Aldonis, Agija

Visā pasaulē atzīmēs Mātes dienu

Šo svētdien, 12. maijā savas mātes godinās bērni vairumā pasaules un Eiropas valstu, tostarp arī Latvijā. Svētku svinēšanas tradīcijas daudzviet ir līdzīgas, tomēr ir zemes, kur mātes dienu atzīmē gan citā laikā, gan citā veidā.

Lielākā daļa Eiropas valstu, kā arī ASV, Austrālija, Kanāda, Ķīna un Japāna svētkus par godu mātei svin maija otrajā svētdienā un svētku svinēšanas tradīcijas, ar maziem izņēmumiem, šajās valstīs arī ir līdzīgas – mammām tiek dāvināti ziedi, mazas dāvaniņas, ģimene šo dienu pavada kopā pie svētku galda mājās vai restorānā.

Interesanti, ka Austrālijā, ASV un Japānā bērniem ir tradīcija pie apģērba spraust neļķes ziedu – krāsainu, ja māte ir sveika un pie labas veselības, bet baltu, ja māte ir mirusi. ASV, kura ir pirmā valsts, kas Mātes dienu sāka svinēt kā oficiālu svētku dienu, šos svētkus svin līdzīgi kā Latvijā, taču kristīgie amerikāņi šajā dienā apmeklē tieši to baznīcu, uz kuru viņi kopā ar savu mammu ir gājuši bērnībā.

Pēdējo gadu laikā arvien vērienīgāk šos svētkus sāk atzīmēt kanādieši – galdiņi restorānos ir aizņemti jau iepriekš, bet ekskursiju un izklaides braucienu biļetes, kas kļuvušas par vispopulārākajām dāvanām kanādiešu mammām, tiek izpirktas jau vairākas nedēļas iepriekš. Interesanti, ka apsveikumu kartiņu kompānijas „Hallmark” veiktajā pētījumā Kanādā, kurā piedalījās 600 respondentu vecumā no 18 līdz 60 gadiem, atklājās, ka 9% kanādiešu ir siltākas un draudzīgākas attiecības ar savām sievasmātēm un vīramātēm, nekā ar savām pašu mammām. Un 90% kanādiešu atzina, ka viņi patiešām mīl savas sievasmātes un vīramātes un Mātes dienā viņas apdāvina tikpat dāsni kā savas pašu mātes.

Runājot par apdāvināšanu, dāvanu ekspertu uzņēmums SIA „Lieliska dāvana” pirms šiem svētkiem veica Latvijas iedzīvotāju aptauju, kurā piedalījās 780 respondentu. Visvairāk, 21% aptaujāto atzina, ka labākā dāvana, kas viņu mammām būtu nepieciešama, ir brīvdienas. 12% domā, ka labākā dāvana māmiņdienā ir ziedi. Viena daļa, jeb 6% respondentu uzskata, ka lieliskākā dāvana mammai ir smaidīgs un paklausīgs bērns. Kā stāsta SIA „Lieliska dāvana” dāvanu ekspertes tirdzniecības vietās Rīgā, tad arī pie mums tiek meklētas kādas īpašas dāvanas vīramātēm un sievasmātēm.

Ar lielu vērienu Mātes diena tiek svinēta Spānijā, kur, atšķirībā no daudzām citām valstīm Eiropā, šie svētki tiek svinēti maija pirmajā svētdienā. Maijs Spānijā ir Jaunavas Marijas, Jēzus mātes mēnesis un spāņi šos svētkus uzskata par ģimenes dzimšanas dienu. Spānijā ik gadu tiek organizēta loterija par godu Mātes dienai, kur vinnētājai katru mēnesi, kā māmiņalga tiek maksāti 6000 EUR turpmākos 25 gadus.

Ar ne tik lielu rocību kā spāņi, Mātes dienu atzīmē mūsu kaimiņu zeme Krievija. Mātes dienu kopš 1998. gada, pēc prezidenta Jeļcina dekrēta, krievi svin novembra pēdējā svētdienā. Krievi pret savām mammām šajā dienā izturas kā pret karalienēm – bērni pasniedz mammām brokastis gultā un vienīgais, kas mammām atļauts šajā dienā darīt, ir atvērt durvis, kad pie tām zvana kurjers, kurš viņai atvedis krāšņu puķu pušķi.

Jaunākie raksti