un vienkārši sirsnīgi parunāties. Bērnībā mammas rīkoja svētkus mums. Mātes diena ir tā reize, kad, sagādājot svētku sajūtu mammai, varam pateikt skaistu paldies,» mudina Amigo vadītājs Artūrs Freimanis.

Aptaujātās bērnudārza un skolas vecuma bērnu māmiņas parasti saņem paštaisītas apsveikuma kartītes un pašsacerētus dzejoļus, savukārt pieaugušie bērni lutina ar patīkamiem pārsteigumiem. Lūk, daži no tiem:

«Tā kā es dzīvoju Rīgā, bet viņa citā pilsētā, tad pagājušogad Mātes dienā, viņai nezinot, aizbraucu mājās sagatavot mazu pārsteigumu, ielavījos otrā dzīvoklī un sagatavoju visu, kas nepieciešams. Iepriekšējā naktī biju uzcepusi savu īpašās receptes torti, no rīta nopirku mammai visskaistākos ziedus un kopā ar māsu devāmies mammuci apsveikt. Mammas emocijas bija neaprakstāmas. Viņa ne mirkli nedomāja, ka būšu mājās. Raudāju es, mamma, māsa, kā arī patēvs. Laikam visi pārāk emocionāli esam :) Tā diena bija skaista, neskatoties uz to, ka lija lietus, mums tapa skaista fotosesija un bija brīnišķīgi pavadīts laiks! Mammucis arī novērtē to, ka visi esam kopā, lai gan brālis netika. Bieži visiem nesanāk satikties, jo dzīvojam dažādās pilsētās un visi esam ierakušies darbos un skolās, tāpēc šie kopā būšanas mirkļi ir īpaši!».

«Uztaisījām milzīgu kolāžu un pielīmējām naktī pie mammas guļamistabas sienas».

«Vissirsnīgākais apsveikums bija ierašanās pie viņas ciemos no ASV. Mamma nezināja, ka būšu, jo teicu ka nekādi netieku uz Latviju. Zināja tikai brālis. Viņš sarunāja ar mammu, ka aizbrauks pēc viņas pēc darba, un viņa pat nenojauta, ka mašīnā būšu arī es. Tas bija ļoti patīkams pārsteigums. Mūsu ģimenē gan katra diena ir kā Mātes diena, mums nevajag gaidīt īpašu dienu. Mūsu mamma ir īpaša un viņai sagādājam pēc iespējas vairāk patīkamu brīžu».

«Brokastis gultā ar lielu kafijas krūzi. Pēc tam visu dienu darījām visu iespējamo, lai atvieglotu viņas dienu, kā arī vakarā sarūpējām jaukas vakariņas».

«Vēstule, kurā meita uzrakstījusi visas savas domas par mani - savu mammu!».

Pretēji stereotipiem par latviešu vēsumu, no aptaujas izriet, ka mātes un bērnu attiecības kopumā ir sirsnīgas. Ceturtā daļa respondentu katru dienu saka kaut ko labu savai mammai un pateicas par viņas rūpēm, un aptuveni tikpat velta mammai jaukus vārdus vismaz reizi nedēļā. Visbiežāk bērni pateicas mammām vienkārši par to, ka viņa ir, kā arī par ikdienišķām lietām, mīļumu un labiem vārdiem. To apliecina arī mātes. 53% aptaujas dalībnieču apstiprināja, ka dzird labus vārdus un pateicību katru dienu.

Aptaujā, kurā piedalījās 1227 respondenti, tika uzdoti vienādi jautājumi mātēm un dažāda vecuma «bērniem», tādējādi noskaidrojot, kā abas puses raugās uz savstarpējām attiecībām.

Jaunākie raksti